Πρεμιέρα την Παρασκευή, για τις Παγκύπριες Εξετάσεις

Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, αρχίζουν την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023, οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου και Ελλάδας και τις στρατιωτικές σχολές.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), τα Δελτία Υποψηφίων για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2023 είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

ΟΔΗΓΊΕς

Όλοι οι υποψήφιοι, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει, καλούνται όπως εκτυπώσουν από την ενότητα Λήψη Εγγράφων το Δελτίο Υποψηφίου, ώστε να το παρουσιάζουν στο εκάστοτε Εξεταστικό Κέντρο που θα εξεταστούν κατά τις μέρες των εξετάσεων. Μαζί με το Δελτίο Υποψηφίου, οι υποψήφιοι θα πρέπει, επίσης, να προσκομίζουν στο Εξεταστικό Κέντρο και το επίσημο έγγραφο (Ταυτότητα ή Διαβατήριο), του οποίου ο αριθμός εμφανίζεται στο Δελτίο Υποψηφίου. Επίσης, όλοι οι υποψήφιοι καλούνται όπως μελετήσουν προσεκτικά τις Οδηγίες προς Υποψηφίους (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ), οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (Χρήσιμοι σύνδεσμοι).

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και προβλήματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν την Υπηρεσία Εξετάσεων στα τηλέφωνα 22582933 και 22582934 ή να αποστέλλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση: panexams@schools.ac.cy. Εξάλλου, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στα Εξεταστικά Κέντρα 30 λεπτά πριν από την έναρξη των εξετάσεων και στην αίθουσα εξέτασης τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά πριν από την έναρξη της εξέτασης.

να εχετε μαζι

 • Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους τα ακόλουθα: Πολιτική Ταυτότητα ή Διαβατήριο, Δελτίο Υποψηφίου για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2023 (Να εκτυπωθεί από την ηλεκτρονική πλατφόρμα), Πένες χρώματος μπλε.
 • Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευτούν τον Οδηγό Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2023, την Ύλη και τον Πίνακα Προδιαγραφών των Παγκυπρίων Εξετάσεων Πρόσβασης 2023, https://panexams.moec.gov.cy/index.php/el/exetaseis/odigoi-exetaseon , για ενημέρωσή τους σχετικά με τα απαιτούμενα υλικά εξέτασης κάθε μαθήματος (π.χ. γεωμετρικά όργανα, ειδικά μολύβια, μη προγραμματιζόμενες υπολογιστικές μηχανές κλπ) καθώς και για περαιτέρω πληροφόρησή τους για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

επιπλεον οδηγιεσ

Οι τελειόφοιτοι των Δημόσιων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών καλούνται να χρησιμοποιήσουν τις υπολογιστικές μηχανές που είναι ελεγμένες και σφραγισμένες από το Σχολείο τους.

Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών, όπως και οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι Ιδιωτικών Σχολείων, καλούνται να προσκομίσουν τις υπολογιστικές μηχανές που θα χρησιμοποιήσουν στις εξετάσεις για έλεγχο και σφράγιση στα πιο κάτω Λύκεια:

 • Λευκωσία: Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα
 • Λεμεσός: Λανίτειο Λύκειο
 • Λάρνακα: Λύκειο Αγίου Γεωργίου
 • Πάφος: Λύκειο Α ́ Εθνάρχη Μακαρίου Γ ́
 • Αμμόχωστος: Λύκειο Παραλιμνίου

Χρήση υπολογιστικής μηχανής που δεν είναι σφραγισμένη ή επιδέχεται προγραμματισμό, θα θεωρηθεί ως απόπειρα δολίευσης.

μην ξεχασετε

 • Η Υπηρεσία Εξετάσεων υπενθυμίζει ότι οι εξετάσεις διεξάγονται με βάση τους περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου και Ελλάδας Νόμους του 2017 έως 2022, που μεταξύ άλλων προνοούν τα ακόλουθα:
 • Τα ατομικά στοιχεία υποψηφίου γράφονται από τους υποψήφιους μόνο στον ειδικό χώρο που υπάρχει στο εξώφυλλο του τετραδίου απαντήσεων και καλύπτονται αδιαφανώς από τον επιτηρητή κατά την παράδοση του τετραδίου.
 • Η παράδοση του γραπτού τετραδίου απαντήσεων από κάθε υποψήφιο που αποχωρεί από την αίθουσα εξέτασης είναι υποχρεωτική.
 • Δεν επιτρέπεται η αποχώρηση κανενός υποψηφίου από την αίθουσα εξέτασης, πριν περάσουν σαράντα (40) λεπτά από την ώρα έναρξης της εξέτασης.
 • Οι υποψήφιοι έχουν υποχρέωση να συμπεριφέρονται με κοσμιότητα, να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και να τηρούν πιστά τις υποδείξεις και συστάσεις των επιτηρητών.
 • Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η δολίευση, ή η απόπειρα για δολίευση, ή η άρνηση συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις και συστάσεις των επιτηρητών συνεπάγεται ακόμα και την αποπομπή του εξεταζομένου από την αίθουσα και τον μηδενισμό του γραπτού του στο συγκεκριμένο μάθημα.
 • Οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να φέρουν στην αίθουσα των εξετάσεων κινητό τηλέφωνο, βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, λογαριθμικούς ή άλλους πίνακες, προγραμματιζόμενες ηλεκτρονικές συσκευές, ηλεκτρονικούς μεταφραστές, οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή που δίνει πρόσβαση σε πληροφόρηση (π.χ. ηλεκτρονικό ρολόι), ή οτιδήποτε σχετικό με το εξεταζόμενο μάθημα. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι γραμμένες με πένα χρώματος μπλε. Τα σχήματα μπορούν να γίνουν και με μολύβι. Δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού υγρού.
 • Το φαγητό απαγορεύεται εντός της αίθουσας εξέτασης.
 • Υποψήφιος ο οποίος αποτελεί επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου Covid-19, θα πρέπει να παρουσιαστεί κανονικά στο εξεταστικό του κέντρο λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για παρεμπόδιση της εξάπλωσης της νόσου. Ακολούθως θα πρέπει να αναφέρει το γεγονός στον Υπεύθυνο του Εξεταστικού Κέντρου ο οποίος με τη σειρά του θα μεριμνήσει για την ομαλή διεξαγωγή της εξέτασής του.

Διαβάστε επίσης:

Πρόγραμμα για ενθάρρυνση συμμετοχής νέων στις ευρωεκλογές

Αμαλία Πικρίδου: Συνέντευξη καρδιάς με την εκδότρια και συγγραφέα 

Θερινό θεατρικό εργαστήριο για εφήβους