Παγκόσμια ημέρα -μόνο ένα κομματάκι θα φάω- σοκολάτας!

Το λοιπόν, οι Μάγια ευθύνονται για την αέναη καταστροφή μας από υπερβολική κατανάλωση, του πιο φανταστικού γλυκού του κόσμου όλου. Γιατί εκείνοι καλλιέργησαν σοκολατόδεντρα, τα δέντρα κακάο , πριν από  2500  χρόνια.

Οι Μάγια λάτρεψαν το κακαόδεντρο, το βάφτισαν Cacahuaquchtl, που σημαίνει «δέντρο».  Πίστευαν ότι είναι δώρο των θεών προς τους ανθρώπους και τα στοιχεία που διαθέτουμε από ευρήματα στις περιοχές ανασκαφής του πολιτισμού τους, λένε ότι οι Μάγια αλλά και οι Αζτέκοι έπιναν τη σοκολάτα τους με μπόλικο αφρό. Μάλιστα κατανάλωναν ρόφημα σοκολάτας με όλα τα γεύματά τους και συχνά ανακάτευαν το κακάο με καλαμπόκι, μέλι, ακόμα και με τσίλι. Πολύ μπροστά,ναι;

Ώσπου το  1502 μ.Χ. ο Χριστόφορος Κολόμβος πραγματοποιεί το τελευταίο ταξίδι του στην Καραϊβική  και δοκιμάζει το εξαιρετικό ποτό tchocolatl ή xocolatl, που του προσφέρουν οι Αζτέκοι.  ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!

Το 1519 μ.Χ., φτάνει στο Μεξικό ο Ερνάν Κορτέζ.  Κια έχει άλλη γνώμη -προφανώς-  αφού κατακτά τους Αζτέκους και εκμεταλλεύεται τους θησαυρούς των κακαόδεντρων. Το 1527 μ.Χ. οι πρώτοι καρποί κακάο φτάνουν στην Ισπανία. Και εκεί ξεκινά η καταστροφή μας. Ανοίγουν σοκολατερίες σε ολόκληρη τη χώρα. Η σοκολάτα ταξιδεύει και στις υπόλοιπες  ευρωπαϊκές χώρες.

Η σοκολάτα με τη μορφή που την ξέρουμε είναι του 1830, δημιούργημα της Βρετανικής εταιρίας J.S. Fry & Sons. Για πρώτη φορά σοκολάτα σε στερεά μορφή παρασκεύασε το παραδοσιακό μαγαζί του Λονδίνου «Ο Μύλος του Καφέ, που το 1674 παρουσίασε σοκολατένια ραβδάκια αλά ισπανικά  και ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή. Η σοκολάτα έρχεται στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα.

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ

Τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε ζεστά κλίματα με υγρασία. Το ύψος του φτάνει τα 8 μέτρα έχει πυκνή φυλλωσιά και χρειάζεται περίπου 4 χρόνια από τη στιγμή που φυτεύεται για να αποδώσει καρπούς. Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο από τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο. Κάθε κακαόδενδρο παράγει περίπου 2.500 καρπούς.  Τα κακαόδενδρα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, γι αυτό και οι αγρότες που τα καλλιεργούν χάνουν -ετησίως- περίπου το 30% της παραγωγής τους.Στη εποχή των Μάγια  οι καρποί κακάο χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα, καθώς θεωρούνταν υψηλότερης αξίας από τον χρυσό. Η καλλιέργεια των κακαόδενδρων ήταν περιορισμένη και ελεγχόμενη, ώστε να μην πέφτει η ανταλλακτική αξία των καρπών.  Η επιστημονική ονομασία του κακαόδενδρου είναι «Theobroma cacaο». Προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και μεταφράζεται «τροφή των θεών». Νονός ο σουηδός βοτανολόγος Carl Linnaeus.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

  • Οι Ευρωπαίοι τρώνε  σοκολάτα με κουβάδες.  Συγκεκριμένα πάνω από το 50% της σοκολάτας που καταναλώνει ο πλανήτης κάθε χρόνο.
  • Μια ιατρική έρευνα σύμφωνα με το BBC, λέει ότι η σοκολάτα ενεργοποιεί σημεία του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να  εκκρίνει περισσότερες ενδορφίνες από ένα παθιασμένο φιλί. Μάλιστα αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς περισσότερο από τα φιλιά!
  • Μια ατομική πλάκα σοκολάτας περιέχει περίπου 50mg καφεΐνης.
  • Περισσότερα από τα 2/3 του κακάο που παράγεται στον πλανήτη, προέρχονται από την Αφρική. Το 40% απ’ αυτά καλλιεργείται στην Ακτή Ελεφαντοστού.

ροζ σοκολατα; ΝΑΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Η ροζ ποικιλία σοκολάτας, η «Ruby» είναι πρόσφατη ανακάλυψη αφού το εμπόριο της  ξεκίνησε μόλις το 2017. Η κακαόμαζα της είναι ροζ. Ο καρπός της που δεν είναι γενετικά τροποποιημένος, ευδοκιμεί σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Εκουαδόρ και η Ακτή του Ελεφαντοστού. Διαφέρει χρωματικά αλλά και γευστικά από τους άλλους καρπούς.  Είναι φρέσκια, έντονη και ελαφρά γλυκόξινη.

φΤΙΑΞΤΕ ΤΗΝ ΟΠΩς ΟΙ ΑΤΖΕΚΟΙ

Λιώνετε σε μπεν μαρί μαύρη σοκολάτα υψηλής ποιότητας (με μεγάλο ποσοστό κακαόμαζας για πιο έντονη γεύση), προσθέτετε κρέμα γάλακτος και ελαιόλαδο (από μία κουταλιά της σούπας για κάθε 100 γραμμάρια σοκολάτας) και αρωματίζετε με τσίλι και κόκκους πράσινου, κόκκινου και μαύρου πιπεριού (όσο θέλετε). Και ναι! Τη βάζετε ως σάλτσα σε κρέας και γλείφετε τα δάχτυλά σας.

ο σοκολατενιος κοσμος του Willy Wonka

Πολύχρωμες σκηνές, ζαχαρωτά λιβάδια, τούνελ σοκολάτας, εξωφρενικές μεταμορφώσεις.  Όλα στην ταινία του 2005  Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας. Η σύμπραξη Τιμ Μπάρτον και Τζόνι Ντεπ σ’ αυτό το σουρεαλιστικό κινηματογραφικό παραμύθι, που βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του 1964 που έγραψε ο  Βρετανός συγγραφέας Ρόαλντ Νταλ είναι εκτός από πολλά ακόμαένας υμνος στη σοκολάτα.

Lindt Home of Chocolate, το μεγαλύτερο μουσείο σοκολάτας

Η διάσημη σοκολατοβιομηχανία Lindt στη Ζυρίχη έφιαξε το 2020 το μεγαλύτερο Μουσείο Σοκολάτας του κόσμου.
Οι επισκέπτες του μουσείου βολτάρουν στους 7 κόσμους της σοκολάτας και μαθάινουν τα πάντα γύρω από το ταξίδι ενός κόκκου κακάο.

Σήμα κατατεθέν του Μουσείου αποτελεί το τεράστιο σιντριβάνι σοκολάτας στην είσοδο του.

Το μεγαλύτερο μουσείο σοκολάτας έχει την υπογραφή της εταιρείας «Atelier Bruckner», που το σχεδίασε σύμφωνα με τα πρότυπα του εργοστασίου του Willy Wonka!

Το Lindt Home of Chocolate,  αφιερώνει  τα 65.000 τετραγωνικά μέτρα του σε πολλά και διάφορα «σοκολατένια» εκθέματα. Όμως, το έκθεμα που ξεχωρίζει  είναι το κολοσσιαίο σιντριβάνι σοκολάτας, που οι επισκέπτες βλέπουν μόλις μπουν. Το ύψος του ξεπερνά τα 9 μέτρα και κάθε στιγμή 1.500 λίτρα υγρού κακάο πετούν στον ουρανό!

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησε το1ο Limassol Beach Sport Festival: Διήμερο με δεκάδες αθλήματα

Παζαράκι, εργαστήρια και κυνήγι νεράιδων: Στο φεστιβάλ Λεβάντας

Προσοχή για το βακτήριο λεγιονέλλας: Κλιματιστικό, πισίνες, συντριβάνια, βρύσες και ντουζ