Οκτώβρης: Μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού

Υπάρχουν άπειρες ιστορίες για τον καρκίνο του μαστού. Ιστορίες φόβου, παραίτησης, ήττας. Μα πάντα υπερισχύουν εκείνες της  δύναμης, της μάχης, του θάρρους, της αλληλεγγύης, της αγάπης. Οι ιστορίες νίκης.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός γυναικείος καρκίνος σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας την υψηλότερη επίπτωση στη Βόρεια Αμερική, στην Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία και στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη. Αυτό σε επίπεδο στατιστικής.

Σε ανθρώπινο επίπεδο ο καρκίνος του στήθους είναι ο μεγάλος φόβος για κάθε γυναίκα. Το στήθος μας είναι συνυφασμένο με την ομορφιά, με την μητρότητα, με τη ζωή. Είναι πηγή καλού. Και δε θέλουμε τίποτα κακό, συνυφασμένο μαζί του.

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η πρώτη αντίδραση των γυναικών που δέχονται την τρομακτική πληροφορία φαίνεται να είναι το συναισθηματικό μούδιασμα, το σοκ,  η δυσπιστία. Ακολουθεί το τεράστιο άγχος, ο θυμός, η ενοχή και η θλίψη. Είναι όλα εντάξει. Όλα λογικά και απολύτως αναμενόμενα. Ερχόμαστε αντιμέτωπες με χίλια μέτωπα. Τον κίνδυνο του θανάτου, την αλλαγή της ζωής μας, της εικόνας του σώματος μας, της γυναικείας μας φύσης.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση αφαίρεσης του καρκίνου συνήθως συνοδεύεται με απώλεια του στήθους. Με μαστεκτομή. Παρόλο που οι συντηρητικές επεμβάσεις ή η προοπτική της πλαστικής αποκατάστασης βοηθούν τη διατήρηση του μαστού, η ψυχολογική προσαρμογή, η καλύτερη εικόνα σώματος και η σεξουαλική διάθεση είναι δύσκολα διαχειρίσιμα στάδια.

ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Οι θεραπείες πολλές φορές είναι χειρότερες από τα πρώτα στάδια, της διάγνωσης και της επέμβασης. Οι παρενέργειες των χημειοθεραπειών μπορεί να αποτελέσουν τον πιο δύσκολο «εχθρό». Καθώς 40% των ασθενών εμφανίζουν κάποια ψυχιατρική διαταραχή.

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι διαπροσωπικές σχέσεις της γυναίκας, εξαιτίας της επέμβασης, που συχνά θεωρείται από την ίδια ως ακρωτηριασμός, είναι προβληματικές. Έχει διαστρεβλωμένη εικόνα σώματός της και αυτό επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής της. Αν υπάρχουν παιδιά, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ

Παρά την ανησυχητική συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, η θνησιμότητα από αυτόν μειώνεται. Οι καλύτερες προοπτικές οφείλονται στις προόδους της ιατρικής στη θεραπεία, αλλά κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση. Η πρόληψη στοχεύει εκεί και επιτρέπει την κατάλληλη αντιμετώπιση και την ίαση. Περιλαμβάνει την κλινική εξέταση του μαστού, τη μαστογραφία και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, καθώς και την αυτοεξέταση μαστού από τη γυναίκα. Η ηλικία έναρξης του προληπτικού ελέγχου είναι τα 40 έτη.

Η ΣΤΗΡΙΞΗ

Η αξία του να δίνεις είναι ανεκτίμητη. Και αυτό το ξέρει καλά η P&G, που για δεύτερη φορά μέσα στο 2023 παίρνει πρωτοβουλία με τις δράσεις της, στηρίζοντας και βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή των γυναικών.

Συγκεντρώνοντας 10.000€ τον Μάϊο του 2023, βοήθησε περισσότερες από 50 γυναίκες με καρκίνο του μαστού στην Κύπρο. Έτσι και τώρα, συνεπής στη δέσμευσή της, επανέρχεται με στόχο να βοηθήσει όλο και περισσότερες γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

Αυτόν τον Οκτώβριο λοιπόν, μήνα ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού, η P&G στηρίζει τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, αλλά και τους ανθρώπους που τις βοήθησαν στον δύσκολο αγώνα τους.

Σε συνεργασία με τα καταστήματα Άλφαμεγα, πραγματοποιεί με κάθε αγορά προϊόντων Always, Pantene, Venus, Oral-b και Tampax, και μια δωρεά στον οργανισμό Europa Donna Κύπρου, προσφέροντας αισιοδοξία και ουσιαστική στήριξη στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτή την δύσκολη κατάσταση.

Σε αυτήν την προσπάθεια, οι καταναλωτές αποτελούν φυσικά ανεκτίμητους συνεργάτες, ενισχύοντας αυτή την πρωτοβουλία και αποδεικνύοντας ότι ακόμα κι αν δώσουμε κάτι μικρό, αυτό που θα πάρουμε πίσω, βοηθώντας αυτές τις γυναίκες, είναι κάτι πολύ μεγάλο.