Πρωινό ξύπνημα στους ρυθμούς του Εγκέλαδου: Πού εστιάστηκε ο σεισμός και με πόσα Ρίχτερ

Πρωινό ξύπνημα στους ρυθμούς του Εγκέλαδου: Πού εστιάστηκε ο σεισμός και με πόσα Ρίχτερ

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή γύρω στις 05:57 το πρωί στην πόλη και κάποιες περιοχές της επαρχίας Πάφου.

Η πρώτη εκτίμηση από το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, είναι ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 4,9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ με  επίκεντρο  κοντά στην Πέγεια και ήταν μικρής διάρκειας.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ. σύμφωνα με το EMSC.

Εξάλλου, σύμφωνα με Εκπρόσωπο της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Μετασεισμός της 11ης Ιανουαρίου;

Σημειώνεται πως ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 3:08 τα ξημερώματα  της 11ης Ιανουαρίου και έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Ο σεισμός ήταν 6,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, όπως είχε  ανακοίνωσε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. 50 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 25 χιλιόμετρα. Ο σεισμός είχε γίνει  έντονα αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο, ιδιαίτερα στην επαρχία Πάφου.

Εγρήγορση και ψυχραιμία συνιστά ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης

Τη σεισμική δόνηση λίγο πριν τις 06:00 το πρωί επιβεβαίωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου. Προσθέτοντας πως εξετάζεται κατά πόσο πρόκειται για νέο σεισμό ή για μετασεισμό του σεισμού της 11ης Ιανουαρίου του 2022, ενώ συστήνει εγρήγορση και ψυχραιμία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε “επιβεβαιώνουμε ότι στις 5:58 σήμερα,  υπήρξε σεισμός, στην ίδια περιοχή περίπου που έγινε ο σεισμός της 11ης Ιανουαρίου, βορειοδυτικά της Πέγειας και δυτικά της Πόλης Χρυσοχούς”.

Η επεξεργασία που γίνεται, συνέχισε, είναι ”για να δούμε και το ακριβές μέγεθος του σεισμού και το βάθος”. Αλλά παράλληλα συνέχισε, “ εξετάζουμε κατά πόσο πρόκειται για μετασεισμό ή αν πρόκειται για νέο σεισμό”. O κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε πως ο σεισμός ήταν αισθητός ωστόσο δεν έχουν, όπως είπε,  ιδιαίτερες αναφορές. 

Θεωρώ  τόνισε, ότι ήταν τοπικά αισθητός. Λαμβάνοντας υπόψη και την εκτίμηση βάθους που είναι γύρω στα 10 χιλιόμετρα. Πρόκειται, εξήγησε, για αρχικές τιμές, ενώ μόλις επεξεργαστούν καλά τα δεδομένα θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση για ακριβή στοιχεία.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή, σεισμοί μπορούν να συμβούν ανά πάσα σεισμοί ,  δεν μπορεί να προβλέψουμε που θα εκδηλωθούν, αλλά εκτίμησε πως  θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ενεργούμε με ψυχραιμία.

Βρισκόμαστε σε μία σεισμογενή περιοχή

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το να έχουμε τακτικές σεισμικές δονήσεις οι οποίες να μην είναι καταστροφικοί σεισμοί, σημαίνει ότι είναι μια ένδειξη ότι εκτονώνεται η ενέργεια χωρίς να μας δώσει μεγάλους σεισμούς. Μεγάλους καταστρεπτικούς σεισμούς και αυτό είναι θετικό.

Αυτό όμως  είπε “δεν σημαίνει, ότι δεν αποκλείεται, ότι σε κάποια από τα ενεργά ρήγματα της Κύπρου να υπάρχει ένας μεγάλος καταστροφικός σεισμός”.

Για αυτό λέω ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)

Διαβάστε ακόμα:

Άσκηση συντακτικού για το Δημοτικό: Πώς να φτιάχνουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση

Kόκκινη μεταξωτή κορδέλα: Μια συγκλονιστική ιστορία για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το Ολοκαύτωμα

Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα στα σχολεία από την εφαρμογή του μέτρου ‘Test to Stay’;