Μακάρειο Νοσοκομείο: Βρέφος διαγνώστηκε με τη νόσο Kawasaki 

Στο Μακάρειο νοσοκομείο με νόσο Kawasaki νοσηλεύεται εδώ και λίγες ημέρες 2,5 ετών αγοράκι.

Το αγοράκι υποβλήθηκε σε τεστ και για κορωνοϊό και ήταν αρνητικό. Πριν από περίπου ενάμισι μήνα, άλλο ένα παιδάκι νοσηλεύτηκε στο Μακάρειο με την ίδια νόσο και έλαβε εξιτήριο.

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και ανέφερε ότι «το παιδάκι ήρθε με πυρετό, παρουσίασε φούσκωμα στις παλάμες και τα πέλματα, εξάνθημα και επιπεφυκίτιδα».

Ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας του αγοριού ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι «η κατάσταση του μωρού έχει βελτιωθεί και είναι σταθερή».

Σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία τα περιστατικά στην Κύπρο δεν έχουν συσχέτιση με τον κορωνοϊό, ενώ όπως τονίζει στη χώρα μας νοσηλεύονται κάθε χρόνο περίπου 10 με 15 παιδιά με τη νόσο αυτή.

Τι είναι η νόσος Kawasaki 

Κληθείς να επεξηγήσει τι είναι η νόσος Kawasaki και γιατί συνδέεται από κάποιους με την νόσο Covid-19, o Δρ. Ηλία επισημαίνει ότι «ενοχοποιούν τον κορωνοϊό ότι πυροδοτεί την εκδήλωση αυτής της νόσου. Όπως ενοχοποιούν άλλες λοιμώξεις ότι πυροδοτούν τον αυτοάνοσο μηχανισμό εκδήλωσης της νόσου, έτσι ενοχοποιείται τώρα και ο κορωνοϊός, λόγω του μεγάλου αριθμού προσβεβλημένων παιδιών που είχαμε».

«Το Kawasaki είναι ένα σύνδρομο αγνώστου αιτιολογίας και εκδηλώνεται με διάφορες εκδηλώσεις όπως πυρετό για τουλάχιστον πέντε ημέρες, κοκκινίλες στα μάτια και στα χείλη, αιμορροΐδη γλώσσα, φουσκώνουν οι παλάμες και τα πέλματα και μπορεί να κάνει και λεμφαδενίτιδα».

Όπως εξηγεί «για το σύνδρομο δεν υπάρχει διάγνωση, το παίρνουμε από την κλινική εικόνα και μπορεί να κάνει σοβαρές επιπλοκές από την καρδία μπορεί να κάνει ανευρύσματα στα στεφανιαία αγγεία».

«Η θεραπεία είναι η ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοσφαιρινών και τις δίνουμε μαζί με ασπιρίνη μεταξύ 5ης και 10ης  ημέρας γιατί έχει καλύτερα αποτελέσματα» είπε ο Δρ. Ηλία.

Ο ΠΟΥ πάντως, έχει αναφέρει ότι η νόσος είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και προτρέπει τους γονείς να συνεχίσουν να προστατεύουν την υγεία των μελών της οικογένειας και των παιδιών από τον COVID-19 εφαρμόζοντας μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και υγιεινής και να αναζητούν ιατρική συμβουλή.