Λοιμώξεις σαλμονέλας από την πιο γνωστή και αγαπημένη παιδική σοκολάτα – Τι ανακοίνωσε το υπ. Υγείας Κύπρου

Λοιμώξεις σαλμονέλας από την πιο γνωστή και αγαπημένη παιδική σοκολάτα - Τι ανακοίνωσε το υπ. Υγείας Κύπρου

Μετά τον εντοπισμό στη Γαλλία 21 λοιμώξεων από το βακτήριο της σαλμονέλας, κυρίως σε μικρά παιδιά τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας μετά την κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας Kinder, η εταιρεία που τα εισάγει στη Γαλλία ανακοίνωσε την απόσυρση πέντε ειδών τής εν λόγω σοκολάτας.

Οι σοκολάτες αυτές είχαν παρασκευαστεί και εισαχθεί από το Βέλγιο, ενώ ανάλογα φαινόμενα έχουν ήδη παρατηρηθεί, όπως αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ, στο Ηνωμενο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας κάλεσαν όσους έχουν αγοράσει τις τελευταίες ημέρες, ιδίως ενόψει του καθολικού Πάσχα, τις σοκολάτες Kinder να μην τις καταναλώσουν, ζητώντας παράλληλα από όσους τις έχουν καταναλώσει να λαμβάνουν μέτρα, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, για να αποφευχθούν οι μεταδόσεις.

Τι είναι η σαλμονέλα

Η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα ζώων και ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

Τι ανακοίνωσε το υπ. Υγείας Κύπρου

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου έλαβαν ενημέρωση τόσο μέσω του Συστήματος  Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) όσο και μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων για την προληπτική ανάκληση του πιο κάτω αναφερόμενου προϊόντος από Αρμόδιες Αρχές άλλων Κρατών Μελών το οποίο πιθανώς να είναι επιμολυσμένο με το μικρόβιο της Σαλμονέλλας:

Εμπορική επωνυμία: Kinder Surprise
Βάρος:          20g 
Συσκευασία:          (α) ατομική συσκευασία 20g, (β) συσκευασία 3 τεμαχίων Χ 20g     
Αρ. Παρτίδας:       όλα τα προϊόντα με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 
  μεταξύ 11 Ιουλίου 2022 και 7 Οκτωβρίου 2022    

Με βάση τη μέχρι τώρα πληροφόρηση, το επηρεαζόμενο προϊόν δεν έχει αποσταλεί και κυκλοφορήσει στην Κύπρο, ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, το καταναλωτικό κοινό παρακαλείται όπως προβεί σε έλεγχο των προϊόντων που τυχόν έχει στην κατοχή του με σκοπό να διαπιστώσει κατά πόσο εμπίπτει στις προαναφερόμενες ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας. Σε περίπτωση που εντοπίσει τέτοια προϊόντα, το καταναλωτικό κοινό καλείται όπως αποφύγει την κατανάλωσή τους.

Τονίζεται ότι δεν επηρεάζονται τα προϊόντα που στη σήμανση τους φέρουν γραμμοκωδικό (barcode) που αρχίζει με τα ψηφία «800» και φέρουν την πληροφορία «ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΚΥΠΡΟΦΑΡΜ ΛΤΔ».

Νοείται ότι η υπόθεση αυτή παρακολουθείται από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες και εάν προκύψουν νεότερες πληροφορίες όσον αφορά την εμπλοκή της Κύπρου, το καταναλωτικό κοινό θα ενημερωθεί σχετικά με νέα ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμα:

50χρονη μητέρα 8 παιδιών ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το παιδί της… κόρης της!

Ουκρανία: Η 3χρονη με τα στοιχεία γραμμένα στην πλάτη της συγκλονίζει τον πλανήτη

Φρίκη: Της έσπασαν τους ώμους και την έθαψαν μαζί με τον σύζυγο και παιδιά τους