Πώς επηρεάζουν οι προσπάθειες για εξωσωματική τις σχέσεις του ζευγαριού;

Νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να επισημάνει ότι οι διαδοχικές προσπάθειες απόκτησης παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αυξάνουν τελικά τον κίνδυνο διαζυγίου. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πόρτο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανές απογοητεύσεις του ζευγαριού και το στρες που συνεπάγεται για τους δύο συντρόφους η θεραπεία υπογονιμότητας δεν μπορούν να διαταράξουν τη σχέση τους.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Γενεύη, ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 43.000 γυναίκες στη Δανία. Διαπιστώθηκε ότι σε διάστημα 16 ετών, περίπου το 20% των ζευγαριών πήρε διαζύγιο αλλά δεν υπήρξε διαφορά ανάμεσα στα ζευγάρια που οι γυναίκες είχαν υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής και σε εκείνα που οι γυναίκες είχαν συλλάβει φυσιολογικά.

«Τα ευρήματά μας πρέπει να λειτουργήσουν καθησυχαστικά για τα ζευγάρια που ακολουθούν ή πρόκειται να ακολουθήσουν θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όσον αφορά την ασφάλεια της σχέσης τους. Παρά την ένταση που συνεπάγεται η υπογονιμότητα, η θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην πραγματικότητα βοηθά τη σχέση ενός ζευγαριού, επειδή τους αναγκάζει να βελτιώσουν την επικοινωνία τους», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Dr. Mariana Martins.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα περισσότερα ζευγάρια που προσπαθούν για εξωσωματική γονιμοποίηση βιώνουν μικρότερο ή μεγαλύτερο άγχος, λόγω της αβεβαιότητας της κατάληξης της θεραπείας.