Για πόσο καιρό ακόμα θα ανεχόμαστε τα Κυπριόπουλα να είναι τα πιο υπέρβαρα /παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης;

Την αρνητική πρωτιά συνεχίζει να καταγράφει η παιδική παχυσαρκία στην Κύπρο, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς 20% των παιδιών σχολικής ηλικίας είναι παχύσαρκα και 43% υπέρβαρα. Το θέμα απασχόλησε την εκδήλωση “Επενδύουμε στη διατροφή των παιδιών στο σχολείο ως μέσο προαγωγής της υγείας”, που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΠΑΚ, από το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) του Πανεπιστημίου και την ομάδα του Ευρωπαϊκού έργου ORGANIKO LIFE+.

Τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι έτοιμο να εγκαθιδρύσει συνεργασίες οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και της ποιότητας ζωής των νέων μας, έδωσε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε η εκδήλωση. Στο χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο επιθεωρητής Πέτρος Πέτρου, ο κ.Χαμπιαούρης αναφέρει πως ένας από τους βασικούς σκοπούς της σύγχρονης εκπαίδευσης, την οποία υπηρετεί το αναλυτικό πρόγραμμα, είναι και η προώθηση δράσεων που συμβάλλουν στη διαμόρφωση πολιτών που θα επενδύουν στην πνευματική και σωματική τους υγεία.

Υπέδειξε δε ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η ποιότητα ζωής και η μακροβιότητα του ατόμου έχουν άμεση σχέση, τόσο με τις διατροφικές του επιλογές, όσο και με τις δραστηριότητες σωματικής άσκησης που ακολουθεί και τόνισε ότι “η εκπαίδευση επιχειρεί να βοηθήσει τη μαθητική κοινότητα να αλλάξει τη στάση της απέναντι στα ζητήματα της υγείας και να περάσει από τη θεραπεία στην πρόληψη “.

Ανησυχητικά τα ευρήματα για την παιδική παχυσαρκία στην Κύπρο

Τα ανησυχητικά δεδομένα από την παχυσαρκία των παιδιών στην Κύπρο, κατέδειξαν στις παρουσιάσεις τους η Δρ.Αναστασία Περίκκου, Ερευνητικός Συνεργάτης του ΤΕΠΑΚ και η Ελίζα Μαρκίδου, Συντονίστρια Διατροφής του Υπουργείου Υγείας και Εκπρόσωπος του ΠΟΥ για θέματα διατροφής.

Οπως είπε η Δρ.Περίκκου, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την υγεία, του 2018, η Κύπρος καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών και συγκεκριμένα, στις ηλικίες 6-9, ποσοστό 21% των αγοριών να είναι παχύσαρκα και 43% υπέρβαρα. Το ποσοστό παχυσαρκίας στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας φτάνει το 19% και επίσης 43% είναι υπέρβαρα.

Υπογράμμισε δε τις αρνητικές συνέπειες της παχυσαρκίας, οι οποίες κατηγοριοποιούνται σε οργανικές (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολικό σύνδρομο, μείωση προσδόκιμου ζωής), σε ψυχολογικές (χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, υπερφαγία, αντικοινωνικότητα, χαμηλή σχολική απόδοση, σχολικός εκφοβισμός) και οικονομικές.

Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να προληφθεί μέσω της προώθησης, από την οικογένεια και το σχολείο, ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είπε η Δρ.Περίκκου, ενώ αναφερόμενη στους ελέγχους στα σχολικά κυλικεία που έγιναν για την σχολική χρονιά 2017-2018, υπογράμμισε τις παρατυπίες που εντοπίστηκαν και που υποβοηθούν στην ενίσχυση του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, 83% των σχολικών κυλικείων πρόσφεραν προς πώληση είδη εκτός τιμοκαταλόγου, 46% πρόσφεραν προϊόντα με σφολιάτα, που απαγορεύεται, και 22% παρασκεύαζαν σάντουιτς εκτός προδιαγραφών.

Από την πλευρά της, η Ελίζα Μαρκίδου, είπε πως η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μια νέα ασθένεια της εποχής μας, σημειώνοντας πως από το 1980 έχει τριπλασιαστεί στις ευρωπαϊκές χώρες, με 7% του προϋπολογισμού υγείας των χωρών μελών της ΕΕ, να ξοδεύεται σε ασθένειες που έχουν σχέση με την παχυσαρκία.

Ποιες κινήσεις σχεδιάζουν τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας για να βελτιωθούν οι δείκτες διατροφής των παιδιών

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα COSI, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει αρχίσει το 2008, για την επιτήρηση της παιδικής παχυσαρκίας και στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης , ενώ σημείωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2019 θα τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα στους μαθητές μας, ώστε να εξαχθούν αναγκαία συμπεράσματα. Πρόκειται για ερωτήματα, όπως, πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώνουν τα παιδιά, πόσα αναψυκτικά πίνουν, το πόσο πολύ ασκούνται, το πόσο χρόνο περνούν μπροστά από τις οθόνες του υπολογιστή/κινητού τους. Υπέδειξε δε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει καταγραφεί ποσοστό 85% του χρόνου των παιδιών να είναι μπροστά από οθόνες.

“Στόχος μας στο Υπουργείο Υγείας, είναι να έχουμε προγράμματα που να μπορέσουν να μας φέρουν πίσω στην Μεσογειακή διατροφή, που θα διασφαλίσουν την υγεία των παιδιών και θα μπορέσει να φέρει το προσδόκιμο ζωής σε ένα υψηλό επίπεδο”, συμπλήρωσε.

Έστειλε δε το μήνυμα ότι για να κρατήσουμε ένα υψηλό επίπεδο διατροφής, χρειάζεται εκπαίδευση και παρέμβαση στα σχολεία και τόνισε το ρόλο του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να εκπαιδεύσει τα παιδιά να μάθουν να τρέφονται σωστά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ, Δρ.Κωνσταντίνος Μακρής, υπενθύμισε τα αποτελέσματα περσινής μελέτης του Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 149 μαθητών της πέμπτης και έκτης δημοτικού, με στόχο τη διερεύνηση πιθανών οφελών συστηματικής βιολογικής διατροφής στην υγεία παιδιών ηλικίας 10 με 12 χρονών.

Εισηγήσεις κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων και Σχολικών Εφορειών, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.