Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού: “Η φωνή των εκπαιδευτικών πρέπει να ακουστεί”, λένε οι Οργανώσεις

Κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου τιμάται το επάγγελμα του εκπαιδευτικού.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ – ΟΛΤΕΚ – ΠΟΕΔ, στο πλαίσιο της ημέρας αυτής εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εξαίρουν το λειτούργημά τους και υπερτονίζουν τις τομές που πρέπει να γίνουν, ώστε ναμην υποτιμάται το επάγγελμά τους.

Διαβάστε την ανακοίνωσή τους

Η Παγκόσμια Μέρα των Εκπαιδευτικών, η 5η Οκτωβρίου κάθε χρόνου, όπως ορίστηκε από το 1994 από την UNESCO και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα των Εκπαιδευτικών.

Είναι μια ευκαιρία για να τιμηθεί το επάγγελμα του Εκπαιδευτικού και για να προωθηθεί η Διακήρυξη της UNESCO και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), που αφορά στο εργασιακό καθεστώς του Εκπαιδευτικού (1966), καθώς και η Διακήρυξη της UNESCO, που αφορά στο καθεστώς των Εκπαιδευτικών Λειτουργών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (1997).

Οι διακηρύξεις αυτές συνιστούν διεθνή πρότυπα για το επάγγελμα του Εκπαιδευτικού και πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού από τις Κυβερνήσεις και τους εργοδότες στις χώρες, τουλάχιστον, που υπέγραψαν τις εν λόγω διακηρύξεις, μια εκ των οποίων είναι και η Κύπρος.

Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ θεωρούμε ότι καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη για αναγνώριση της αξίας και της προσφοράς του εκπαιδευτικού από την ίδια την κοινωνία και ενίσχυσης του επαγγελματικού του κύρους.

Δυστυχώς, το προηγούμενο διάστημα, οι εκπαιδευτικοί, με έναν πρωτόγνωρο και άδικο τρόπο, διασύρθηκαν και χλευάστηκαν όσο ποτέ.

Ο διασυρμός και η ενορχηστρωμένη πολεμική που έχουν υποστεί, οδήγησαν σε περαιτέρω κλονισμό της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Χωρίς αμφιβολία τα ερευνητικά ευρήματα της Διεθνούς Οργάνωσης των Εκπαιδευτικών, καθώς και άλλων Διεθνών Οργανισμών, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών, καταγράφουν την υποβάθμιση της επαγγελματικής θέσης και τις δυσχερείς συνθήκες εργασίας τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε ό, τι αφορά τα πιο κάτω:

Συρρίκνωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της επαγγελματικής αυτονομίας του Εκπαιδευτικού.

Σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τόσο του Εκπαιδευτικού, ως ατόμου, όσο και των συνδικαλιστικών-εκπαιδευτικών Οργανώσεων.

Υποβάθμιση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης που παρέχονται στους Εκπαιδευτικούς.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη πρέπει να αναστραφεί

Οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση και το καθήκον να διασφαλίζουν όπως οι Εκπαιδευτικοί απολαμβάνουν της εκτίμησης, της αναγνώρισης και του σεβασμού για το έργο που επιτελούν. Η αναγνώριση και η εκτίμηση του Εκπαιδευτικού και του έργου του απαιτεί την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, οι οποίες προϋποθέτουν μεταξύ άλλων, επαρκείς πόρους για την Εκπαίδευση και τα σχολεία, ασφαλές και υγιές εργασιακό (σχολικό) περιβάλλον, ακαδημαϊκή ελευθερία, επαγγελματική αυτονομία, εμπιστοσύνη στον Εκπαιδευτικό, υψηλής ποιότητας αρχική εκπαίδευση και κατάρτιση και συνεχή ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση και επαγγελματική ανάπτυξη.

Τέλος, η φωνή των Εκπαιδευτικών, πρέπει, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικού να ακουστεί και να αποτελεί μια ακόμα υπόμνηση προς τις Κυβερνήσεις ότι είναι δική τους πρωταρχική ευθύνη η αναγνώριση και η ενίσχυση του κύρους των Εκπαιδευτικών και του πολύτιμου διδακτικού και παιδαγωγικού έργου που προσφέρουν σε χιλιάδες μαθητές.