Πόση ζέστη ή δροσιά χρειάζεται ένα μωρό τη νύχτα;

H νέα μανούλα έχει διαρκώς και δικαιολογημένα πολλές απορίες σχετικά με τη φροντίδα του μωρού κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Ανησυχεί μήπως κάνει ή δεν κάνει κάτι που θα βοηθούσε το μωράκι της να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενα από τα πιο συχνά ερωτήματα που τίθενται αναφορικά με το ζήτημα του ύπνου είναι πόση ζέστη ή δροσιά χρειάζεται ένα μωρό κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.

Η παιδίατρος Χαρά Ορφανοπούλου μας δίνει έξυπνες και πρακτικές συμβουλές για την ιδανική θερμοκρασία που θα πρέπει να έχει το παιδικό δωμάτιο για να εξασφαλιστεί ένας ήρεμος και ατάραχος ύπνος για το βρέφος. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν 20-22 βαθμούς Κελσίου, αν και οι περισσότερες μητέρες, φοβούμενες για την επαρκή ζεστασία των μωρών τους, προτιμούν λίγο παραπάνω, δηλαδή 21-24 βαθμούς Κελσίου. Ειδικότερα, το χειμώνα τα φανελένια σεντονάκια κάνουν πιο ζεστό το κρεβατάκι.

Επειδή όμως το μωρό σας θα αργήσει να σας εκφράσει την δυσαρέσκεια ή την ενόχλησή του για τη θερμοκρασία του δωματίου καλό θα ήταν να καταλαβαίνετε από μόνη σας εάν η ατμόσφαιρα του χώρου είναι ιδανική. «Μια έξυπνη τεχνική που συστήνω σε όλες τις μητέρες είναι να αγγίζουν τον σβέρκο του μωρού και αν αυτός είναι κρύος τότε πιθανόν το μωρό να κρυώνει. Βέβαια, θα πρέπει να διευκρινιστεί και το γεγονός ότι ένας κρύος σβέρκος ενδεχομένως να αποτελεί και ένδειξη ότι το μωρό ζεσταίνεται σε τέτοιο βαθμό ώστε να ιδρώνει και ο ιδρώτας του καθώς να εξατμίζεται να είναι ψυχρός κατά το άγγιγμα. Εάν όμως το μωρό έχει και τα χεράκια και τα ποδαράκια του σχετικά κρύα τότε κρυώνει. Αν πάλι το βρέφος είναι «υγρό» κατά το άγγιγμα τότε ιδρώνει επειδή ζεσταίνεται.»

Θα πρέπει να αποφεύγουμε να κοιμίζουμε το παιδί κάτω από κλιματιστικά ή κοντά σε σημεία που κάνει ρεύμα. Επιπλέον, όταν η κούνια του μωρού βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς ή το μωρό μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι με εσάς αναπόφευκτα ζεσταίνεται και από τη θερμότητα που εκπέμπει το σώμα σας. Κλείνοντας, η κ. Ορφανοπούλου μας συμβουλεύει να μην καλύπτουμε το κεφάλι του βρέφους ενόσω αυτό κοιμάται καθώς το μωρό απορρίπει θερμότητα μόνο από το κεφάλι κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Εξαίρεση, όμως, αποτελούν τα πρόωρα μωρά για τα οποία θα πρέπει να ακολουθείτε αποκλειστικά τις συστάσεις των γιατρών και των μαιών.