Πανέξυπνοι και οικονομικοί τρόποι για να ασφαλίσετε το σπίτι για το μωρό

Πόσο ασφαλές είναι το σπίτι σας για το μωρό σας; Έχετε θωρακίσει σωστά όλους τους χώρους και τα επικίνδυνα σημεία για να προλάβετε ατυχήματα και τραυματισμούς;

Ένα παιδί δεν μπορεί να μεγαλώσει διαρκώς ακούγοντας «μη», γι’ αυτό και παρακάτω σας παρουσιάζουμε τρόπους για να κάνετε το σπίτι σας πιο ασφαλές για όσο καιρό το μωράκι σας μεγαλώνει.

Μερικές από τις παρακάτω προτάσεις μπορείτε να τις προμηθευτείτε από το εμπόριο και άλλες να τις φτιάξετε μόνοι. Σε κάθε περίπτωση, το σπίτι σας θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί και να μεγαλώσει με ασφάλεια το μωράκι σας.

Έπιπλα

Χρησιμοποιήστε ιμάντες επίπλων για να ασφαλίσετε την τηλεόραση ή άλλα έπιπλα που θα μπορούσαν να πέσουν και να χτυπήσουν σοβαρά το παιδί και βάλτε προστατευτικά στις γωνίες των αιχμηρών επίπλων, όπως είναι τα τραπεζάκια ή η βιβλιοθήκες.

Ειδικότερα, για να «προστατεύσετε» τα βιβλία σας από τα μωρά και τα μωρά από τα βιβλία σας τοποθετήστε λαστιχένιους ιμάντες από την μία άκρη του ραφιού ως την άλλη. Αν δεν έχετε κάποιον τέτοιο ιμάντα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλώς ένα λάστιχο ποδηλάτου, το οποίο θα το τυλίξετε γύρω από το ράφι.

Ντουλάπια και πόρτα ψυγείου

Ασφαλίστε τα ντουλάπια σας με τις ειδικές κλειδαριές για παιδιά που υπάρχουν στο εμπόριο ή φτιάξτε μόνοι σας μία τέτοια. Για να κρατήστε το μικρό σας μακριά από αντικείμενα που θα μπορούσαν να το βλάψουν, θα χρειαστείτε δύο μαγνητάκια για πετσέτες χειρός και ένα λαστιχένιο βραχιόλι. Απλώς κολλήστε τα μαγνητάκια στην πόρτα του ψυγείου και ενώστε τα με το βραχιολάκι.

Κι αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σας καλύπτει, δέστε τα χερούλια των ντουλαπιών ή του ψυγείου με… μία ζώνη!

Πόρτες

Πόσες φορές τα μωράκια μας κλείνουν τις πόρτες και «πιάνουν» μέσα σε αυτές τα μικρά τους δαχτυλάκια; Γλιτώστε παρόμοια ατυχήματα φτιάχνοντας ένα προστατευτικό για την πόρτα, από υλικά που οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι. Δείτε βήμα βήμα πώς να το κάνετε, εδώ.

Επειδή όμως τα μωράκια μας ανακαλύπτουν τώρα τον κόσμο, είναι πολύ πιθανό τα χεράκια τους να πιαστούν και στο πίσω μέρος της πόρτας. Για να το προλάβετε αυτό, κόψτε ένα κυλινδρικό foam roller (μακαρόνι για τη θάλασσα και την πισίνα) και κολλήστε το ανέμσα στην πόρτα και την κάσα (φωτό πάνω)

Πάτωμα

Τα μωράκια μας, ειδικά όταν κάνουν τα πρώτα τους βήματα, συνηθίζουν να τρέχουν και να μην σταματούν. Ο κίνδυνος να γλιστρήσουν, λοιπόν, πάνω στο πάτωμα καραδοκεί. Τι μπορείτε να κάνετε εσείς; Γράψτε πάνω στα παντοφλάκια του μωρού σας με λίγη σιλικόνη ή στα καλτσάκια του με βαφή υφασμάτων και δείτε το να τρέχει χωρίς να γλιστρά.

Μπάνιο

Ξέρατε ότι το νερό στη λεκάνη του μπάνιου μοιάζει ιδανικό στα μάτια των μικρών παιδιών για παιχνίδι και κατάποση; Όσοι έχετε παιδάκια το ξέρατε, είναι σίγουρο. Μην ξεχνάτε λοιπόν να κλείνετε πάντα το καπάκι της τουαλέτας.

Την ώρα που κάνετε μπάνιο το μωρό, περιορίστε τον χώρο παιχνιδιού του στην μπανιέρα και κρατήστε το μωρό σας μακριά από το σιφόνι και τη βρύση με μία «πύλη» μπανιέρας. Βρείτε την εδώ.

Και επειδή τα παιδιά δεν παίζουν μόνο στη λεκάνη ή την τουαλέτα, κρατήστε το χαρτί υγείας στη θέση του με ένα… λαστιχάκι!

Πρίζες

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των γονέων είναι να μην βάλει το παιδί το χέρι του στην πρίζα. Καλύψτε τις πρίζες του σπιτιού με μονωτική ταινία ή τσιρότα όσο το μωρό σας μεγαλώνει, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα πάει κάτι στραβά.

Παράθυρα

Ιδανικό είναι τα κρεβάτια και οι κούνιες των παιδιών να μην βρίσκονται κοντά σε παράθυρα, αλλά αν δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς ασφαλίστε τα παράθυρά σας με ένα προστατευτικό κάλυμμα. Βρείτε το εδώ.