Παιδοκαρδιολόγος: «Και στην Κύπρο οικογένεια έχασε τα τρία παιδιά της όπως στην Πάτρα»

Στην Ανακρίτρια σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου: Όλες οι εξελίξεις για το αποτρόπαιο έγκλημα

Σοκ προκαλεί η υπόθεση των θανάτων των τριών κοριτσιών στην Πάτρα.

Για το συγκεκριμένο γεγονός μιλησε ο παιδοκαρδιολόγος δρ. Αργύρης Κυθρεώτης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο».

Ο γιατρός ερωτήθηκε για το συμβάν και το κατά πόσο είναι δυνατό να συμβεί. Αρχικά, είπε πως ανάλογα με την ηλικία ενός ανθρώπου υπάρχουν διαφορετικά αίτια.

«Κάτω των 35 συνήθως είναι κληρονομικές παθήσεις. Από τη γέννηση όμως μέχρι τα 2 έτη υπάρχουν άλλες παθήσεις που ευθύνονται για τον αιφνίδιο θάνατο όπως και για τις υπόλοιπες ηλικίες. Πιθανότατα υπάρχει κάποια κληρονομική πάθηση», είπε ο γιατρός.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι παρόμοιο συμβάν έχουμε και στην Κύπρο. «Έχουμε και στην Κύπρο οικογένεια που έχασε 3 παιδιά. Είχαν κάποια κληρονομική πάθηση και αυτό εκδηλωνόταν σε κάποια ηλικία».

Υπάρχουν διάφορες παθήσεις είπε ο γιατρός, που διαγιγνώσκονται μόνο στο καρδιογράφημα και όταν το παιδί πεθάνει δεν μπορούν να εντοπιστούν.

Μιλώντας γενικά για το ζήτημα των καρδιοπαθειών στα παιδιά ο γιατρός είπε ότι αν κάποια οικογένεια έχασε αιφνίδια άτομο πρώτου βαθμού τότε όλη η οικογένεια πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Έφερε ως παράδειγμα την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια που είναι η πιο συχνή αιτία αιφνίδιου θανάτου στους αθλητές. «Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ατόμων με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια που ζουν μια χαρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», είπε.

Αυξήθηκε περισσότερο ο αριθμός των επίκτητων καρδιοπαθειών παρά ο αριθμός των αιφνίδιων θανάτων, είπε ο γιατρός ερωτηθείς αν αυξήθηκαν τον τελευταίο καιρό οι αιφνίδιοι θάνατοι.

«Το δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας πέραν απ’ τους τακτικούς ελέγχους είναι να αθλούμαστε, να μην καπνίζουμε και να έχουμε μια καλή ζωή γενικά», ανέφερε.

Αναφορικά με τη μέρα των Συγγενών Καρδιοπαθειών που είναι σήμερα, ο γιατρός είπε ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να αθλούνται κανονικά με τη συμβουλή γιατρών. «Η πρώτη διάγνωση είναι ένα σοκ αλλά τα παιδιά αυτά μπορούν να μεγαλώσουν φυσιολογικά και να δημιουργήσουν και τις δικές τους οικογένειες. Να μην χάνουν το θάρρος τους», κατέληξε.

Πηγή: Sigmalive.com

Διαβάστε επίσης:

Η μικρή Ολίβια είναι η ελπίδα για τα παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες (video)

«Every Child»: Το οσκαρικό animation για ένα ανεπιθύμητο μωρό που… αγάπησαν δύο άστεγοι (video)

Αιματηρή συμπλοκή στη Λευκωσία – Τραυματίες τέσσερις ανήλικοι