Πότε επιστρέφει η χειμερινή ώρα;

Σε λίγες ημέρες αλλάζει η ώρα και από θερινή μετατρέπεται σε χειμερινή. Τι σημαίνει αυτό;

Πως θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω. Δηλαδή, όταν το ρολόι δείξει 4 τα χαράματα εμείς θα το γυρίσουμε στις 3.

Πότε θα αλλάξει η ώρα;

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σε ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι η περίοδος της Θερινής Ώρας για το 2019 τερματίζεται την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, η ώρα 04:00 το πρωί. Κατά την ώρα αυτή, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα πίσω.

Πότε θεσπίστηκε η αλλαγή της ώρας;

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε την ιδέα για την αλλαγή της ώρας το 1784, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες. Επίσημα η αλλαγή εφαρμόστηκε τον 20ο αιώνα αρχίζοντας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι.

Μετά καταργήθηκε, εμφανίστηκε ξανά στο Β’ Παγκόσμιο και μετά την ενεργειακή κρίση του 1973, ήρθε για να …μείνει.

Σήμερα γύρω στις 70 χώρες εφαρμόζουν το μέτρο της αλλαγής της ώρας. Η ώρα αλλάζει μια φορά τον Μάρτιο και μία τον Οκτώβριο, την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, αντίστοιχα.

Η κατάργηση του μέτρου

Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου της αλλαγής της ώρας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον περασμένο Μάρτιο σε συνεδρίασή του, υπερψήφισε το σχέδιο για την οριστική κατάργηση της αλλαγής ώρας από χειμερινή σε εαρινή στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2021.