Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το πορνό ανάλογα με την ηλικία τους

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το πορνό ανάλογα με την ηλικία τους

Ως γονείς και ενήλικες που νοιάζονται, είμαστε επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των παιδιών. Να παραμένουν ασφαλείς καθώς περιηγούνται καθημερινά στον κόσμο ο οποίος περιλαμβάνει επίσης ψηφιακούς χώρους. Πώς το κάνουμε αυτό στην εποχή του διαδικτυακού πορνό;

Το κλειδί είναι να μην σωπάσουμε. Το πορνό έχει μεγαλύτερη επιρροή όταν δεν μιλάμε για αυτό. Αντί να ακολουθείτε μια προσέγγιση βασισμένη στο φόβο αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την επιρροή σας και τις ευκαιρίες να προωθήσετε ομιλίες χωρίς ντροπή που επιτρέπουν περαιτέρω συνομιλίες με ένα παιδί ή έναν έφηβο.⁠

Πότε ξεκινάω τις συζητήσεις;

Οι συζητήσεις παρέχουν στους νέους τις δεξιότητες που αυξάνουν την ασφάλειά τους ενώ βρίσκονται στο διαδίκτυο και τους βοηθά να βλέπουν με κριτική ματιά το περιεχόμενο που συναντούν. Αυτό που ξεκινά νωρίς, όπως το να τους βοηθήσετε να καταλάβουν πώς να χρησιμοποιούν μια συσκευή ή ποια μηνύματα πρέπει να λαμβάνουν όταν παρακολουθούν τις αγαπημένες τους εκπομπές, όλα αποτελούν μέρος των δομικών στοιχείων που οδηγούν σε μελλοντικές συνομιλίες για το πορνό.

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσετε.

Ιδανικά:

 • πριν από την έναρξη της εφηβείας
 • όταν ένα παιδί έχει πρόσβαση σε συσκευές ή στο διαδίκτυο
 • εάν περνούν χρόνο χωρίς επίβλεψη με συνομήλικους ή με μεγαλύτερους εφήβους
 • όταν εκφράζουν περιέργεια για θέματα σεξουαλικής υγείας

Για πολλές οικογένειες αυτό σημαίνει ότι ξεκινάτε συνομιλίες πριν από την ηλικία των 8 ετών.

Εάν έχετε παιδί στην προεφηβεία ή στην εφηβεία και δεν έχετε ξεκινήσει τις συζητήσεις, μην ανησυχείτε, δεν είναι αργά. Συνεχίστε να διαβάζετε.
Και αν μεγαλώνετε βρέφος ή νήπιο, μην υποθέτετε ότι αυτό το κείμενο δεν είναι για εσάς.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, και ακόμη και πριν γίνουμε γονείς ή φροντιστές, είναι τέλειες στιγμές για να προετοιμαστούμε για μελλοντικές ομιλίες κάνοντας στον εαυτό μας ερωτήσεις όπως:

 • Πώς ορίζω το πορνό;
 • Ποιο ρόλο έχει παίξει στη ζωή μου η πορνογραφία;
 • Τι μηνύματα σχετικά με το πορνό θέλω να καταλάβει το παιδί μου με την πάροδο του χρόνου;

Η εναρμόνιση αξιών και στρατηγικών με άλλους φροντιστές του παιδιού σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο προετοιμασμένοι για το δρόμο μπροστά σας.

Τι μπορώ να πω;

Όπως όλα τα άλλα θέματα σεξουαλικής υγείας, η καλύτερη προσέγγιση είναι μέσω πολλών συνομιλιών με την πάροδο του χρόνου, όχι μόνο μιας συνομιλίας.

Οι νέοι συχνά απευθύνονται στο Διαδίκτυο για απαντήσεις επειδή το Google και το πορνό δεν θα τους ντροπιάσουν για την περιέργειά τους. Το να παραμένετε ανοιχτοί στις ερωτήσεις ενός παιδιού και να παρέχετε ειλικρινείς πληροφορίες σας κάνει προσιτούς.

Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένο σενάριο να ακολουθήσετε ακολουθούν μερικά παραδείγματα γλώσσας που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στα αντίστοιχα στάδια ανάπτυξης:

Νηπιαγωγείο και Δημοτικό (ηλικίες 4-10)

«Είναι φυσιολογικό να είσαι περίεργος για τα σώματα των άλλων και το δικό σου. Αν συναντήσετε ποτέ φωτογραφίες ή βίντεο με άτομα γυμνά ή που αγγίζουν τα γεννητικά όργανα ή τα ιδιωτικά τους μέρη αυτό ονομάζεται πορνογραφία ή πορνό. Αυτές οι εικόνες είναι για ενήλικες και όχι για παιδιά. Αν τύχει να δεις τέτοια πράγματα θα ήθελα να απενεργοποιήσετε τη συσκευή ή να απομακρυνθείτε από αυτήν και να ενημερώσετε εμένα ή έναν άλλο έμπιστο ενήλικα, ώστε να μπορέσουμε να σας εξηγήσουμε τι είδατε»

Προεφηβεία και εφηβεία (ηλικίες 11 και άνω)

«Θέλω να κάνω μια συζήτηση μαζί σου για κάτι. Αν νιώθεις περίεργα στην αρχή αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Πρόκειται για το πορνό. Είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτό και για αυτό θέλω να βεβαιωθώ ότι έχεις κάποια πραγματικά στοιχεία επειδή δεν δείχνει το σεξ, τα σώματα ή τις σχέσεις με ρεαλιστικούς τρόπους. Τι έχεις ακούσει για το πορνό;»

Ο στόχος είναι να προετοιμάσουμε τους νέους για αυτό που μπορεί να δουν ή να ακούσουν και να είμαστε σαφείς μαζί τους σχετικά με τα βήματα που πρέπει να λάβουν εάν συναντήσουν κάποιο τέτοιο βίντεο ή εικόνα ή αν έχουν ερωτήσεις σχετικά με το σώμα ή το σεξ.

Τι γίνεται αν μάθω ότι το παιδί μου έχει δει πορνό;

Εάν το παιδί σας είναι περίεργο να δει, ψάχνει ή έχει πέσει πάνω σε διαδικτυακό πορνό αυτό δεν είναι σημάδι ότι έχετε αποτύχει ως γονέας. Πάρτε μια ανάσα. Οι σεξουαλικές συμπεριφορές στην παιδική ηλικία μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα σε πολλούς ενήλικες, ειδικά αν είστε επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης ή τραύματος. Όσο πιο ήρεμοι και λιγότερο αντιδραστικοί αισθάνεστε και είστε τόσο καλύτερα μπορείτε να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά.

 • Καθησυχάστε τα. «Είναι απολύτως φυσιολογικό να είσαι περίεργος για το σώμα και το σεξ.»⁠
 • Ονομάστε το. «Τα βίντεο ή οι φωτογραφίες γυμνών ανθρώπων στο διαδίκτυο ονομάζονται πορνό και το πορνό δεν είναι φτιαγμένο για παιδιά. Μπορεί να στείλει ανθυγιεινά, μη ασφαλή και μπερδεμένα μηνύματα σχετικά με το σώμα και το σεξ.»
 • Παρέχετε ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις. «Αν θέλετε να μάθετε για το σώμα ή το φύλο, εδώ είναι μερικές ασφαλείς επιλογές που έγιναν για την ηλικία σας και θα σας βοηθήσουν να μάθετε.»
 • Δείτε για εναλλακτικές λύσεις μαζί, όπως βιβλία ή άλλες πηγές στο διαδίκτυο.

«Θα σας βοηθήσω να παραμείνετε ασφαλέστεροι στο διαδίκτυο, ρυθμίζοντας γονικούς ελέγχους στις συσκευές που χρησιμοποιείτε. Αυτό θα σας διευκολύνει να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο.»

Άλλες επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό συγκεκριμένων ωρών της ημέρας ή χώρων εντός του σπιτιού που μπορεί να πραγματοποιηθεί η χρήση της συσκευής. Συζητώντας αυτό μαζί τους βοηθά να αισθάνονται ασφαλείς αντί επιτήρησης ή ελέγχου.

Βοηθήστε τα να προσδιορίσουν το σχέδιο ασφαλείας τους.

«Αν συναντήσετε ξανά πορνό ή θέλετε να μάθετε περισσότερα για το σώμα ή το σεξ, τι μπορείτε να κάνετε;»

Προσπαθήστε να καταλάβετε και να μάθετε περισσότερα .

«Τι ερωτήσεις έχετε σχετικά με αυτό που είδατε ή Τι είδατε; Πώς μπορώ να σε βοηθήσω με τις ερωτήσεις σου;»

Επικυρώστε αυτή την εμπειρία συζήτησης που είχατε μαζί. «Είμαι χαρούμενος ως γονέας που έχουμε την ευκαιρία τώρα να μιλήσουμε για αυτό.» και κρατήστε την πόρτα ανοιχτή για περισσότερες συζητήσεις στο μέλλον.

Αν το παιδί μου παρακολουθεί πορνό, θα εθιστεί;

Εάν ο νέος σας έχει πρόσβαση σε πορνό, δεν είναι αποκλίνων ή εξαρτημένος. Το να μάθετε ότι εκτέθηκε στο πορνό ή κάνει χρήση της πορνογραφίας είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσετε ή να εμβαθύνετε στις συνομιλίες σας σχετικά με τα σώματα, τη συγκατάθεση, την ασφάλεια στο διαδίκτυο και το σεξ.⁠

Αν και η παρακολούθηση πορνό μπορεί να ενεργοποιήσει τη διέγερση και να διεγείρει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, που προκαλούν ευχάριστες αισθήσεις (μια αντίδραση παρόμοια στον εγκέφαλο όπως όταν καταναλώνονται φάρμακα ή τρόφιμα ή όταν απολαμβάνουμε την εγγύτητα με άλλους) δεν είναι ισοδύναμο με τη χημική εξάρτηση.

Η χρήση πορνό μπορεί να είναι μια μορφή διαφυγής ή ως τρόπος αντιμετώπισης του υποκείμενου άγχους ή καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Η ρίζα του ζητήματος δεν είναι το πορνό. Το πορνό είναι ο περισπασμός σε αυτό που το άτομο αποφεύγει ή σε αυτό το οποίο το άτομο δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει.

Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι ως προς αυτό.Αν χρησιμοποιούμε γλώσσα όπως «εθισμός» όταν μιλάμε για σεξ ή πορνό, στέλνουμε ένα ψεύτικο, βασισμένο στην ντροπή μήνυμα στους νέους ανθρώπους ότι δεν έχουν τον έλεγχο των επιλογών τους και ότι η περιέργειά τους για το φύλο και το σώμα είναι λάθος.

Τι μηνύματα πρέπει να μοιράζομαι όταν μιλάω στο παιδί μου για το πορνό;

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις και στιγμές διδασκαλίας. Προσπαθήστε να μην κάνετε κήρυγμα καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο άτομο που θα κλειδώσει σε αυτά που λέτε.

Ακολουθούν μερικά από τα πολλά πιθανά σημεία που θα βοηθήσουν ένα νεαρό άτομο να αναπτύξει μια κριτική ματιά απέναντι στην πορνογραφία.

 • Μπορεί να διαπιστώσετε ότι σας αρέσει να βλέπετε σεξουαλικές εικόνες ή μπορεί και όχι. Και τα δύο συναισθήματα μπορεί να είναι φυσιολογικά.
 •  Το πορνό είναι φτιαγμένο για ψυχαγωγία ενηλίκων και όχι για εκπαίδευση. Δεν είναι φτιαγμένο για παιδιά ή νέους.
 •  Το πορνό δεν παρέχει ακριβή αναπαράσταση των σωμάτων, της συνεύρεσης, της συναίνεσης ή των σχέσεων. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για πολλούς λόγους, ένας είναι ότι αν το παρακολουθήσουν οι νέοι, μπορεί να πιστεύουν ότι αυτές οι απεικονίσεις είναι οι τυπικές ή οι αναμενόμενες.
 • Τα σώματα που εμφανίζονται σε πορνοταινίες δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτικά.Για παράδειγμα, συχνά παρουσιάζει άτριχα γεννητικά όργανα, χειρουργικά διευρυμένο στήθος ή/και πέος.
 • Το πορνό συχνά κατηγοριοποιεί άτομα και σεξουαλικές εμπειρίες με βάση επιβλαβή στερεότυπα.
 • Οι σεξουαλικές ή στενές σχέσεις απαιτούν συναίνεση για να είστε υγιείς. Αυτό περιλαμβάνει εμπιστοσύνη, σεβασμό, επικοινωνία και αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των εταίρων. Το πορνό συχνά δεν το δείχνει αυτό.
 • Το πορνό συχνά δεν δείχνει ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές, όπως προφυλακτικά, αντισύλληψη ή συζητήσεις μεταξύ των συντρόφων σχετικά με αυτά.
 • Το πορνό συχνά εμφανίζει βία, υβριστική γλώσσα και επικίνδυνες σεξουαλικές πράξεις, ειδικά προς τις γυναίκες. Υπάρχουν ηθικές εκδοχές πορνό που μπορούν να προσφέρουν πιο υγιείς απεικονίσεις του σεξ για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά αυτές οι εκδοχές συχνά δεν είναι αυτές που καταλήγουν στις αρχικές διαδικτυακές αναζητήσεις.
 • Οι άνθρωποι που εργάζονται συναινετικά στη βιομηχανία της σεξουαλικής εργασίας αξίζουν να έχουν ασφαλείς, ισότιμες συνθήκες απασχόλησης, να αποζημιώνονται δίκαια για την εργασία τους και να γίνονται σεβαστοί. Οι δωρεάν ιστότοποι πορνό δεν εγγυώνται ασφάλεια ή ηθική μεταχείριση για τους εργαζομένους.
 • Κανείς δεν πρέπει ποτέ να αναγκάσει ή να εξαναγκάσει άλλο άτομο να παρακολουθήσει πορνό.

Όταν οι νέοι γνωρίζουν τι είναι το πορνό, ποιος το δημιουργεί, γιατί είναι ανησυχητικό για τα παιδιά να παρακολουθούν και τι να κάνουν όταν το συναντήσουν, είναι καλύτερα προετοιμασμένοι στις αποφάσεις τους.

Απαντώντας με τρόπους που δεν εμπεριέχουν ντροπή κρατά τον διάλογο ανοιχτό και καθιστά σαφές σε ένα παιδί ότι είστε ένας έμπιστος ενήλικας στον οποίο μπορούν να βασιστεί για υποστήριξη και καθοδήγηση στην πορεία της ζωής του.

Πηγή: Sex Positive Families

Το βρήκαμε εδώ

Διαβάστε επίσης:

Παιδικός αυνανισμός: Πώς εκδηλώνεται στα παιδιά και τι συστήνουν οι παιδίατροι

5 τρόποι για να μιλήσετε στα παιδιά σας για τη σεξουαλικότητα, σύμφωνα με τον ψυχολόγο

Η ιστορία του David που μεγάλωσε σαν κορίτσι: Ένα από τα πιο σκληρά ψυχολογικά πειράματα