«Καλησπέρα σας. Πώς μπορώ να διαπαιδαγωγήσω σωστά τον 4χρονο γιο μου, χωρίς να καταφεύγω, όταν πια τίποτα δεν έχει αποτέλεσμα, σε απειλές ή εκβιασμούς; Σήμερα, για παράδειγμα, που αρνιόταν πεισματικά να πάει στο σχολείο, τον απείλησα ότι θα κλειδώσω το δωμάτιο με τα παιχνίδια. Είμαι ένας πραγματικά ήρεμος άνθρωπος και δεν του φωνάζω ποτέ, αλλά πιάνω τον εαυτό μου ενίοτε να καταφεύγω σε απειλές / εκβιασμούς όταν ο διάλογος, οι εξηγήσεις, η υπενθύμιση των συνεπειών, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Ένα ακόμη παράδειγμα, τώρα τελευταία θέλει να τρέχει στο δρόμο, νομίζοντας ότι είναι αστείο που με αγχώνει και τον κυνηγώ. Αφού έδωσα όλες τις εξηγήσεις, μέσα στο άγχος μου, του είπα ότι αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά δε θα τον ξαναπάω βόλτα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.»
Ρωτά η μαμά Ελένη
Απαντά η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Μύρια Μουρίδου – Μαραγκού
Οι απειλές δεν δουλεύουν καθόλου! Κανένας δεν απειλεί κανέναν.
Ο διάλογος, η σωστή επικοινωνία, η επίκληση του συναισθήματος, η αξιολόγηση καταστάσεων είναι αυτά που θα μας επιφέρουν τα θετικά αποτελέσματα.
Τα παιδιά δοκιμάζουν τα δικά τους όρια αλλά και τα δικά μας. Χρειαζόμαστε επιμονή και υπομονή. Μετά την αγάπη είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έχουν όρια, τα οποία δύσκολα τα βάζει ένας γονέας. Όμως με τη θετική διάθεση όλα γίνονται.
Πολύ βοηθητικό είναι να δίνουμε παραδείγματα στο παιδί και μετά, μέσω του παιχνιδιού, να κάνουμε υποθετικά σενάρια π.χ. ότι τα κουκλάκια του παιδιού βιώνουν ό,τι και το ίδιο, ενθαρρύνοντάς το να τοποθετείται και ενισχύοντάς το ανάλογα. Μέσω του παιχνιδιού το παιδί μπορεί πιο εύκολα να αντιληφθεί τι θέλουμε να του μεταφέρουμε.
Επίσης τα παραμύθια είναι θαυματουργά, εκεί είναι κρυμμένος ο κόσμος του παιδιού, επομένως επιλέγουμε παραμύθια που μιλούν για την συνεργασία, την υπομονή, την πειθαρχία και τα διαβάζουμε στα παιδιά μας.
Η φυσική συνέπεια είναι ένας σίγουρος τρόπος να καταλάβει το παιδί γιατί δεν πρέπει να κάνει κάτι, όποτε βέβαια αυτό είναι εφικτό. Αν, δηλαδή, το παιδί αρνείται να φορέσει το μπουφάν του και βγει έξω στο κρύο θα παγώσει και θα θελήσει να ντυθεί καλύτερα.
Τέλος, οι επιπτώσεις στις μη αποδεκτές συμπεριφορές είναι κάτι που πρέπει να εφαρμόζουμε. Παραδείγματος χάριν, μια στέρηση για κάτι που του αρέσει μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα.
Ψυχολόγος παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, οικογένειας
Κτίριο: Μέγαρο Κότσαπα, 2ος όροφος, διαμέρισμα 201
Περιοχή: Αγ. Ζώνη & Δημήτρη Λυμπέρτη 3, Λεμεσός
Τηλέφωνο: +357 99 422 961