Πρώτη η Κύπρος στις καισαρικές…

Τα ποσοστά των καισαρικών τομών που διενεργούνται κάθε χρόνο στην Κύπρο, ξεπερνούν τα ποσοστά όλων των υπολοίπων χωρών και τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι η καισαρική τομή είναι απαραίτητη για την υγεία και την ασφάλεια παιδιού και μητέρας θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%. Στην Κύπρο, κάθε χρόνο καταγράφονται ποσοστά που ξεπερνούν το 50%.

Στον παγκόσμιο χάρτη το ποσοστό της Κύπρου φθάνει το 56,9%, δηλαδή, κάτι περισσότερο από ένα στα δύο παιδιά γεννιέται με καισαρική τομή. Ακολουθεί η Τουρκία με ποσοστό 51,1%, η Ιταλία και η Πολωνία με 35,75%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά που κυμαίνονται στα επίπεδα που ο ΠΟΥ υποστηρίζει καταγράφονται σε Σουηδία (17%) και Νορβηγία (16,6%). Αναλυτικά, το ποσοστό καισαρικών τομών το 2008 στην Κύπρο ήταν (για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), 53,4%, το 2009 το ποσοστό των καισαρικών τομών που διενεργήθηκαν στο σύνολο των γεννήσεων στην Κύπρο ήταν 52,2%, το 2010 καταγράφηκε ποσοστό 53,7%, το 2011, 53,3%, το 2012, 52,5%, το 2013, 55,3% και το 2014 ήταν 56,9%.

Με στόχο τη σωστή ενημέρωση των γυναικών, ο Οργανισμός «Birth Forward» διοργανώνει τον Απρίλιο για πρώτη φορά στην Κύπρο Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Καισαρική Τομή. Η Εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, ενώ τυγχάνει της στήριξης της Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας Κύπρου, της Επιτροπής Μαιών και Μαιευτών Κύπρου και του Συνδέσμου Χειροπρακτών Κύπρου.

«Η καισαρική τομή είναι μια σωτήρια επέμβαση και κάθε γυναίκα θα έπρεπε να έχει πρόσβαση σε αυτήν εφόσον τη χρειάζεται», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αλλά, τονίζεται «όπως κάθε εγχείρηση, η καισαρική τομή έχει συνέπειες για τη μητέρα αλλά και για το παιδί».

Οι γυναίκες, αναφέρει ο Οργανισμός, «έχουν πλέον επιλογές και στόχος είναι να τις γνωρίσουν και να τις διεκδικήσουν, ώστε να νιώθουν ενδυναμωμένες σε κάθε τους απόφαση». Ο Οργανισμός έχει προχωρήσει στην έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων σχετικά με την καισαρική τομή και τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική. Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται έχουν εγκριθεί από μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Οργανισμού.