Όταν άγνωστοι αγγίζουν τα παιδιά μου: «Σας παρακαλώ, σταματήστε το!»

Σας έχει τύχει ποτέ να κάνετε βόλτα με το μωράκι σας ή να το έχετε μαζί σας στα ψώνια σας και κάποιος άγνωστος, θέλοντας να το θαυμάσει, του χαϊδεύει τα μαλλιά, την πλάτη ή τα μάγουλα;

Μπορεί να είναι μία κίνηση που να δείχνει γλυκύτητα και θαυμασμό για το παιδάκι, όμως δεν είναι λίγοι οι γονείς που δυσανασχετούν και δεν τους αρέσει καθόλου να αγγίζει κάποιος ξένος το παιδί τους. Όπως επίσης, και τα παιδιά, όταν είναι λίγο μεγαλύτερα από τη βρεφική ηλικία, μπορεί να αντιδράσουν.

Μία μητέρα περιγράφει τη δική της εμπειρία με έναν άγνωστο που σήκωσε μέχρι και το σκίαστρο από το καρότσι για να χαϊδέψει το νεογέννητο μωράκι της .

Μέσα από ένα κείμενο – ποταμό ξεκαθαρίζει τη θέση της και μιλά ίσως και διά στόματος πολλών μαμάδων που έχουν βιώσει ένα αντίστοιχο συναίσθημα.

«Αγαπητέ άγνωστε, σε παρακαλώ σταμάτα να αγγίζεις τα παιδιά μου. Είσαι στο μανάβικο, κοίτα τη δουλειά σου.

Τρέχεις μέσα έξω στους διαδρόμους, ενώ το μωρό σου κοιμάται στο καροτσάκι δίπλα σου. Είσαι αγχωμένη και νευρική, ελπίζοντας ότι μπορείς να τελειώσεις πριν ξυπνήσει.

Την έχετε δεμένη σφιχτά, με το κάλλυμα από το καρότσι σηκωμένο και μία λίστα για το μανάβικο που είναι μεγάλη, αλλά εφικτή. Όλα πηγαίνουν μια χαρά, όταν ένας άγνωστος πλησιάζει το καροτσάκι σου, σηκώνει το σκίαστρο του καροτσιού και αρχίζει να πειράζει τα μαγουλάκια του παιδιού. 

Αυτό το απίστευτο περιστατικό μού συνέβη ένα μήνα αφότου γέννησα. Και δεν είναι το μοναδικό από τότε. Δεν είμαι σίγουρη από πού αντλούν το δικαίωμα να το κάνουν αυτό και θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: ΠΟΤΕ και για κανέναν λόγο δεν είναι πρέπον να αγγίζεις κάπου άλλου το παιδί, όταν δεν τους γνωρίζεις. 

Με κάθε ειλικρίνεια, μπορώ να πω ότι με σόκαρε κάτι τέτοιο.  Δεν έχω καν το θάρρος να πάω σε μία άλλη μαμά και να προσπαθήσω να γίνω φίλη της, θα δώσω το θάρος σε έναν εντελώς άγνωστο τύπο να παραβιάσει με τέτοιο τρόπο το χώρο μου;

Το χειρότερο είναι ότι πολλές μαμάδες, συμπεριλαμβανομένης και εμού, δεν ξέρουν πώς να χειριστούν μία τέτοια κατάσταση. Ένιωσα τόσο άβολα μετά από αυτό, ως νέα μητέρα και δεν μπορούσα να πηγαίνω μόνη για ψώνια επί μήνες μετά. 

Και όχι, δεν έχει σημασία. Εκτιμώ το κομπλιμέντο για το πόσο αξιαγάπητη μπορεί να είναι η κορούλα μου. Όμως, σας παρακαλώ, μην χαϊδεύετε τα μαλλιά της και την πλάτη της, όταν δεν γνωριζόμαστε. 

Ακόμη κι αν ήταν μεγαλύτερη, παραμένει  απρεπής και τρομακτική κίνηση. Γυρίστε πίσω στην προσχολική ηλικία και μάθετε πώς να κρατάτε κοντά τα χέρια σας, εντάξει;

Και μην ξεχνάτε και τις εγκύους! Εάν είχα ένα δολάριο για κάθε φορά που ένας άγνωστος αποφασίζει ότι είναι χαριτωμένο να χαϊδέψει την κοιλιά μου, τώρα θα ήμουν εκατομμυριούχος. Α, και μπορείτε να κρατήσετε αυτές τις συμβουλές και για σας τους ίδιους. 

Στο τέλος της ημέρας, συνειδητοποιώ ότι πολλοί από εσάς δεν βλέπετε κάτι το κακό. Τα παιδιά και τα μωρά είναι γλυκά. Αποπνέουν αυτήν την αθωότητα και φωτίζουν αυτόν τον ενίοτε σκοτεινό κόσμο. Όμως, θυμηθείτε, ότι κι αυτά είναι άνθρωποι. Δεν είναι υποχρεωμένα να είναι υποχείριά σας. Η συγκατάθεση είναι απαραίτητη. Εσάς θα σας άρεσε ένας οποιοσδήποτε τύπος να σας αγκαλιάσει ή να σας τσιμπήσει τον ποπό; Νομίζω πως όχι. 

Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε την ανάγκη να τσιμπήσετε το μαγουλάκι ενός όμορφου μωρού, σας παρακαλώ να θυμηθείτε αυτό το κείμενο και να το θαυμάσετε από μακριιά. Η μαμά θα σας ευχαριστήσει και πάλι».