Λίλιμπετ – Νταϊάνα: Η ιστορία πίσω από το όνομα που επέλεξαν Χάρι και Μέγκαν για την κόρη τους

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ καλωσόρισαν το δεύτερο παιδάκι τους την Παρασκευή 4 Ιουνίου, ένα υγιέστατο κοριτσάκι που πήρε το όνομα Λίλιμπετ Νταϊάνα Μαουντμπάτεν Ουίνδσορ.

Κι ενώ οι συνεχείς αποκαλύψεις του πριγκιπικού ζεύγους έφεραν ρήξη με το Παλάτι, Χάρι και Μέγκαν μάλλον έκαναν την μεγάλη έκπληξη με το όνομα του δεύτερου παιδιού τους.

Στο άκουσμα της χαρμόσυνης είδησης η Βασίλισσα Ελισάβετ συνεχάρη Χάρι και Μέγκαν, δηλώνοντας πολύ συγκινημένη από την επιλογή του ονόματος του 11ου δισέγγονού της.

Το όνομα της μικρής έχει σαφείς αναφορές στην βασίλισσα Ελισάβετ και την αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της σημειολογίας του ονόματος είναι ιδιαίτερα συγκινητικές.

Η μικρή «Λίλιμπετ»

Όταν ήταν μικρή, η Ελισάβετ υπέγραφε ως «Λίλιμπετ» τα γράμματα που έγραφε στη γιαγιά της και σε άλλους συγγενείς της.

Ο φωτογράφος της βασιλικής οικογένειας Άρθουρ Έντουαρντς είχε αποκαλύψει ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο σύζυγος της Βασίλισσας που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, την αποκαλούσε πάντα «Λίλμπετ», όταν βρίσκονταν  κατ’ ιδίαν. Το ίδιο έκανε και η μητέρα της, αλλά και η αδελφή της, που δεν την αποκάλεσαν ποτέ Ελισάβετ, όταν ήταν μόνες τους μαζί της.

«Βλέποντας όλες αυτές τις εικόνες της μαυροντυμένης βασίλισσας να κάθεται μόνη στο παρεκκλήσι κατά τη διάρκεια της κηδείας (του Φιλίππου) συνειδητοποίησα ότι πλέον δεν έχει μείνει κανείς ζωντανός στον κόσμο για να την αποκαλεί Λίλιμπετ», έγραφε ο Έντουαρντς μετά τον θάνατο του δούκα του Εδιμβούργου, τον περασμένο Απρίλιο, σε ηλικία 99 ετών.

«Η απόφαση των Σάσεξ να δώσουν στο μωρό τους αυτό το όνομα σημαίνει ότι το χαϊδευτικό της βασίλισσας κληροδοτείται στις επόμενες γενιές», αναφέρει το Page Six.

Σχετικά άρθρα: Κοριτσάκι απέκτησαν Χάρι και Μέγκαν – Ποιο είναι το όνομα της μικρούλας

Ο φόρος τιμής στην Νταϊάνα

Το δεύτερο όνομα της μικρής, «Νταϊάνα» αποτελεί φυσικά φόρο τιμής στην αδικοχαμένη μητέρα του πρίγκιπα Χάρι, που σκοτώθηκε το 1997 σε τραγικό τροχαίο στο Παρίσι, σε ηλικία μόλις 36 χρονών.

Προσφάτως, ο πρίγκιπας Χάρι είχε αποκαλύψει τον τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο που είχε ο θάνατος της μητέρας του, κάτι που τον οδήγησε πολύ κοντά στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

«Ήμουν πρόθυμος να πιω αλκοόλ, να πάρω ναρκωτικά, να δοκιμάσω οτιδήποτε θα μπορούσε να μουδιάσει αυτά τα συναισθήματα», εξομολογήθηκε στο ντοκιμαντές για την ψυχική υγεία.

Σχετικά άρθρα:  Αποκαλυπτικός πρίγκιπας Χάρι: «Δεν ήθελα το παλάτι να κάνει στα παιδιά μου ό,τι στη μητέρα μου»

Ο Χάρι κατηγόρησε ακόμα τον πατέρα του πρίγκιπα Κάρολο και τον τρόπο που εκείνος τους μεγάλωσε.

«Ο πατέρας μου μου έλεγε όταν ήμουν μικρός, έλεγε και σε μένα και στον Ουίλιαμ: «Λοιπόν, ήταν έτσι για μένα, έτσι θα είναι και για σένα». Αυτό δεν έχει νόημα. Ακριβώς επειδή εσύ υπέφερες, δεν σημαίνει ότι και τα παιδιά σου πρέπει να υποφέρουν. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο

Ένα επώνυμο – μία ιστορία

Όσο για το επώνυμο Μαουντμπάτεν – Ουίνδσορ δημιουργήθηκε με διάταγμα το 1960 από τον συνδυασμό των επωνύμων της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φιλίππου, όταν παντρεύτηκαν.

Μέχρι το 1917 τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας δεν είχαν επίσημο επώνυμο. Απλά ακολουθούσαν τη δυναστεία ή το όνομα του οίκου που ανήκαν, πχ Τυδώρ, Στιούαρτ κλπ.

Το 1917, ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Ε’, εγγονός της Βασίλισσας Βικτωρίας, ανέβηκε στον θρόνο. Ο πατέρας του ήταν ο πρώτος βασιλιάς του Οίκου της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα (σσ. το οικογενειακό επώνυμο του συζύγου της Βικτωρίας, πρίγκιπα Αλβέρτου, που είχε γεννηθεί στη Γερμανία).

Παρόλα αυτά, η άνοδος του αντι-Γερμανικού αισθήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πτώση των βασιλικών οίκων στην Ευρώπη εκείνη την περίοδο, ενέπνευσε τον Γεώργιο να αλλάξει το όνομά του σε κάτι πιο «πατριωτικό». Επέλεξε, λοιπόν, το Ουίνδσορ, από το ομώνυμο κάστρο και διέταξε, όλοι οι απόγονοι της βασίλισσας Βικτωρίας να φέρουν αυτό το επώνυμο.

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ Β‘, εγγονή του Γεώργιου του Ε’, ανέβηκε στο θρόνο το 1952, αποφάσισε να κρατήσει το όνομα Ουίνδσορ.  Από την πλευρά του ο Φίλιππος πήρε τη βρετανική υπηκοότητα και το επώνυμο Μαουντμπάτεν, πριν από τον γάμο τους κι αφού εγκατέλειψε τους τίτλους του πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας. Ήταν το επώνυμο των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.

Το 1960, μετά τον γάμο της με τον Φίλιππο, αποφάσισαν οι απόγονοί τους να έχουν διαφορετικά επώνυμα.

Από τότε οι απευθείας απόγονοι της Ελισάβετ που δεν έχουν βασιλικό τίτλο,  φέρουν το κοινό επώνυμο Μαουντμπάτεν – Ουίνδσορ.