Πάρκο Αθαλάσσας: Η πράσινη όαση της Λευκωσίας μάς καλεί για μοναδικές εξερευνήσεις και περιπετειώδης περιπάτους

Κάθε εποχή είναι ιδανική για να οργανώσουμε μια μικρή βόλτα με την οικογένεια μας.

Δείτε επίσης: Κάντε ποδήλατο ή περπατήστε με τα παιδιά σας στο πανέμορφο Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου

Αυτή την εβδομάδα σας προτείνουμε το Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας, στη Λευκωσία για μια μικρή… περιπέτεια μέσα στη φύση.

View this post on Instagram

A post shared by @conor_eva_natasha_

Πότε δημιουργήθηκε το Εθνικό Δασικό Πάρκο

Από τον Αύγουστο του 1974, περίπου 40 εκτάρια του Κύριου Κρατικού Δάσους Αθαλάσσας βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης. Το 1985, σε μια προσπάθεια διάσωσης του χώρου από ιδιωτικές και άλλες παρεμβάσεις, 357 περίπου εκτάρια ανακηρύχθηκαν σε «Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας», το μοναδικό στο νησί.

Δείτε επίσης: #TzelefosBridge: To πετρινο γεφύρι στο Δάσος Πάφου που είναι ιδανικό για μια όμορφη βόλτα

Πιθανολογείται πως η περιοχή πήρε «Αθαλάσσα» το όνομά της από το γεγονός ότι στα πρόσφατα γεωλογικά χρόνια βρισκόταν, όπως και η υπόλοιπη Μεσαορία, κάτω από τη θάλασσα.

Το Εθνικό Πάρκο Αθαλάσσας βρίσκεται στο νότιο-ανατολικό άκρο της πόλης της Λευκωσίας και αποτελεί μια όαση πρασίνου με έκταση 840 στρεμμάτα, η οποία φιλοξενεί πολλά ενδημικά, ντόπια και επιγενή δέντρα, θάμνους και βότανα. Το πάρκο πέρα από την πλούσια πανίδα του, φιλοξενεί και πολλά παιχνιδιάρικα ζωάκια.

Οι δραστηριότητες

Το Πάρκο της Αθαλάσσας είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος χώρος πρασίνου της ευρύτερης Λευκωσίας, ο οποίος πέρα από ανάσα πρασίνου, προσφέρει και διάφορα είδη αναψυχής, όπως η σωματική άθληση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ο οικολογικός αγροτουρισμός.

View this post on Instagram

A post shared by La Stampa (@la_stampa)

Το δίκτυο των περίτεχνων μονοπατιών – που καλύπτει 20 χιλιόμετρα – είναι ένα δημοφιλές σημείο για ποδηλασία, πεζοπορία και περπάτημα στις καθορισμένες, φυσικά, διαδρομές.

Οι Βοτανικοί Κήποι του Πάρκου και οι παιδικές χαρές είναι ανοιχτοί καθημερινά και μπορείτε να τους επισκεφθείτε δωρεάν – όταν επιτραπεί ξανά- ενώ το πάρκο περιλαμβάνει επίσης ένα κέντρο για τους επισκέπτες το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του πάρκου.

Το τοπίο, ακόμη και κατά τους κρύους χειμωνιάτιους μήνες, είναι εντυπωσιακό, με ένα πέπλο πρασίνου να απλώνεται στη γη, εσείς θα το χάσετε;

κεντρική φωτογραφία: Instagram