Μπριτζ ένα πνευματικό παιχνίδι για όλη την οικογένεια!

«Το μπριτζ είναι το πιο διασκεδαστικό και πιο έξυπνο παιχνίδι που έχει βρει ο άνθρωπος» υποστήριξε ο Σώμερσετ Μωμ, φανατικός παίκτης ενός από τα δημοφιλέστερα πνευματικά αθλήματα στον κόσμο αλλά όχι στη χώρα μας.

Το όνομά του μπορεί συνειρμικά να παραπέμπει στην αγγλική λέξη γέφυρα (bridge) αλλά οι ρίζες του βρίσκονται στη ρώσικη λέξη biritch. Τι ιδαίτερο λοιπόν έχει αυτό το παιχνίδι που προσελκύει 3.000 εγγεγραμμένους αθλητές με αγωνιστικό δελτίο και εκατομμύρια φανατικούς παίκτες σε παγκόσμιο επίπεδο;

Mpritz

Ο Νίκος Διγενάκης, παίκτης και μέλος του Μελίσσια bridge club μας μυεί στα άδυτα του δυσκολότερου πνευματικού σπορ.

Τι είναι το μπριτζ;

Είναι ένα πνευματικό παιχνίδι που παίζεται με τράπουλα αλλά είναι απαλλαγμένο από οποιαδήποτε μορφή τζόγου ή τύχης. Παίζεται με μια τράπουλα 52 φύλλων και τέσσερις παίκτες που κάθονται σε ένα τετράγωνο τραπέζι. Οι παίκτες κάθονται ο ένας απέναντι από άλλον διαμορφώνοντας, ανά ζεύγος, μια συνεργατική ομάδα. Παίρνουν μάλιστα τα ονόματα των σημείων του ορίζοντα. Ο Βορράς είναι συμπαίκτης με το Νότο και η Ανατολή με τη Δύση. Κάθε ζεύγος προσπαθεί να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερες «λεβέ» (στην πρέφα και σε άλλα παιγνίδια λέγονται μπάζες).

Παιχνίδι με τα 52 χαρτιά της τράπουλας και δεν θεωρείται τυχερό;

Το αγωνιστικό Μπριτζ θεωρείται κατεξοχήν πνευματικό άθλημα αναγνωρισμένο επίσημα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο παράγων τύχη δεν έχει θέση σ’ αυτό το παιχνίδι αφού τις ίδιες διανομές τις παίζουν όλα τα ζευγάρια αθλητές και εν συνεχεία βαθμολογούνται αναλογικά με τις επιδόσεις τους, συγκρινόμενοι με τους υπόλοιπους αθλητές.

«Καλή ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος να παίζει είναι τα 8 έτη ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μπορούν να το μάθουν και να το εξασκήσουν ακόμη και άτομα που διάγουν βαθιά γεράματα», δηλώνει εμφατικά ο κ. Διγενάκης.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι σε χώρες όπως η Σουηδία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Κίνα, το μπριτζ βρίσκεται στη διδακτέα ύλη ως εξεταζόμενο μάθημα στο σχολείο ενώ ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει και σε πειραματικό στάδιο στη χώρα μας, ο κ. Διγενάκης μας εξήγησε ότι «Το Μπριτζ εξασκεί τη μνήμη και τη φαντασία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθά σημαντικά τους μαθητές και τους φοιτητές στην βελτίωση των επιδόσεων τους στα υπόλοιπα μαθήματα καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης, στην αυτοσυγκέντρωση και στην ευθυκρισία».