Η υπερβολική σκέψη οδηγεί σε υπερανάλυση. Που καταναλώνει την ενέργειά σου και μειώνει την ικανότητά σου να λαμβάνεις αποφάσεις. Αυξάνει επίσης την πιθανότητα να βιώσεις άγχος και ανησυχία.
Τι είναι υπερανάλυση;
Η υπερανάλυση σκέψεων σημαίνει ότι το μυαλό σου είναι κλειδωμένο σε μεμονωμένα ή πολλά θέματα ταυτόχρονα. Τις περισσότερες φορές είναι κάτι αρνητικό και δεν το αφήνεις εύκολα. Όλοι βιώνουμε γεγονότα που μας προκαλούν ανησυχία ή άγχος αλλά μπορούμε να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε.
Σημάδια ότι σκέφτεσαι υπερβολικά:
- Ζητάς συμβουλές από όλους όσους γνωρίζεις ακόμα και σε απλά θέματα.
- Νιώθεις εντελώς κολλημένος, τρομοκρατημένος σε μια κατάσταση και δεν δραστηριοποιείσαι.
- Έχεις εμμονή με το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα.
- Αρχίζεις να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου σε όλες τις πτυχές της ζωής σου.
Νιώθεις ψυχική και συναισθηματική εξάντληση.
Γιατί η υπερβολική σκέψη είναι κακή;
- Η υπερβολική σκέψη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή σου και την εμπειρία σου με τον έξω κόσμο. Να μην απολαμβάνεις τις χαρές που υπάρχουν στη ζωή σου.
Πώς να αντιμετωπίσεις τις υπερβολικές σκέψεις;
1. Αμφισβήτησε τα πιστεύω σου
Μάθε τι σε κάνει να αντιδράς συναισθηματικά. Εξέτασε τη νοοτροπία που μπορεί να έχεις αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν κάποια πιστεύω που δεν σε εξυπηρετούν;
2. 10 τρόποι -Σταμάτα την υπερανάλυση – Κάνε πράξεις
Ενώ σκέφτεσαι μια λύση σε ένα πρόβλημα, θα έχεις πολλά σχέδια δράσης αλλά δεν εκτελείς καμία ενέργεια. Η μόνη διέξοδος είναι να αρχίσεις να αναλαμβάνεις δράση μόλις έρθει στο μυαλό σου οποιοδήποτε σχέδιο. Όταν πράττουμε τότε εστιάζουμε στην πράξη και όχι στη σκέψη.
3. 10 τρόποι -Σταμάτα την υπερανάλυση – Εστίασε στο παρόν
Πρόσεξε που εστιάζεις. Εάν εστιάσεις στην απόσπαση της προσοχής, θα μάθεις την απόσπαση της προσοχής. Να προσέχεις ό,τι κάνεις ή συναντάς. Διατήρησε τις οικογενειακές σου σχέσεις, αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Να είσαι παρόν όταν χρειάζεται.
4. Ενέργησε διαφορετικά για να σκεφτείς διαφορετικά
Συγχώρησε το παρελθόν. Τελείωσε. Μάθε από αυτό και άφησε το.
Σκέψεις –> Συναισθήματα –> Αντίδραση –> Δράσεις –> οι επαναλαμβανόμενες ενέργειες γίνονται χαρακτήρας μας.
Οι πράξεις μας είναι προϊόν των σκέψεων μας, κάτι που ισχύει και αντίστροφα. δηλαδή οι σκέψεις μας μπορεί να είναι αποτέλεσμα των πράξεων μας. Δοκίμασε να γράψεις τις σκέψεις σου καθημερινά σε ένα ημερολόγιο είναι ιδιαίτερα βοηθητικό. Ζήτησε βοήθεια για να μάθεις να διαχειρίζεσαι τις σκέψεις σου καλύτερα, ώστε να μη σε ταλαιπωρούν.
5. Κάνε ό,τι σε ευχαριστεί
Καταπολέμησε το «Overthinking» κάνοντας κάποιες χαρούμενες πράξεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι διαφορετικό για τον καθένα, αλλά εδώ είναι μερικές ιδέες: ζωγράφισε, χόρεψε, τηλεφώνησε σε κάποιον αγαπημένο. Κάνε ασκήσεις αναπνοής. Αυτό θα βελτιώσει τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα και θα σε βοηθήσει να ζήσεις καλύτερα.
6. 10 τρόποι -Σταμάτα την υπερανάλυση – Διαλογίσου
«Υποφέρουμε πιο συχνά στη φαντασία παρά στην πραγματικότητα».
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας ήσυχος χώρος και ένα ήσυχο μέρος. Οραματίσου αυτό που θέλεις. Ζήσε το τελικό αποτέλεσμα ξανά και ξανά στο μυαλό σου και μετά σύνδεσαι τις τελείες ανάποδα. Ο απώτερος σκοπός για έναν άνθρωπο είναι να είναι χρήσιμος σε κάποιον, να δίνει νόημα σε κάποιον που έχει ανάγκη.
7. Αναγνώρισε τις επιτυχίες σου
Όπως γράφει ο Napoleon Hill, συγγραφέας του Think and Grow Rich: «Ο φόβος μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά με την αναγκαστική επανάληψη πράξεων κουράγιου». Εάν αισθάνεσαι ότι σκέφτεσαι υπερβολικά τότε: Κάνε ένα βήμα πίσω –> Χαλάρωσε –> Κράτησε μία λίστα με τα επιτεύγματά σου –> Διάβασε τα και μετά οραματίσου τα στο μυαλό σου –> Εκτίμησε τον εαυτό σου.
8. 10 τρόποι -Σταμάτα την υπερανάλυση – Εστίασε σε λύσεις
Για να σταματήσεις να σκέφτεσαι υπερβολικά, αντιμετώπισε τα προβλήματα που έχεις. Όταν αισθάνεσαι καταβεβλημένος, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να γράψεις όλες τις σκέψεις σου, αλλά μετά στρέψε την προσοχή σου στις λύσεις.
9. Αγκάλιασε τους φόβους σου
Είναι αδύνατο να λύσεις κάθε πρόβλημα. Θα κάνεις λάθη και θα μάθεις. Η κατανόηση σου να το αποδεχτείς μπορεί να βοηθήσει πολύ προς τον περιορισμό της υπερβολικής σκέψης. Αντιμετώπιζε τους φόβους σου κατά μέτωπο αλλά βήμα βήμα. Αυτή η συνήθεια θα σου δώσει αρκετή αυτοπεποίθηση για να κάνεις τις δικές σου επιλογές και να πάρεις σωστές αποφάσεις.
10. 10 τρόποι -Σταμάτα την υπερανάλυση – Αγάπησε τον εαυτό σου
Σταμάτα να επικρίνεις τον εαυτό σου και να τον συγκρίνεις με άλλους. Κοίταξε τον καθρέφτη και μάθε να αγαπάς το σώμα σου. Ασκήσου τακτικά για να νιώθεις καλά. Εκπαιδεύσου να λες, όχι, να σέβεσαι εσένα και τις ανάγκες σου. Ζήτησε βοήθεια όποτε χρειαστείς.
Πηγή: https://stefaniapositivepsychology.com/
Διαβάστε επίσης:
Αιτήσεις για σπουδές εξ αποστάσεως στο ΑΠΚΥ έως τις 23 Αυγούστου
Αθηνά Μιχαηλίδου: «Οραματίζομαι ένα σύγχρονο σχολείο, συμπεριληπτικό και δημοκρατικό»