Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία: Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το διάσημο διήγημα του Κάρολου Ντίκενς

Παραμονή Χριστουγέννων, το 1843, στη Βικτωριανή Αγγλία. Ο σπαγγοραμένος και τσιφούτης Εμπενίζερ Σκρουτζ, είναι ένας ελεεινός, άπληστος τοκογλύφος, του οποίου μοναδική χαρά αποτελεί η δυστυχία των συνανθρώπων του. Μισεί τα Χριστούγεννα, υποστηρίζοντας πως όλα είναι μια απάτη, ενώ απεχθάνεται τους ανθρώπους που είναι χαρούμενοι τις γιορτές. Εκμεταλλεύεται τον φτωχό και εργατικό υπαλληλάκο του, Μπομπ Κράτσιτ, βάζοντάς τον να δουλεύει όλη μέρα, πληρώνοντάς τον ελάχιστα, αδιαφορώντας παγερά για την τραγική οικονομική του κατάσταση.

Το βράδυ της Παραμονής, όταν ο Σκρουτζ πηγαίνει σπίτι του, το φάντασμα του πρώην συνεργάτη του, Τζέικομπ Μάρλεϋ, εμφανίζεται μπροστά του, προσπαθώντας να του εξηγήσει πως αν δεν αλλάξει τρόπο και στάση ζωής, θα έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν… Την ίδια νύχτα 3 πνεύματα θα επισκεφτούν τον ξεροκέφαλο γεροτσιγκούνη. Θα τον ταξιδέψουν στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και θα προσπαθήσουν να ζεστάνουν την καρδιά του, δείχνοντάς του τα λάθη στη ζωή του και προτρέποντάς τον να αλλάξει τη διαγραφόμενη πορεία του… Είναι δυνατόν να αλλάξει ο γεροτσιφούτης;…

Η ιστορία της συγγραφής της πιο γνωστής χριστουγεννιάτικης ιστορίας

Ο Ντίκενς ξεκίνησε να γράφει τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία τον Οκτώβριο του 1843 και του πήρε περίπου δύο μήνες για να την ολοκληρώσει. Εκείνες τις ημέρες στην Αγγλία επικρατούσε ένας απίστευτος παγετός. Έτσι, στο βιβλίο του, ο συγγραφέας συνδύασε τον καιρό με τα Χριστούγεννα και μάλιστα λέγεται πως γι’ αυτό τα Χριστούγεννα, για όλο τον κόσμο, είναι συνδεδεμένα με το χιόνι.

Ο Ντίκενς, έπεσε «με τα μούτρα» στη δουλειά και μέσα από την αγάπη που έτρεφε ο ίδιος για τα Χριστούγεννα, προσπάθησε να κάνει τους αναγνώστες του να ανακαλύψουν ξανά τις μικρές, απλές, γεμάτες ζεστασιά οικογενειακές στιγμές, γεμίζοντας τις καρδιές τους καλοσύνη και κάνοντάς τους να ξεχάσουν έστω και για λίγο τη φτώχεια και τη δυστυχία τους. Όταν ολοκλήρωσε το βιβλίο, πλήρωσε ο ίδιος τα χρήματα για την έκδοσή του, ενώ απαίτησε η τιμή να είναι εξαιρετικά χαμηλή, ούτως ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να το αγοράσουν.

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 1843 και μέσα σε μια εβδομάδα, 6.000 αντίτυπα του βιβλίου κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν… Ο κόσμος κυριολεκτικά, αγκάλιασε την ιστορία, λες και έψαχνε απεγνωσμένα κάτι να κρατηθεί, να τον γεμίσει αισιοδοξία…Όσον αφορά τα έσοδα, σίγουρα δεν ήταν τα αναμενόμενα, η επιτυχία όμως ήταν τεράστια και ακόμη μεγαλύτερη η χαρά που έδωσε ο Ντίκενς σε όλους τους ανθρώπους, εκείνη την άθλια εποχή..