Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας εν όψει της γιορτής του Πάσχα

Τις ευχές του για το Πάσχα έστειλε μέσω γραπτής ανακοίνωσης ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμά του ανέφερε:

Αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Ζούμε φέτος την εβδομάδα των θείων παθών μέσα στη δοκιμασία της πανδημίας που προέκυψε αίφνης και εξακολουθεί να μαστίζει την υφήλιο. Εφόσον είναι απαραίτητο, παραμένουμε σε περιορισμό στο σπίτι μας και περνάμε δύσκολες ώρες, αφού έχουμε στερηθεί και τις πιο απλές ακόμα συνήθειές μας, αλλά και γενικά τη ζωή στην κοινότητα και την κοινωνία.

Θα παρακολουθήσουμε φέτος εξ αποστάσεως τις ακολουθίες, τους ύμνους και το λειτουργικό της Εκκλησίας μας. Είναι ως να αντηχεί ο αφηγηματικός λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που έγραφε για κάποιο περιστατικό «ὃτι τό ἒτος ἐκεῖνο ἐκινδύνευον νά μείνουν οἱ ἂνθρωποι οἱ χριστιανοί, οἱ ξωμερίτες, τήν ἡμέραν τοῦ Πάσχα ἀλειτούργητοι».

Μετέχοντας όμως της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, όπου κι αν βρεθούμε, ψάλλουμε τον Ακάθιστο Ύμνο με τη φωνή της Πόλεως να αποδίδει στην Υπέρμαχο Στρατηγό της τα νικητήρια και την παρακαλούμε «Ἀλλ᾽ὡς ἒχουσα τό κράτος ἀπροσμάχητον / Ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον / Ἲνα κράζω σοι· Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε».

Έχοντας Υπέρμαχε Στρατηγέ δύναμιν ακατανίκητη, σώσε κι εμένα από κάθε κίνδυνο για να υψώνω φωνή και ευχή Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε. Διότι όλοι εμείς τώρα, η Πόλη, υμνώντας τη Θεοτόκο ως φωτεινή πηγή μέσω της οποίας έφθασε στη Γη το θεϊκό μήνυμα, προσβλέπουμε και στην απαλλαγή από τα δεινά της επιδημίας που ενέσκηψε.

Δεν αφήνουμε να κυριαρχεί η κατήφεια

Από κοινού, εκπαιδευτικοί, μαθητές και σπουδαστές, προστρέχοντας στη γνώση, στα γράμματα και στις επιστήμες, είστε ταγμένοι στην πλευρά του φωτός και της ελπίδας του κόσμου. Δεν αφήνουμε, επομένως, να μας κυριαρχήσει η κατήφεια, αλλά αντλούμε σε αποθέματα ψυχικής δύναμης και δίνουμε τη μάχη της ζωής με αισιοδοξία απέναντι στη θανάσιμη απειλή της πανδημίας.

Αυτήν ακριβώς την ώρα φέρνουμε κατά νου την ιστόρηση των παθών και τη μαρτυρική ανάβαση στον Γολγοθά. Την οποία όμως ακολουθεί το χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης, μετά τη σταύρωση: «Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος».

Και μαζί με το φως της γνώσεως προσβλέπουμε και στο θείο φως το «εκ του ανεσπέρου φωτός» της πίστης μας. Αναλογιζόμαστε το νόημα και το μήνυμα των θείων παθών και της ενανθρωπίσεως του Κυρίου, προσβλέποντας στη λύτρωση και τη σωτηρία της ψυχής, μαζί με τον φωτισμένο λόγο του Αποστόλου Παύλου, ότι «ο καρπός του πνεύματος εστιν αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία».

Μαζί με την ευλαβική κατάνυξη που υποβάλλουν αυτές οι μέρες και οι ακολουθίες της Εκκλησίας που θα παρακολουθήσουμε εξ αποστάσεως, έχουμε την ευκαιρία περισυλλογής και στοχασμού. Αναλογιζόμαστε πόσο ο άνθρωπος, ακόμα και στη σημερινή εποχή, με τόσες γνώσεις, τις υλικές δυνατότητες και τα πανίσχυρα τεχνολογικά μέσα, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει εντελώς απρόσμενους κινδύνους που πρόσκαιρα ίσως είχαμε πιστέψει ότι έχουν πλέον εκλείψει. Ακόμα και ασθένειες, απέναντι στις οποίες βρίσκεται τουλάχιστον κατ’ αρχήν ευάλωτος και ανίσχυρος.

Είναι ωρα περισυλλογής

Είναι, λοιπόν, ώρα περισυλλογής. Ώρα που εκτιμούμε ξανά βασικές αρετές που πρέπει να καλλιεργήσουμε, όπως η σύνεση, η φρόνηση και η προνοητικότητα. Συνειδητοποιούμε και την ανάγκη να αντιτάξουμε ένστικτο συλλογικής αντίδρασης και πνεύμα αγωνιστικότητας, αποβάλλοντας άγχος και φόβο. Μας ενισχύει η πίστη μας στον άνθρωπο, που δεν διαχωρίζεται από την πίστη μας στα θεία και στο μήνυμα της αγάπης.

Μας ενδυναμώνει όμως και η συνείδηση ότι αυτό τον καιρό, σε γενικές γραμμές εμφανιζόμαστε ως υπεύθυνη κοινωνία και συλλογικά αντιδρούμε σωστά και αυτό έχει ως αντίκρυσμα τον περιορισμό της επιδημίας.

Ενώ μας ενισχύει η συγκροτημένη αντίδραση και υποστηρικτική δράση της Πολιτείας αλλά και ο υπεύθυνος σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τη συνέχεια. Διότι πρέπει να κερδίσουμε γρήγορα και την ανασυγκρότηση και την επιστροφή στον ομαλό κοινωνικό βίο, σε συνθήκες και πάλιν ανάπτυξης και ευημερίας.

Ας χαρούμε την Ανάσταση και το ανέσπερον φως της, ως προσδοκία και προσωπικής και κοινωνικής ανάτασης. Αφού ο Άνθρωπος θέλοντας πάντα να προσεγγίσει τον πλησίον, τον Άλλο, προβάλλει τα αισθήματά του και την ψυχή του καθρεφτίζει, με τρόπο που στρέφεται προς το φως.

Εύχομαι σε όλες και όλους χαρούμενη Ανάσταση και καλό Πάσχα.