«Περιπολίες» και στο διαδίκτυο ετοιμάζει η Αστυνομία Κύπρου

Ένα ισχυρό νομικό όπλο στα χέρια της Αστυνομίας Κύπρου θα αποτελεί, με την ψήφισή του από τη Βουλή, το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους.

Με το νομοσχέδιο, η Αστυνομία αποκτά την εξουσία να αφαιρεί από το διαδίκτυο με συνοπτικές διαδικασίες, υλικό που προάγει το ρατσισμό, το μίσος και την ξενοφοβία και παράλληλα, να εμποδίζει την πρόσβαση στους χρήστες του διαδικτύου από την Κύπρο, σε ιστοσελίδες που διαπιστώνει ότι προάγουν τα εγκλήματα μίσους.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», το νομοσχέδιο παρέχει την εξουσία στους αστυνομικούς ανακριτές, μετά από οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας και έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα, να αιτούνται μονομερώς στο δικαστήριο τη μη πρόσβαση σε ιστότοπους που φιλοξενούν ιστοσελίδες με ρατσιστικό ή ξενοφοβικό υλικό, καθώς και τη φραγή της πρόσβασης σε τέτοιες ιστοσελίδες για τους χρήστες του διαδικτύου που διαμένουν στη Δημοκρατία. Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση πριν από το τέλος του χρόνου.