Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η αποτελεσματική λειτουργία υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας

Η οργάνωση και η αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνιστά προτεραιότητα της Κυβέρνησης, είπε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στον χαιρετισμό του στην τελετή κατάθεσης θεμέλιου λίθου του νέου κτηρίου του Κέντρου Υγείας Ακακίου.

Ανέφερε επίσης ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας είναι πολύ σημαντικό για τη δυτική Λευκωσία, σημειώνοντας ότι η περιοχή της δυτικής Λευκωσίας είναι για τον ίδιο, «μια από τις τρεις πιο υποβαθμισμένες περιοχές από πλευράς Πολιτείας» και ότι η περιοχή είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του.

νέο κτήριο του Κέντρου Υγείας Ακακίου

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτή η εκδήλωση για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου για το νέο κτήριο του Κέντρου Υγείας Ακακίου, είναι το αποτέλεσμα «του δυναμισμού και της αποφασιστικότητας, που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της κοινότητας Ακακίου και ευρύτερα της δυτικής Λευκωσίας».

Πρόσθεσε ότι είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας του Κοινοτικού Συμβουλίου Ακακίου και του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας πως, ήταν μια επίπονη και χρονοβόρα προσπάθεια, αφού ξεκίνησε 15 χρόνια πριν «και μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή μέρα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, δυσκολίες και προκλήσεις».

Σημείωσε τον καθοριστικό, όπως είπε, ρόλο που διαδραμάτισαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, των Τάσσου Παπαδόπουλου, Δημήτρη Χριστόφια και Νίκου Αναστασιάδη «για να φτάσουμε σήμερα στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου», εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα «να μην είναι παράδειγμα προς μίμηση σε σχέση με την παρέμβαση της Πολιτείας σε τέτοιου είδους έργα, αφού χρειάστηκαν 17 τόσα χρόνια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα».

Η διασφάλιση της παροχής προσβάσιμης, ποιοτικής και αποτελεσματικής φροντίδας υγείας, αποτελεί βασική υποχρέωση του κράτους και ύψιστη προτεραιότητα της δικής του διακυβέρνησης, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό ο στόχος, «απαραίτητη προϋπόθεση» είναι η ανάπτυξη στενής συνεργασίας του κράτους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα. «Το Κέντρο Υγείας Ακακίου αποτελεί ακριβώς ένα τέτοιο παράδειγμα συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας είναι πολύ σημαντικό για τη δυτική Λευκωσία, σημειώνοντας ότι, η περιοχή της δυτικής Λευκωσίας είναι για τον ίδιο, «μια από τις τρεις πιο υποβαθμισμένες περιοχές από πλευράς Πολιτείας» και για τις οποίες οφείλει η Πολιτεία να κάνει πολύ περισσότερα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν ανέφερε ποιες είναι οι άλλες δύο.

Σημείωσε ακόμη ότι, δεν είναι μόνο τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει η περιοχή, αλλά και το κόστος του νερού που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς, το θέμα των οικιστικών μονάδων, «λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πλείστες των κοινοτήτων συνορεύουν με τις κατεχόμενες περιοχές, μεσολαβεί η νεκρή ζώνη, και πολλά άλλα θέματα όπως το μεταναστευτικό, άρα θα ήθελα με την ευκαιρία να σας διαβεβαιώσω ότι η περιοχή είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της διακυβέρνησης μας».

Tο Κέντρο Υγείας Ακακίου, θα έχει συνολικό εμβαδό 3318 τετραγωνικών μέτρων και θα φιλοξενεί πέντε ιατρεία Γενικής Ιατρικής, ιατρεία Ειδικοτήτων, όπως επίσης Οδοντιατρείο. Στο κτήριο θα στεγάζονται επίσης, το Τμήμα Αλλαγής Πληγών, οι Υπηρεσίες Κοινοτικής Νοσηλευτικής, το Κέντρο Μητρότητας και Προστασίας Παιδιού, Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και η Υγειονομική Υπηρεσία, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι, ειδικότερα, η οργάνωση και η αποτελεσματική λειτουργία των «συνιστά προτεραιότητα της Κυβέρνησης».

προτεραιότητα της Κυβέρνησης

«Στόχος μας είναι, μέσω της αναβάθμισης που επιτελείται στον Τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να πετύχουμε τον στόχο αποσυμφόρησης και πιο ορθολογικής χρήσης των Υπηρεσιών της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», είπε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, στοχεύουν στην ευρεία εφαρμογή Προγραμμάτων Πρόληψης στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντική δουλειά και κτίζουμε πάνω σε αυτή τη δουλειά που έγινε ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην εισαγωγή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2019, η οποία όπως είπε, ήταν η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στον τόπο που άνοιξε νέους ορίζοντες στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αταλάντευτα μπροστά, έχοντας ως προτεραιότητες δύο βασικά στοιχεία: την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας, και να ανταποκριθεί στην υποχρέωση της Πολιτείας για παροχή αυτών των υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες τούτου του τόπου, όπου και αν διαμένουν.

Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση ενός οράματος που είχε ως πρωτοστάτη όπως ανέφερε, τον αείμνηστο κοινοτάρχη Ακακίου, Γιαννάκη Χατζηγιάννη και τα μέλη του Κοινοτικού του Συμβουλίου που το 2011 κατάφεραν να παραχωρηθεί στην κοινότητα κυβερνητικό τεμάχιο για ανέγερση Κέντρου Υγείας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία όλων, το Έργο θα παραδοθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχικές διαταραχές: Ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως αντιμετωπίζει δυσκολίες

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ζήτησαν από ζευγάρι χρήματα για δήθεν επέμβαση του γιού τους