Ποιες τροφές ΔΕΝ πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι περισσότερες γυναίκες πρέπει να παίρνουν 10 – 12,5 κιλά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αύξηση του βάρους ποικίλλει και εξαρτάται από το βάρος σας πριν μείνετε έγκυος. Εάν σας απασχολεί, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Μπορεί να έχει κάποιες συγκεκριμένες συμβουλές να σας δώσει, εάν ζυγίζετε πάνω από 100 ή λιγότερο από 50 κιλά.

Ο Στέφανος Χανδακάς, Μαιευτήρας – Ενδοσκοπικός χειρουργός – Γυναικολόγος συμβουλεύει:

• Αποφύγετε την κατανάλωση όλων των ειδών πατέ και τα μουχλιασμένα, μαλακά τυριά όπως το ροκφόρ, το μπρι και το καμαμπέρ και παρόμοια μπλε τυριά, όπως το Stilton και το Danish blue, λόγω του κινδύνου του μικροβίου που ονομάζεται λιστέρια. Μπορείτε να τρώτε σκληρά τυριά, όπως τσένταρ και παρμεζάνα και άλλα από παστεριωμένο γάλα όπως φέτα, κατσικίσιο τυρί, μοτσαρέλα και κρεμώδες τυρί. Παρόλο που η λιστέρια είναι μια πολύ σπάνια μόλυνση, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτική γιατί ακόμα και η ελαφριά μορφή αυτής της μόλυνσης μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή σοβαρής μορφής αρρώστια στο νεογέννητο μωρό.
• Πίνετε μόνο παστεριωμένο ή UHT γάλα, στα οποία έχουν καταστραφεί τα επικίνδυνα μικρόβια. Εάν βρίσκετε μόνο φρέσκο, βράστε το πρώτα. Μην πίνετε μη-παστεριωμένο γάλα κατσίκας ή πρόβατου και μην καταναλώνετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα τους.
• Μην τρώτε συκώτι ή προϊόντα συκωτιού, όπως το πατέ συκωτιού ή το λουκάνικο από συκώτι, καθώς περιλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία μπορεί να βλάψει το μωρό σας.
• Αποφύγετε την κατανάλωση φιστικιών και τα φαγητά που περιέχουν φιστίκια (για παράδειγμα, το φυστικοβούτυρο, το ακατέργαστο λάδι, ορισμένα σνακ κ.α.) εάν εσείς, ο πατέρας του μωρού ή κάποιο από τα παιδιά σας έχουν ιστορικό αλλεργικού συναχιού, άσθμα, έκζεμα ή άλλες αλλεργίες. Αυτό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα το μωρό σας να εκδηλώσει κάποια αλλεργία στα φιστίκια. Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και εάν έχετε αμφιβολίες, μην χρησιμοποιήσετε αυτά τα προϊόντα.
• Αποφύγετε την κατανάλωση καρχαρία και ξιφία και ελαττώστε τον τόνο, καθώς αυτά τα είδη ψαριών περιέχουν υψηλά επίπεδα υδράργυρου, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του μωρού.

Γενικότερη υγιεινή

• Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού.
• Να πλένετε πολύ καλά όλα τα φρούτα, τα λαχανικά και τις έτοιμες κομμένες σαλάτες πριν τις φάτε.
• Να μαγειρεύετε καλά το κρέας και τα πουλερικά και να βεβαιώνεστε ότι τα έτοιμα πουλερικά και γενικότερα τα φαγητά, ξαναζεσταίνονται σωστά και ζεματάνε πριν καταναλωθούν.
Να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά την προετοιμασία κρέατος ή πουλερικών και να βεβαιώνεστε ότι τα ωμά φαγητά αποθηκεύονται ξεχωριστά από τα έτοιμα φαγητά. Αλλιώς, υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης. Αυτό συστήνεται για να μην μολύνονται άλλα φαγητά από το κρέας (σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο και E.coli ). Να χρησιμοποιείτε διαφορετική επιφάνεια για το κόψιμο του κρέατος.
• Κατά την κηπουρική και την επαφή με χώμα, να φοράτε γάντια τα οποία θα πλένετε, όπως και τα χέρια σας.