Ποια φάρμακα καλύπτει και ποια όχι το ΓΕΣΥ;

Με τις εγγραφές στο ΓΕΣΥ να αυξάνονται συνεχώς, αρχίζουν σιγά σιγά να ξεκαθαρίζουν και τα υπόλοιπα «κομμάτια» του παζλ για τα νέα δεδομένα του συστήματος Υγείας.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι αυτό της πρόσβασης στα φάρμακα και ποια μπορούν οι ασθενείς να προμηθεύονται καταβάλλοντας μόνο την συμπληρωμή του 1 ευρώ, αλλά και ποια φάρμακα δεν καλύπτονται από το σύστημα και οι πολίτες μπορούν να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.

Το ΓεΣΥ καλύπτει, λοιπόν, μόνο συνταγογραφούμενα φάρμακα

Ο καθορισμός του ποια φάρμακα είναι συνταγογραφούμενα και ποια όχι, καθορίζεται με διάταγμα από το Υπουργείο Υγείας και δεν έχει να κάνει με το αν πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ ο φαρμακοποιός τα παρέχει χωρίς συνταγή για οποιουσδήποτε λόγους (π.χ. υπάρχει παλιά συνταγή, δεν είναι αυστηρά ελεγχόμενα κ.λπ.).

Στο ΓεΣΥ θα περιλαμβάνονται όλα τα φάρμακα που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στην Κύπρο εκτός από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Φάρμακα τα οποία είναι πρωτότυπα και δεν υπάρχουν γενόσημά τους ή ανταλλάξιμα φάρμακα, θα αποζημιώνονται πλήρως από το ΓεΣΥ και ο δικαιούχος θα καταβάλλει μόνο ένα ευρώ για να τα προμηθευτεί. Επίσης, ο δικαιούχος δεν θα καταβάλλει καμία απολύτως συμπληρωμή για τα φάρμακα που θα του χορηγούνται στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Τι είναι τα ΜΗΣΥΦΑ και γιατί δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ;

Τα μη συνταγογραφούµενα φάρµακα (ΜΗΣΥΦΑ) είναι φάρμακα που θεωρούνται κατάλληλα για χρήση από το ευρύ κοινό χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή. Ο κύριος λόγος που αυτά τα φάρμακα είναι μη συνταγογραφούμενα, είναι γιατί για τη χρήση τους δεν απαιτείται η επίβλεψη γιατρού, είναι σχετικά ασφαλή και ο κίνδυνος κατάχρησης είναι πολύ περιορισμένος. Είναι φάρμακα που ο ασθενής χρησιμοποιεί για αυτοθεραπεία και αφορούν μόνο ήπιες ασθένειες (π.χ. κοινό κρυολόγημα, ήπιος πόνος, κ.λπ.). Τα ΜΗΣΥΦΑ δεν αποζημιώνονται συνήθως από τα συστήματα υγείας και δεν θα αποζημιώνονται ούτε από το ΓεΣΥ.

Τα φάρμακα αυτά μεταξύ άλλων είναι διάφορα παυσίπονα, οι αντιφλεγμονώδεις κρέμες, απλά σιρόπια και άλλα αντιγριπικά φάρμακα , τα οποία οι πολίτες μπορούν να τα πάρουν χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακείο της γειτονιάς τους.

Μάλιστα ακόμα και στον περίπτωση που ο γιατρός κρίνει σκόπιμο να γράψει ένα από τα παραπάνω φάρμακα αυτό δεν θα αποζημιωθεί από το ΓεΣΥ και ο ασθενής θα κληθεί να το πληρώσει από την τσέπη του.

Τα βήματα για προμήθεια συνταγογραφούμενου φαρμάκου

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, από την 1η Ιουνίου, οι ασθενείς θα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακα από όλα τα φαρμακεία που θα συμβληθούν με τον ΟΑΥ, αφού πρώτα έχουν την σχετική συνταγή από το γιατρό τους.

Μάλιστα, η συνταγή αυτή θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή.

Ο φαρμακοποιός θα βλέπει στο λογισμικό σύστημα την συνταγή του ασθενή και θα παραχωρεί το φάρμακο αφού του καταβληθεί συμπληρωμή €1, για το κάθε φάρμακο που θα δώσει. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σύστημα, θα έχει συγκεκριμένα φάρμακα που θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ. Ο ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει οποιοδήποτε συγκεκριμένο φάρμακο κρίνει ότι είναι κατάλληλο για τον ασθενή.

Τι θα ισχύει όταν το φάρμακο δεν υπάρχει στη λίστα του ΓεΣΥ

Ωστόσο, το φάρμακο που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται στη λίστα που θα καλύπτει το ΓεΣΥ.  Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής θα δικαιούται να πάρει άλλο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας, που δεν θα είναι όμως αυτό που του έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός του.

Θα πάρει δηλαδή ένα από τα λεγόμενα γενόσημα φάρμακα, που θα περιέχει τα βασικά συστατικά που θα είχε και το φάρμακο που συνταγογράφησε ο γιατρός του. Ωστόσο εάν ο ασθενής επιμένει να πάρει το φάρμακο που περιλαμβάνεται στη συνταγή του γιατρού, αν αυτό είναι πιο ακριβό από αυτό που καλύπτει η λίστα, τότε ο ασθενής θα κληθεί να πληρώσει τη διαφορά.

Για παράδειγμα εάν ο γιατρός συνταγογραφεί γιατί έτσι κρίνει κατάλληλο, ένα φάρμακο αξίας 12 ευρώ και το φάρμακο δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του ΓεΣΥ αλλά συμπεριλαμβάνεται ένα άλλο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας, το οποίο κοστολογείται στα 8 ευρώ, ο ασθενής θα το πάρει θα πληρώσει την διαφορά των 4 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο ότι ο γιατρός μπορεί, εάν το κρίνει απαραίτητο, να χορηγήσει απαραιτήτως μια συγκεκριμένη μάρκα φαρμάκου η οποία δεν έχει γενόσημα. Τότε το κράτος θα καλύπτει το κόστος, όποιο κι αν είναι αυτό.

Παράλληλα ο γιατρός θα μπορεί να κλειδώσει στο λογισμικό μια συγκεκριμένη συνταγή, αν το κρίνει σκόπιμο, έτσι ώστε ο ασθενής να μην πάρει άλλο φάρμακο από αυτό που ο ίδιος κρίνει σωστό.

Τέλος, όσον αφορά τους Χρόνιους ασθενείς στα πλαίσια του ΓεΣΥ θα εκδίδονται επαναλαμβανόμενες συνταγές οι οποίες θα ισχύουν μέχρι 6 μήνες. Κατά την διάρκεια αυτή,  θα μπόρει ο ασθενής να επισκέπτεται κάθε μήνα το φαρμακείο για εκτέλεση της συνταγής, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθείτε ξανά τον γιατρό του.