Συνεργασία του Δήμου Λάρνακας με σχολεία με σκοπό τη μείωση-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση στερεών αποβλήτων

Ο Δήμος Λάρνακας συνεργάζεται με αρκετά σχολεία για προώθηση του τρίπτυχου μείωση-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση στερεών αποβλήτων, διοργανώνοντας εκστρατείες καθαριότητας παραλιών, πάρκων και αλυκών και διαλέξεις για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, ανέφερε σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο Κώστας Κόκκινος, Υγειονομικός Επιθεωρητής του Τομέα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Δήμου.

Ο κ. Κόκκινος πρόσθεσε ότι «ο Δήμος συμμετέχει σε αρκετά προγράμματα ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων και κλαδεμάτων, όπως συσκευασιών (χαρτί, PMD, γυαλί), σε συνεργασία με την Green Dot Cyprus, μπαταριών, σε συνεργασία με την εταιρεία Αφής, ηλεκτρικών/ ηλεκτρονικών συσκευών, σε συνεργασία με την εταιρεία Ηλεκτροκύκλωσης, ρούχων, σε συνεργασία με την εταιρεία Ανάκυκλος και πρόγραμμα συλλογής ογκωδών αντικειμένων (έπιπλα, πλαστικά, μεταλλικά και άλλα) καθώς και κλαδεμάτων για κομποστοποίηση στο προσωρινό Πράσινο Σημείο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «ο Δήμος Λάρνακας συμμετέχει στο πρόγραμμα μείωσης δημοτικών αποβλήτων (σκουπίδια από σπίτια και υποστατικά) παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος παραχωρήθηκαν στο Δήμο 25 μικροί συμπιεστές χαρτιού, 19 συμπιεστές ανακυκλώσιμων υλικών, δύο σκυβαλοφόρα οχήματα με γερανό, ένα φορτηγό μεταφοράς συμπιεστών (hook loader), ένα φορτηγό με βίντσι, μία μηχανή τεμαχισμού κλαδεμάτων και μία εγγυοδοτική μηχανή χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην ακτή Μακένζη».

Επίσης «εντός του 2017 θα τοποθετηθούν 64 βυθιζόμενοι κάδοι στην παραλιακή περιοχή, δηλαδή Μακένζη, Μητσόπουλου και Φοινικούδες. Ακόμα στο Δήμο Λάρνακας λειτουργεί προσωρινό Πράσινο Σημείο απέναντι από την Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου για να τοποθετούν οι δημότες ογκώδη σκύβαλα, ανακυκλώσιμα υλικά και κλαδέματα».

Αντί χρεώσεων, ο Δήμος Λάρνακας ανταποδίδει για την ανακύκλωση!
Η συνήθης πρακτική και προωθούμενες λύσεις με στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση της ανεξέλεγκτης απόρριψης υλικών, αφορά χρεώσεις ή τέλη είτε για κάλυψη του κόστους υπηρεσιών είτε για αποτροπή της ρύπανσης. Ο Δήμος Λάρνακας, ωστόσο, επιλέγει μια διαφορετική προσέγγιση. Ανταποδίδει στους δημότες του για την ανακύκλωση.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κώστας Κόκκινος, «οι δημότες δεν χρεώνονται καθόλου για τοποθέτηση υλικών στο Πράσινο Σημείο. Αντιθέτως ο Δήμος Λάρνακας δίνει την ευκαιρία στους δημότες να τοποθετούν ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικές φιάλες, κουτιά αλουμινίου, γυάλινες φιάλες) στην εγγυοδοτική μηχανή στην ακτή Μακένζη και να παίρνουν αντίτιμο 1 σεντ ανά αντικείμενο”.

Το ποσό το οποίο συγκεντρώνουν, μπορούν να το εξαργυρώσουν, “με πληρωμή χώρου στάθμευσης του Δήμου, με ενοικίαση ομπρέλλας/ κρεβατιού στις παραλίες και με εισιτήριο για πολιτιστικές παραστάσεις του Δήμου Λάρνακας». Σίγουρα, συνέχισε «η χρέωση των δημοτών στο πράσινο σημείο μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο με ανεξέλεγκτη απόρριψη σκυβάλων (κυρίως ογκωδών) σε οικόπεδα, στις αλυκές και οπουδήποτε υπάρχει άδειο οικόπεδο».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη διαφώτιση/ευαισθητοποίηση των δημοτών είπε πως «διαφώτιση γίνεται σε μεγάλο βαθμό από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Κράτους, τις Τοπικές Αρχές και τα προγράμματα στα σχολεία”. Είναι, συμπλήρωσε, “θέμα απόκτησης κουλτούρας από τους δημότες τόσο για την ανακύκλωση όσο και για άλλα περιβαλλοντικά θέματα”.

Σημείωσε ότι «ο Δήμος Λάρνακας μέσω του Τομέα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του, προωθεί τη διαφώτιση/ ευαισθητοποίηση σε θέματα ανακύκλωσης με εκστρατείες, προγράμματα, εκδόσεις περιοδικών και φυλλαδίων. Σίγουρα η διαφώτιση πρέπει αν είναι συνεχής ώστε ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα περιβάλλοντος».

Οσον αφορά τη συνεργασία του Δήμου Λάρνακας με τα σχολεία για προώθηση του τρίπτυχου  μείωση-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση στερεών αποβλήτων, ο Κώστας Κόκκινος είπε πως «έχουμε συνεχή συνεργασία με σχολεία με εκστρατείες καθαριότητας παραλιών, πάρκων και αλυκών, διαλέξεις για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων και τη μείωση –  επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση. Πιστεύουμε ότι μέσω του προγράμματος που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία αλλά και τη συμμετοχή των Τοπικών Αρχών στην ενημέρωση του κοινού, η ανακύκλωση στην Κύπρο θα κερδίζει συνεχώς έδαφος».

Ερωτηθείς, τέλος, εάν ο Δήμος Λάρνακας εφαρμόζει στο Δημαρχείο ή και στις υπηρεσίες του πρόγραμμα μείωσης-επαναχρησιμοποίησης-ανακύκλωσης, απάντησε πως «στα κτίρια του Δήμου υπάρχει πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, PMD, μπαταριών, εκτυπωτικών μελανιών και τόνερ φωτοτυπικών μηχανημάτων και γίνεται σοβαρή προσπάθεια για μείωση της χρήσης του χαρτιού μέσω της προώθησης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας».