«Οι Ανέγγιχτοι»: Το έργο – γροθιά για τα παιδιά που «σταυρώνονται» μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ

Πριν από μερικά χρόνια ο Κουβανός γλύπτης, ζωγράφος, multimedia artist Erik Ravelo δημιούργησε ένα αμφιλεγόμενο έργο που καυτηρίαζε την βία και την παντός είδους κακομεταχείριση που υφίστανται τα παιδιά.

Στις μέρες μας με τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης να έρχονται με όλο και ταχύτερο ρυθμό στο φως της δημοσιότητας, το εν λόγω έργο που προκάλεσε αντιδράσεις πίσω στο 2013, μοιάζει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Ο Ravelo είχε τραβήξει μία σειρά από φωτογραφίες  σε ένα projct με φέρει τον τίτλο «Οι Ανέγγιχτοι». Παιδιά στον ρόλο του Εσταυρωμένου πάνω στο σταυρό της κάθε υπόθεσης βίας και εκμετάλλευσης.

Όπως βλέπουμε την σύνθεση της εικόνας, η πρώτη φωτογραφία αναφέρεται στην παιδοφιλία στο Βατικανό.

Η δεύτερη φωτογραφία αναφέρεται στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στην Ταϊλάνδη από «τουρίστες».

Η τρίτη αναφέρεται στον πόλεμο στη Συρία, ένας πόλεμος που οδήγησε εκατομμύρια οικογένειες και παιδιά τόσο στην προσφυγιά, όσο και στον θάνατο, προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη, αναζητώντας την Γη της Επαγγελίας.

Η τέταρτη αναφέρεται στη διακίνηση οργάνων στη μαύρη αγορά, όπου τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά από φτωχές χώρες.

Η πέμπτη αναφέρεται στην ελεύθερη οπλοχρησία στις ΗΠΑ, που παραμένει ένα επίκαιρο ζήτημα, καθότι παιδιά όχι μόνο έχουν εκτελεστεί εν ψυχρώ σε σχολεία, αλλά έχουν «ανακαλύψει» και χρησιμοποιήσει όπλα στο ίδιο τους το σπίτι με ολέθριες συνέπειες.

Τέλος η έκτη φωτογραφία αναφέρεται στην παχυσαρκία, με σαφή αναφορά σε μεγάλες αλυσίδες φαγητού.

«Εξοργίστηκαν με τις φωτογραφίες και όχι με αυτό που συμβαίνει»

Είναι γεγονός ότι η τέχνη πολλές φορές μπορεί να γίνει σκληρή σαν γροθιά, ποτέ όμως δεν μπορεί να ξεπεράσει την πραγματικότητα. Ακόμη κι αν το συγκεκριμένο έργο ήταν για γερά στομάχια.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να κατηγορήσουν ως βλάσφημο τον καλλιτέχνη. Ωστόσο, Χριστιανός και ο ίδιος, απάντησε ότι πρόθεσή του δεν ήταν να επιτεθεί σε καμία ομάδα ή θρησκεία, αλλά να δώσει μία τροφή για σκέψη.

Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι το σύμβολο του Ιησού στον Σταυρό του μαρτυρίου είναι οικουμενικό, δεν ανήκει σε κανέναν προσωπικά και σε καμία ομάδα.

«Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι έχουν εξοργιστεί μαζί μου και όχι με αυτά που όντως συμβαίνουν γύρω μας και που αποτυπώνουν αυτές οι φωτογραφίες. Κάποιοι νιώθουν θιγμένοι από τις φωτογραφίες και όχι από τα ζητήματα για τα οποία αυτές μιλούν. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν την αθωότητα και οι Ανέγγιχτοι στοχεύουν στο να διατηρήσουν και να πρεσβεύσουν αυτό το δικαίωμα στην παιδική αθωότητα, στην καθαρή παιδική ηλικία. Εμείς εδώ, προστατεύουμε τα παιδιά», ήταν η τοποθέτηση του Ravelo.

Κι έχει δίκιο… Κάνουμε ησυχία όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν τα βιάζουν ή τα σκοτώνουν.

Ο καλλιτέχνης Erik Ravello συνεργάστηκε με την εταιρεία επικοινωνίας που έχει ιδρύσει η Benetton και είχε στήσει την καμπάνια με τίτλο «Unhate» που όλοι θυμόμαστε, με μεγάλους ηγέτες, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα να φιλά τον Ούγκο Τσάβες και η Άνγκελα Μέρκελ τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μία εκστρατεία που είχε και τότε προκαλέσει.