Λίγο πριν προσγειωθεί στην Κύπρο η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ιωάννα Μπαμπέτα μιλά στο Infokids.com.cy

Αν ανήκετε στην κατηγορία των γονιών που διαβάζουν συστηματικά στα παιδιά τους, από μικρή ηλικία, τότε το πιθανότερο είναι ότι την Ιωάννα Μπαμπέτα όχι μόνο τη γνωρίζετε ήδη, αλλά και την θαυμάζετε τόσο για τις υπέροχες ιστορίες με τις οποίες καταπιάνεται στα βιβλία της, όσο και για την πολυγραφότητά της. Αν πάλι δεν είχατε ακόμα την τύχη να την «συναντήσετε», να μια καλή ευκαιρία:

Λίγο πριν η αγαπημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων προσγειωθεί στο νησί μας, στις 7, 8 και 9 Μαρτίου για μια σειρά εκδηλώσεων για γονείς-παιδιά και εκπαιδευτικούς συντροφιά με τον Αρθούρο, τον σπουδαίο ιππότη της, την Ερμιόνη που θέλει να γίνει μάγισσα, τον εννιάχρονο Δημήτρη που συνειδητοποιεί πως δεν είναι και τόσο χάλια οι διακοπές στην πόλη, και τον Αχιλλέα που θέλει να είναι πάντα πρώτος σε όλα, έδωσε στο Infokids.com.cy μια πολύ ενδιαφέρουσα μίνι-συνέντευξη:

1.Στις «Καλημέρες ενός ιππότη» έχουμε έναν σαστισμένο μπροστά στον «κίνδυνο» μικρό πρωταγωνιστή, ενώ στις «Συγγνώμες μιας μάγισσας» έχουμε ένα κορίτσι που θέλει να γίνει μάγισσα. Και στις δύο περιπτώσεις, ζητούμενο είναι η ευγένεια. Κρίνετε ότι τόσο από τα αγόρια όσο και από τα κορίτσια λείπει σήμερα η ευγένεια; 

Η ευγένεια θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Περισσότερο με στενοχωρεί που λείπει η ευγένεια από τους ενήλικες. Τι να κάνουν και τα παιδιά… τη συμπεριφορά των γονιών τους μιμούνται. Ευγένεια σημαίνει πολιτισμός, καλλιέργεια, παιδεία. Έλειπε παλιά, λείπει και τώρα.

2.Τα βιβλία σας γίνονται χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο αγαπητά στους μικρούς αναγνώστες. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Μακάρι να ισχύει αυτό που λέτε. Θέλω να γράφω ιστορίες που αρέσουν σε εμένα πρώτα. Ιστορίες που με εκφράζουν. Ιστορίες που να έχουν λίγο από την Ιωάννα μέσα τους. Τη μικρή Ιωάννα. Εκείνη που έπαιζε στους δρόμους με ματωμένα γόνατα και πίστευε πως θα κατακτήσει όλο τον κόσμο. Ίσως πίσω από τις λέξεις, τα παιδιά -αναγνώστες να βλέπουν αυτή τη φιγούρα να τους κλείνει το μάτι και να τη συμπαθούν.

3.Έρχεστε σε επαφή, σχεδόν καθημερινά με τις βιβλιοπαρουσιάσεις σας, με αμέτρητα παιδιά. Ποια είναι τα στοιχεία αυτά που συλλέγετε από τις εμπειρίες σας μαζί τους, τα οποία αξίζει να γίνουν παραμύθι; Τι σας προβληματίζει με τα σημερινά παιδιά και τι σας χαροποιεί;

Η επαφή με τα παιδιά στις παρουσιάσεις είναι μια μαγική εμπειρία τις περισσότερες φορές. Πρέπει να το ζήσει κανείς για να το καταλάβει. Αυτά τα ματάκια που με κοιτούν όλο ενθουσιασμό με τρελαίνουν. Οι ερωτήσεις που κάνουν, οι απαντήσεις που δίνουν είναι πολλές φορές η αφορμή για μια ιστορία. Μου αρέσει να παρατηρώ τα παιδιά. Αυτό που σίγουρα συλλέγω είναι ονόματα. Σημειώνω εκείνα που μου κάνουν εντύπωση. Έχω πρόβλημα πάντα με το τι όνομα θα δώσω στους ήρωες των βιβλίων μου. Το ψάχνω πολύ.

Με προβληματίζει που σε κάποια σχολεία βλέπω παιδιά βαριεστημένα, που τίποτα δεν τους κάνει εντύπωση. Σαν να έχουν χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της παιδικότητάς τους. Τα παιδιά θα έπρεπε να ενθουσιάζονται με το μικρό και ασήμαντο. Με μια πεταλούδα, ένα κοχύλι, ένα σύννεφο.

Με στενοχωρεί επίσης που δεν έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο, ούτε καν τα πολύ μικρά.

Αυτό που με χαροποιεί, όμως, είναι που βλέπω παιδιά ενημερωμένα και πανέξυπνα. Με πολλές γνώσεις και ακόμα περισσότερες δεξιότητες.

Πότε και πού θα συναντήσουμε την κ. Ιωάννα Μπαμπέτα

Οι μικροί αναγνώστες της κ. Ιωάννας Μπαμπέτα θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά εκείνη και τους χάρτινους πρωταγωνιστές των ιστοριών της σε σχολεία αλλά και σε εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο Rivergate στη Λευκωσία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαρτίου, στις 11 το πρωί (Πάφου 4, Λατσιά).

Παράλληλα, η συγγραφέας συμμετέχει στη 10η ημερίδα παιδικής λογοτεχνίας «Ιστορίες να ονειρεύεσαι…: Από τον συγγραφέα στον εικονογράφο» που διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου με την υποστήριξη του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Διδασκάλων Π.Ο.Ε.Δ. και του βιβλιοπωλείου Rivergate και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα τη δημιουργική αξιοποίηση λογοτεχνικών βιβλίων στο σχολείο.

Στο πλαίσιο της ημερίδας η Ιωάννα Μπαμπέτα θα εμψυχώσει βιωματικό εργαστήριο που αποτελείται από θεωρητικό και βιωματικό μέρος και στοχεύει στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα που αφορούν τρόπους προσέγγισης βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας και την παιδαγωγική αξιοποίησή τους.

Μέσα από το εργαστήριό της που έχει τίτλο «Γίνε ο ήρωας του βιβλίου» θα προτείνει καινοτόμες και ευφάνταστες ιδέες στους εκπαιδευτικούς για το πώς μπορούν να ζωντανέψουν ένα βιβλίο με τρόπο διαφορετικό, αλλά και πώς μπορούν τα ίδια τα παιδιά –αναγνώστες (προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας)– να γίνουν ήρωες του βιβλίου και να βιώσουν τις περιπέτειες του ήρωα. Στο εργαστήριό της, θα χρησιμοποιήσει ποικίλες τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην τάξη από τους εκπαιδευτικούς, αξιοποιώντας τα βιβλία της Οι καλημέρες ενός ιππότη, Οι συγγνώμες μιας μάγισσας και Τα ευχαριστώ ενός ιππότη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε εικονογράφηση της Αμαλίας Κονταίου, βιβλία που συνδυάζουν το εικονογραφημένο βιβλίο με το βιβλίο συμπεριφοράς.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, στον χώρο του Πανεπιστημίου Frederick (Γιάννη Φρειδερίκου 7, Λευκωσία).