Παιδιά, γνωρίζατε ότι η Μακαρονησία δεν έχει καμία σχέση με τα μακαρόνια;

Μακαρονησία  ονομάζονται τα 4 κυκλωμένα ηφαιστειογενή αρχιπελάγη που υπάρχουν σε εκείνη την περιοχή του Ατλαντικού και ουδεμία σχέση έχουν με τα μακαρόνια που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε να τρώμε.

Στην ελληνική μυθολογία, τα μέρη όπου κατέληγαν οι ψυχές των ηρώων για να αναπαυτούν μετά απο μια ζωή ηρωισμού είναι τα νησιά των Μακάρων, τα Ηλύσια πεδία που βρίσκονται στον Άδη.

Εκεί μαζεύονταν οι ήρωες κι οι ενάρετοι άνθρωποι (οι «μακάριοι») και απολάμβαναν την ήρεμη αιωνιότητα περπατώντας στα λιβάδια, τρώγοντας πλούσιους καρπούς, πίνοντας κοκτέιλ Ακροπόλιταν, παίζοντας scrabble.

Σύμφωνα με τους εγκεκριμένους μυθολόγους μας που θα έβγαιναν στα αρχαία κανάλια αν υπήρχαν (όπως πχ ο Ησίοδος), τα νησιά των Μακάρων βρίσκονταν «στην Δύση». Για εκείνη την εποχή, ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΙΟ ΔΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΑΡΟΝΗΣΙΑ. Ήταν η τελευταία στάση πριν το τέλος του τότε γνωστού κόσμου.

Η Σύγχρονη Γεωγραφία έψαχνε λοιπόν έναν ορισμό για να χαρακτηρίσει ΟΛΑ τα νησιά δυτικά του «Παλαιού Κόσμου» (δηλαδή Ευρώπη, Ασία, Αφρική). Και τον βρήκε στον όρο «Μακαρονησία».

Ακούγεται σαν ημικαλό εστιατόριο στην Σικελία αλλά στην ουσία ο όρος περιλαμβάνει τα εξής νησιά :

  • Τις Αζόρες νήσους, αυτόνομα νησιά που ανήκουν στην Πορτογαλία
  • Την Μαδέιρα, αυτόνομα νησιά που ανήκουν στην Πορτογαλία
  • Τις  Κανάριες Νήσους, αυτόνομα νησιά που ανήκουν στην Ισπανία
  • Και το Cabo Verde, νησιά που ανήκουν στο Cabo Verde, αφού ειναι ανεξάρτητο κράτος  (παλιότερα έκανε καριέρα και ως «Πράσινο Ακρωτήρι», αλλά πριν κάποια χρόνια ανακοίνωσαν οτι θέλουν η επίσημη ονομασία τους να είναι Cabo Verde και να μην μεταφράζεται.

Και οι τέσσερις ομάδες νησιών είναι προϊόν ηφαιστειακών αναταραχών όπως άλλωστε και αρκετές άλλες περιπτώσεις «μεμονωμένων νησιωτικών περιοχών» στον πλανήτη.

Λόγω της θέσης τους τα νησιά έχουν πολύ ξεχωριστά είδη ζώων, εντόμων και χλωρίδας. Κάποια απ τα δέντρα τους υπήρχαν στην Ευρώπη και πριν την εποχή των παγετώνων!

Μετά, όπως όλοι περιμέναμε ήρθε ο άνθρωπος, και μετά απ’ τον άνθρωπο οι προσπάθειες κάποιων άλλων ανθρώπων να διατηρήσουν το μοναδικό περιβάλλον των νησιών εντάσσοντας τα στους κανονισμούς Natura 2000 της Ε.Ε. (εκτός απο το Cabo Verde).

Συνοψίζοντας λοιπόν :

Αζόρες και Μαδέιρα (με τα ονομαστά κρασιά της) στην Πορτογαλία, Κανάριες νήσοι (με πιο γνωστή την Τενερίφη) στην Ισπανία, Cabo Verde στην ησυχία του

Αυτή λοιπόν είναι η Μακαρονησία και δεν έχει καμία σχέση με την Μικρονησία που ως γνωστόν βρίσκεται στην Ωκεανία εκει που φυσάει ο Κιριμπάτης.

Πηγή: Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ