Μαμά υποστηρίζει πως το παιδί της δεν είναι υποχρεωμένο να μοιράζεται τα πράγματά του κάθε φορά που του το ζητάει κάποιος

Είμαι σίγουρη ότι μία από τις συμβουλές που δίνετε στα παιδιά σας είναι αυτή του να μοιράζονται τα πράγματά τους με τα αδερφάκια τους ή τα άλλα παιδάκια. Λίγοι είναι οι γονείς εκείνοι που δεν θα πίστευαν ότι το “μοίρασμα” είναι μια συνήθεια με την οποία τα παιδιά πρέεπι να εξοικειώνονται από μικρά προκειμένου να καλλιεργηθούν μέσσα τους τα αισθήματα της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης στον πλησίον. Μία μητέρα όμως μας καλεί να αναθεωρήσουμε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και μας αφηγείται την ιστορία της.

Ο λόγος γίνεται για την Αλάνια Κόλμπεργκ, η οποία κοινοποίησε μία φωτογραφία στο Facebook αναφέροντας ένα περιστατικό που βίωσε μαζί με το γιο της στην παιδική χαρά.

«Με το που φτάσαμε στο πάρκο, ο Κάρσον βρέθηκε περικυκλωμένος από τουλάχιστον 6 αγόρια που του ζητούσαν να μοιραστεί μαζί τους τα παιχνίδια που είχε φέρει. Ήταν φανερά αναστατωμένος και ενώ τα παιδιά πήγαιναν να τα πάρουν εκείνος τα κράτησε κολλητά στο στήθος του. Με κοίταξε. «Μπορείς να τους πεις όχι, Κάρσον,» του είπα. «Απλά πες όχι. Δεν χρειάζεται να πεις τίποτα άλλο.»

Όταν ο γιος της είπε στα παιδιά πως δεν μπορούσαν να παίξουν με τα παιχνίδια του, αυτά έτρεξαν προς το μέρος της μητέρας του και παραπονέθηκαν πως ο Κάρσον δεν μοιραζόταν τα παιχνίδια του.

«Δεν είναι υποχρεωμένος να τα μοιραστεί μαζί σας. Είπε όχι. Αν θελήσει να τα μοιραστεί, θα το κάνει,» τους είπε. Τα λόγια της έγιναν η αιτία να δεχτεί αρκετά επικριτικά βλέμματα από τους άλλους γονείς, πιθανότατα επειδή πήγε ενάντια στον «άγραφο νόμο» που λέει ότι τα παιδιά πρέπει να μοιράζονται τα πράγματά τους.

«Ποιος όμως είναι αυτός που έχει έλλειψη τρόπων σε αυτήν την περίπτωση;» έγραψε η Αλάνια. «Το άτομο που διστάζει να δώσει τα 3 παιχνίδια του σε 6 άγνωστα παιδιά ή τα 6 ξένα παιδιά που ζητούν να τους δοθεί κάτι που δεν τους ανήκει, παρόλο που ο ιδιοκτήτης τους είναι εμφανώς αμήχανος;»
Ο κόσμος φαίνεται πως αποκρίθηκε θετικά στην ανάρτησή της αφού οι κοινοποιήσεις ξεπέρασαν τις 250.000 μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η μητέρα συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να διδάσκουμε τα παιδιά μας πώς να λειτουργούν σαν ενήλικες, που σε κάποια αντίστοιχη περίπτωση δεν θα ζητούσαν ποτέ από κάποιον ξένο κάτι που δεν ήταν δικό τους και έφερε για παράδειγμα ένα σάντουιτς με την απορία του ποιος άνθρωπος θα ζητούσε από κάποιον ξένο μία μπουκιά από το σάντουίτς του;

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι το εξής: θα πρέπει πράγματι να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά σαν να είναι ενήλικες;

Το να μοιράζεται ένα παιδί τα πράγματά του είναι πράγματι ένα σημαντικό μάθημα για τη ζωή του, αφού θα μεγαλώσει γνωρίζοντας πως υπάρχουν στιγμές που είναι καλό να δανείσεις ή να συνεργαστείς με κάποιον. Και είναι πολύ εύκολο να κατανοήσουμε γιατί αυτά τα παιδιά ενθουσιάστηκαν τόσο που ένα άλλο παιδί έφερε νέα παιχνίδια στην παιδική χαρά. Το πάρκο είναι ένα μέρος όπου τα παιδιά πηγαίνουν για να παίξουν όλα μαζί, ακόμη και αυτά που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και το γεγονός πως κάποιος έφερε καινούργια παιχνίδια, είναι σαν να τους προσφέρεται η ευκαιρία να παίξουν με κάτι ακόμη πιο συναρπαστικό από αυτό που ήδη έχουν.

Όμως και πάλι, η ανάρτηση της Κόλμπεργκ τονίζει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και αυτό είναι το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να πει «όχι» ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία βρίσκεσαι. Το θέμα στην προκειμένη, δεν είναι πως ο Κάρσον δεν πρέπει να μάθει ποτέ να μοιράζεται -πρέπει και μάλιστα το έχει ήδη κάνει- αλλά πως τη συγκεκριμένη στιγμή το παιδί ήθελε να πει «όχι» και το έκανε!

Η μητέρα έγραψε στην ανάρτηση πως εκείνη τη μέρα ο Κάρσον θα συναντιόταν στο πάρκο με την κόρη μίας φίλης της. Το παιδί έφερε τα παιχνίδια του με σκοπό να τα μοιραστεί με το κοριτσάκι -πράγμα το οποίο απεικονίζεται και στη φωτογραφία- και να παίξουν μαζί.

Από τη φωτογραφία γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο Κάρσον ξέρει να μοιράζεται τα πράγματά του με ευχαρίστηση, όμως δεν ήθελε να χαλάσει την έκπληξη που θα έκανε στη μικρή με το να είχε μοιραστεί πρώτα τα παιχνίδια του με τα ξένα αγόρια. Έπρεπε να πει όχι για να παίξει με τη φίλη του.

Και ενώ εκείνη την ημέρα η Κόλμπεργκ είπε στον Κάρσον πως δεν είναι υποχρεωμένος να μοιράζεται τα πράγματά του κάθε φορά που του το ζητάει κάποιος, το κείμενό της στην πραγματικότητα δεν αποσκοπούσε στο να του εντρυφήσει τη θεωρία πως δεν πρέπει να μοιράζεται ποτέ και τίποτα. Θα πρέπει απλώς να γνωρίζει πως έχει την επιλογή να αρνηθεί όταν κάτι δεν τον κάνει να αισθάνεται καλά και σίγουρα αυτό είναι ένα πολύ πιο σημαντικό μάθημα για τη ζωή του.

«Ενώ ξέρω πολλούς ενήλικες που φαίνεται πως δεν έμαθαν ποτέ να μοιράζονται στα παιδικά τους χρόνια, γνωρίζω πολλούς περισσότερους που δεν ξέρουν πώς να πουν «όχι» στους άλλους ή να θέσουν όρια ή απλά να προστατέψουν τον εαυτό τους. Και μέσα σε αυτούς εντάσσω και τον εαυτό μου.»

Πηγή: bovary.gr