Σε όλη την Κύπρο επεκτείνονται τα μέτρα που ίσχυαν σε Λεμεσό και Λευκωσία

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή μελών της Επιδημιολογικής Ομάδας, της Διυπουργικής Επιτροπής και των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας και Δικαιοσύνης.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά το πέρας της σύσκεψης προέβει σε ανακοινώσεις.

Όπως είπε, λόγω των αυξημένων περιστατικών τις τελευταίες ημέρες αποφασίστηκε να επεκταθούν τα μέτρα που ίσχυαν σε Λεμεσό και Λευκωσία σε όλες τις επαρχίες για δυο εβδομάδες.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

– Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.

– Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα, τηρουμένων των πρωτοκόλλων που ισχύουν για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

– Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις των Επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα. Συστήνεται στους φιλάθλους των οποίων οι ομάδες έχουν την έδρα τους σε άλλες Επαρχίες να μην μετακινούνται από την Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Διευκρινίσεις για εστιατόρια

– Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης στις Επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού.

Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης στις Επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.

Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των 10 ατόμων ανά τραπέζι.

– Επιτρέπεται η λειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, τηρουμένων σε κάθε περίπτωση των κατευθυντήριων γραμμών και των πρωτοκόλλων.

– Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα.

Σε μερικό lockdown η Λεμεσός

Ειδικά, πιο αυστηρά μέτρα λήφθηκαν για τη Λεμεσό, λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες.

Όπως αποφασίστηκε οι χώροι εστίασης θα κλείνουν από τις 22:30. Παράλληλα γίνεται σύσταση για περιορισμό της κυκλοφορίας μόνο στα απαραίτητα απο τις 23:30 και μετά.

Δεν πρόκειται για απαγόρευση αλλά σύσταση, επεσήμανε ο Υπουργός τονίζοντας ωστόσο ότι εάν δεν εισακουστεί η σύσταση δεν αποκλείεται να προκύψουν πιο αυστηροί περιορισμοί.

Από αύριο μέχρι την άλλη Δευτέρα.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του Υπουργού