Για την συνέχιση των αόκνων προσπαθειών για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, παρά τις δυσκολίες, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στους συγγενείς των αγνοουμένων. Όπως είπε, μάλιστα, η απάντηση στο δράμα που για τόσες δεκαετίες ζουν οι συγγενείς των αγνοουμένων θεωρείται ένα από τα συστατικά στοιχεία της λύσης του Κυπριακού. Για το θέμα, δεν επέκρινε μόνο την στάση της Τουρκίας, αλλά και των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σε ομιλία του στην εκδήλωση για τους αγνοούμενους που διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και ανταποκρινόμενος στα όσα νωρίτερα ανέφεραν η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλμπουρτζή, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης και η Φωτεινή Χ’’Φιλίππου εκπρόσωπος της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κυβέρνηση προσπαθεί και θα συνεχίσει να προσπαθεί για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων διαβεβαιώνοντας πως αυτός ο στόχος αποτελεί για την Κυβέρνηση κύρια και πρώτιστη έγνοια.
Η ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη είναι η εξής:
“Βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, φέροντας το αίσθημα της βαθιάς συγκίνησης και συναισθανόμενος πλήρως το βάρος της σκληρής προσωπικής ιστορίας που κουβαλά η κάθε μία και ο καθένας από εσάς ξεχωριστά.
Το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων, καθώς επίσης και το δράμα που βιώνουν οι οικογένειες τους, για 43 τώρα χρόνια, συνιστά σε ανθρώπινους όρους, μία από τις πιο οδυνηρές συνέπειες της τουρκικής εισβολής, θέτοντας την επίλυση του, στην ύψιστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων μας.
Η προσπάθεια συγκάλυψης του απάνθρωπου, αυτού εγκλήματος με τις μετακινήσεις λειψάνων, την καταστροφή τάφων, τη σκόπιμη εξαφάνιση και την άρνηση απόδοσης στοιχείων στις αρμόδιες Αρχές, από μέρους της Τουρκίας, σε συνδυασμό με τον παράγοντα χρόνο και τις φυσικές περιβαλλοντικές αλλαγές σε χώρους ταφής, περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα μας να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στα ερωτήματα των συγγενών των αγνοουμένων μας.
Ύστερα από δεκαετίες ένοχης σιωπής και σαν αποτέλεσμα των πιέσεων και συντονισμένων κινήσεων της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας, σε συνδυασμό με τη στήριξη των προσπαθειών αυτών από φιλικά διακείμενες προς την πατρίδα μας χώρες, έγινε κατορθωτό το 2016 να επιτραπεί από την Τουρκία η ανασκαφή σε 30 χώρους, εντός των στρατιωτικών ζωνών της κατοχικής δύναμης.
Παρά ταύτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επιτροπή Διερεύνησης παραμένουν, καθώς η όλη προσπάθεια γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς και χωρίς να δίνονται επαρκή στοιχεία εντοπισμού των χώρων ταφής.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των προσπαθειών που καταβάλλονται, ζητήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τρίτες χώρες βάσει των πληροφοριών και των δεδομένων που είχαμε, να δοθεί πρόσβαση στα αρχεία τους, προκειμένου να ληφθούν στοιχεία, τα οποία θα συμβάλουν στην περαιτέρω πρόοδο στις έρευνες διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας. Κάτι που έγινε κατορθωτό.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, παρά τα όποια προβλήματα και παρά τις όποιες δυσκολίες που υπάρχουν, θα συνεχίσουμε τις άοκνες προσπάθειες μας, έτσι ώστε να τερματιστεί η απαράδεκτη στάση που συνεχίζει να επιδεικνύει η Τουρκία στο θέμα των αγνοουμένων, η οποία συνιστά πρόκληση απέναντι στην πολιτισμένη ανθρωπότητα.
Η μνήμη των αγωνιστών μας, η τιμή των πεσόντων και των αγνοουμένων μας, ο μόχθος και ο πόνος των τραυματιών μας του 1974, δεν τιμώνται μόνο με το επιβαλλόμενο τελετουργικό.
Τιμώνται με έργα. Και εκείνο που πάντοτε αποτελεί προτεραιότητα μας, είναι να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε αυτό τον τόπο να υπάρξει αιματοχυσία, να υπάρξει πόλεμος.
Να δημιουργήσουμε μία πατρίδα στην οποία οι παρούσες και οι μέλλουσες γενιές, θα ζουν σε συνθήκες ασφάλειας.
Αναζητούμε τον τρόπο μέσα από μία επίμονη διαπραγμάτευση να καταστήσουμε την πατρίδα μας ένα πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, κράτος ειρήνης και ευημερίας. Ένα κράτος στο οποίο θα εφαρμόζονται και θα γίνονται σεβαστοί οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κοινοτικό κεκτημένο, οι αρχές και οι αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους και των ΗΕ.
Αυτή είναι και η βαθύτερη έννοια της προσπάθειας που καταβάλλουμε προς επίλυση του Κυπριακού. Γι’ αυτό άλλωστε και αναδείξαμε για πρώτη φορά και σε τέτοιο βαθμό το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των δήθεν επεμβατικών δικαιωμάτων και της συνέχισης παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων.
Ένα από τα κύρια επιχειρήματα μου προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν ‘πώς θέλετε να επιστρέψω και να πω στους συμπατριώτες μου ότι μπορεί να προτείνω λύση, η οποία να επιτρέπει τη συνέχιση της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων; πώς θέλετε να μεταφέρω στους συγγενείς των όσων έχουν δολοφονηθεί από τα στρατεύματα σας αλλά ιδιαίτερα σε όσους ακόμα ζουν με την ελπίδα να ανευρεθούν χίλιοι και τόσοι αγνοούμενοι; πώς είναι δυνατό να μεταφέρω ένα ανάλογο μήνυμα πως επιμένετε να είστε εγγυητές της ανεξαρτησίας ενός πλήρους κράτους μέλους της ΕΕ; ενός κράτους μέλους των ΗΕ, όταν θα είμαστε το μοναδικό ανά το παγκόσμιο παράδειγμα ανεξάρτητης χώρας που τελεί υπό εγγύηση της χώρας που την κατέχει’.
Θέλω να δώσω και την οφειλόμενη απάντηση και προς την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλμπουρτζή, και προς τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκο Σεργίδη και προς την Φωτεινή Χ’’Φιλίππου, εκπρόσωπο της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και σε όλους εσάς, πως προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε (για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων).
Θεωρείται ένα από τα συστατικά στοιχεία της λύσης η απάντηση στο δράμα που για τόσες δεκαετίες ζείτε. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως είναι κύρια και πρώτιστη έγνοια μας. Αλλά όπως πολύ σωστά ελέχθη έχουμε να κάμουμε με μια δύναμη που το κύριο της γνώρισμα είναι η αναλγησία, κύριο της γνώρισμα είναι η υπεροψία.
Δεν είναι μόνο η Τουρκία που φέρει την ευθύνη, είναι και οι χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες συνεχώς δίνουν αναβολές στις υποχρεώσεις με βάσεις τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αποφάσεις που παραμένουν ανεκτέλεστες γιατί υπάρχει μια σιωπηρή συνομωσία ανοχής ενός απαράδεκτου εγκλήματος, είτε αυτό λέγεται κατοχή είτε διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, ένα καθαρά ανθρωπιστικό πρόβλημα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως όπως μέχρι σήμερα ενωμένοι, θέλω να πιστεύω – μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις οι πολιτικές δυνάμεις αλλά στις κρίσιμες ώρες δίνουμε τα χέρια και είμαστε όλοι μαζί – ενώνοντας τις δυνάμεις όλων και προσπαθώντας και καταβάλλοντας το άπαν των δυνάμεων μας, θα επιτύχουμε όχι μόνο να εξευρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της πατρίδας μας, αλλά πρώτιστα και πάνω απ’ όλα να δώσουμε την οφειλόμενη προς εσάς απάντηση, έτσι ώστε αυτός ο πόνος που κουβαλάτε κάποια στιγμή να γίνει τουλάχιστον ανακούφιση ότι μάθατε για την τύχη των συγγενών σας, των αγνοουμένων μας. Κουράγιο, δύναμη και πίστη.”