«Lorenzo’s saucepan: Ένα συγκινητικό animation – μάθημα (αυτο)αποδοχής για τα παιδιά με διαφορετικές ικανότητες (vid)

"Lorenzo's saucepan: Ένα συγκινητικό animation - μάθημα (αυτο)αποδοχής για τα παιδιά με διαφορετικές ικανότητες (vid)

Οι ταινίες μικρού μήκους και τα κινούμενα σχέδια δεν είναι σχεδιασμένα μόνο για τη διασκέδαση των παιδιών. Πίσω από τις πολύχρωμες ιστορίες πολλά παό αυτά κρύβουν πράγματα που βοηθούν, τόσο τους γονείς, όσο και τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Ένα από αυτά είναι και το διδακτικόEl cazo de Lorenzo”, ένα συγκινητικό ταινιάκι μικρού μήκους, το οποίο αφορά στα παιδιά με διαφορετικές ικανότητες.

Από τη μικρή ηλικία είναι καθοριστικής σημασίας τα παιδιά να καλλιεργούν ηθικές αξίες, που θα τα βοηθήσουν στη ζωή τους, αλλά και στη ζωή των γύρω τους. Μιλάμε για αξίες, όπως η αυτοαποδοχή, η ενσυναίσθηση, η αυτοβελτίωση και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Αυτά τα μαθήματα θα βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν εμπόδια, που μπορεί να ανακύψουν στο δρόμο της ζωής τους, καθώς και να υψώνουν τη φωνή τους απέναντι στην όποια αδικία διαπράττεται.

Το παρακάτω ταινιάκι αφορά όλα εκείνα τα παιδιά που γεννιούνται με ιδιότητες που τα κάνουν ξεχωριστά και μοναδικά. Ωστόσο, πολλές φορές η άγνοια ή η έλλειψη διακριτικότητας τα κάνει πολλές φορές να νιώθουν περιθωριοποιημένα. Το «El cazo de Lorenzo» είναι η ιστορία της Γαλλίδας συγγραφέα Isabelle Carrier, η οποία έγινε ταινία μικρού μήκους. Μιλά για την ιστορία του μικρού Lorenzo, ενός πολύ συναισθηματικού και χαρισματκού παιδιού. Μία μέρα ένα κόκκινο κατσαρολάκι πέφτει από τον ουρανό και τον συνοδεύει στο υπόλοιπο της ζωής του.

Λόγω αυτού του αναπάντεχου γεγονότος, ο Λορέντζο πρέπει να σέρνει το κατσαρολάκι, όπου πηγαίνει. Κάτι που μερικές φορές τον αναγκάζει να προσπαθεί διπλά για να πετύχει τους στόχους του σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Αυτό το μικρό σκεύος, που στην αρχή δεν ήταν έντα τόσο μεγάλο εμπόδιο για το αγόρι, είναι ο τρόπος που η συγγραφέας αποτυπώνει αυτές τις ειδικές ανάγκες και ιδιοίτητες που ο καθένας μπορεί να κρύβει μέσα του και να τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους.

Πώς το «πρόβλημα» γίνεται ευκαιρία

Κι εδώ το κατσαρολάκι αντιπροσωπεύει τον αυτισμό.

Αν και ο Λορέντζο προσπαθεί να ζήσει μία κανονική ζωή και να συνυπάρξει με άλλους ανθρώπους, η αλήθεια είναι ότι αυτό το κατσαρολάκι έχει γίνει ένα τεράστιο εμπόδιο, καθώς όλοι γύρω του βλέπουν μόνο ότι το σέρνει παντού, τον κρίνουν και τον απορρίπτουν. Ακριβώς επειδή δεν μπορούν να δουν πέρα από αυτό το κόκκινο σκεύος.

Παρόλα αυτά η υπερευαισθησία του μικρού αγοριού δεν τον αφήνει να καταλάβει, γιατί του βάζουν ταμπέλες ως περίεργο ή διαφορετικό. Έτσι ένα απόγευμα κουρασμένος από το σύρσιμο της κατσαρόλας και όσων έχει να διαχειριστεί, κρύβεται μέσα σε αυτό και απομονώνεται από τους υπόλοιπους. Δεν μπορεί να καταλάβει την κριτική και γιατί θα πρέπει πάντα να κουβαλά αυτό το αντικείμενο που δεν τον αφήνει να ζήσει κανονικά.

Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στη ζωή του και αλλάζουν την οπτική του γωνία. Έτσι, ο Λορέντζο συναντά μία υπέροχη γυναίκα, η οποία τον βοηθά να ξεπεράσει την λύπη του και πώς τελικά το κόκκινο κατσαρολάκι δεν είναι πρόβλημα, αλλά μπορεί να το κάνει εργαλείο υπέρ του, μία ευκαιρία στην αυτοαποδοχή και στην αποδοχή από τους γύρω του.

Αξίζει να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να τη δείτε με τα παιδιά σας

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει αγόρι κάτω από τα συντρίμμια: «Δεν ξέρω αν θα ζήσω…» (video)

Παγκόσμια συγκίνηση: Από τα συντρίμμια, στη θερμοκοιτίδα το νεογέννητο που βγήκε ζωντανό με τον ομφάλιο λώρο

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Επιστρέφουν στα κατεχόμενα τέσσερις σχολικές αθλητικές ομάδες