Παγωτό στην παιδική διατροφή: Ναι ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης συνάντησε τη κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Αναστασία Κουκιαδάκη, έμαθε τα πάντα για το παγωτό στη παιδική διατροφή και τα μοιράζεται όλα στο Infokids.cy!

Το παγωτό κάνει καλό ή κακό στη παιδική διατροφή;

«Δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο στην διατροφή τόσο των παιδιών όσων και των ενηλίκων. Με μέτρο και σωστή επιλογή συστατικών μπορεί να είναι ένα αρκετά θρεπτικό σνακ για την υγιή ανάπτυξή του παιδιού. Στην αντίπερα όχθη, μια υπερβολική κατανάλωση παγωτού πλούσιο σε ζάχαρη και λιπαρά μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στην παχυσαρκία και στην μη υγιή ανάπτυξη του».

Ποια είδη παγωτού πιστεύετε ότι είναι καλύτερα να δίνονται σε παιδιά;

«Η καλύτερη επιλογή είναι τα παγωτά που παραπέμπουν σε σπιτικό παγωτό, φτιαγμένα από φρέσκο γάλα το οποίο αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου για το παιδί ή παγωτά με βάση το γιαούρτι και γαρνιτούρα τα φρούτα».

Ποια παγωτά είναι καλύτερα να αποφεύγονται από την παιδική διατροφή;

«Τα παγωτά παρφέ, καϊμάκι και αυτά με τα toppings καλό είναι να αποφεύγονται γιατί περιέχουν αρκετά λιπαρά και ζάχαρη. Επίσης, καλό θα είναι να αποφεύγονται τα σορμπέ παγωτά, τα οποία αν και έχουν λιγότερα λιπαρά, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τέλος τα παγωτά που περιέχουν γλυκαντικά και τα 0%, μπορεί τα γλυκαντικά που περιέχουν να είναι βλαβερά για τα παιδιά».

Πόσα παγωτά την ημέρα δικαιούται τελικά να τρώει ένα παιδί;

«Το παγωτό εντάσσεται στην κατηγορία των γλυκών. Μια δροσιστική απόλαυση που θα πρέπει να καταναλώνεται από τα παιδιά 1 -2 φορές την εβδομάδα και όχι σε μεγάλες ποσότητες όπως όλα τα γλυκά».

Τέλος, μπορεί να αντικατασταθεί το παγωτό με κάτι άλλο στη παιδική διατροφή;

Θ«α μπορούσε να αντικατασταθεί με σπιτικό παγωτό με απλά υλικά όπως γάλα ή γιαούρτι και φρούτα τα οποία μπορούμε να τα παγώσουμε και να φτιάξουμε ένα υγιεινό , δροσιστικό και πολύ θρεπτικό σνακ. Ένα σπιτικό σνακ θα μπορούσε το παιδί να το καταναλώσει άφοβα και σε καθημερινή βάση».

Διαβάστε επίσης:

Σημάδια διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους: Πότε πρέπει να επέμβουμε

Όχι αυγά και γάλα στην πόρτα του ψυγείου!

Απλά περίμενε μέχρι να γίνεις μαμά. Τότε θα καταλάβεις