Σαρκώματα: Τα σπάνια νοσήματα που μας αφορούν όλους

Σαρκώματα: Τα σπάνια νοσήματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Διακεκριμένους επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την έρευνα και τη θεραπεία των σαρκωμάτων από όλη την Ευρώπη, θα συγκεντρώσει το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Έρευνα και τη Θεραπεία του Καρκίνου (European Organisation for Research and Treatment of Cancer – EORTC), που θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, στην Κύπρο.

Το Συνέδριο της Ομάδας Σαρκωμάτων του EORTC συνδιοργανώνεται με την Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου, στο ξενοδοχείο St. Raphael στη Λεμεσό, στις 20-21 Απριλίου 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Συνέδριο θα συγκεντρώσει τις σπουδαιότερες προσωπικότητες στον χώρο της θεραπείας και την έρευνας για τα Σαρκώματα στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων ειδικοί ιατροί, άλλοι επαγγελματίες υγείας και ερευνητές, που αναμένεται να συν διαμορφώσουν νέες γραμμές θεραπείας.

Παράλληλα, θα συμμετάσχουν επίσης και ιατροί του Διεπιστημονικού Συμβουλίου Σαρκωμάτων του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου με επικεφαλής τη Δρ Αναστασία Κωνσταντινίδου, Παθολόγο Ογκολόγο, Επίκουρη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τι θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο

Η θεματολογία του Συνεδρίου αφορά σε συγκεκριμένους υποτύπους των σαρκωμάτων, και στη δοκιμασία θεραπευτικών στρατηγικών με νέα φάρμακα, ή νέες τεχνικές ακτινοθεραπείας ή χειρουργικής στα Σαρκώματα.

Ο EORTC ιδρύθηκε το 1962 και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που σχεδιάζει, αναπτύσσει, διενεργεί, συντονίζει και προωθεί υψηλού επιπέδου κλινική και μεταφραστική έρευνα για τον καρκίνο με στόχο τη βελτίωση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο. Ο EORTC αποτελείται από επί μέρους ομάδες που εξειδικεύονται στα διάφορα είδη καρκίνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην Ομάδα Σαρκωμάτων συμμετέχει η συντριπτική πλειοψηφία ειδικών ιατρών για τα σαρκώματα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ρόλος του EORTC στην εκπόνηση έρευνας για τον καρκίνο είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς εκτός από τους συχνούς καρκίνους, δίνει έμφαση και σε πληθυσμούς ασθενών με σπανιότερα νοσήματα όπως είναι τα σαρκώματα.

Σε δήλωσή της η Δρ. Κωνσταντινίδου, τοπική διοργανώτρια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου ανέφερε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι που η επιστημονική αυτή συνάντηση λαμβάνει χώρα στην Κύπρο φέτος για πρώτη φορά».

«Τα σαρκώματα είναι σπάνια νοσήματα που όμως επηρεάζουν άντρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων νέων ατόμων, και στη χώρα μας. Στην Κύπρο, το Διεπιστημονικό Συμβούλιο των Σαρκωμάτων του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου λειτουργεί τα τελευταία 5 και πλέον χρόνια με τη συμμετοχή ειδικών ιατρών από την Κύπρο και το εξωτερικό, με στόχο την προσφορά υψηλού επιπέδου κλινικών υπηρεσιών με βάση διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, στους ασθενείς με σάρκωμα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι ως Διεπιστημονικό Συμβούλιο, συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες της Ομάδας Σαρκωμάτων του EORTC δίνοντας τη δυνατότητα σε Κύπριους ασθενείς με σάρκωμα να απολαμβάνουν όποιες πρωτοποριακές θεραπείες είναι διαθέσιμες και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ασθενείς.

Η Δρ. Κωνσταντινίδου ανέφερε, τέλος, πως «η ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία και την έρευνα στα σαρκώματα, έρχεται φέτος στην Κύπρο για τις εργασίες του Συνεδρίου από το οποίο αναμένονται νεότερα δεδομένα και ιδέες για κλινικές μελέτες και ερευνητικά προγράμματα στα σαρκώματα, ώστε να βελτιωθεί η επιβίωση και η ποιότητα ζωής των ασθενών με αυτή τη σπάνια νόσο»

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζουν τα πιστοποιητικά γέννησης – Τι αναφέρει η πρόταση νόμου

Let’s eat: Η ανυπέρβλητη αγάπη μαμάς – κόρης μέσα από ένα πιάτο φαγητό (vid)

To Τμήμα Αρχαιοτήτων τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων