Έφυγε από τη ζωή στις 18 Αυγούστου ο διπλωμάτης που τόσο έμελλε να επηρεάσει την ιστορία της χώρας μας, Κόφι Ανάν.
Ο Κόφι Άττα Ανάν, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στις 8 Απριλίου στην Γκάνα και υπηρέτησε ως ο έβδομος γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. από τον Ιανουάριο του 1997 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006. Το 2001 του απονεμήθηκε από κοινού με τον ΟΗΕ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ ήταν ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος «Κόφι Ανάν» καθώς και ο πρόεδρος του «The Elders», ενός διεθνούς οργανισμού που ιδρύθηκε από τον Νέλσον Μαντέλα.
Σπούδασε οικονομικά στο Macalester College, διεθνείς σχέσεις στο Ινστιτούτο της Γενεύης και διοίκηση επιχειρήσεων στο MIT, ενώ έγινε μέλος του Ο.Η.Ε. το 1962 και εργάστηκε ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος στο γραφείο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που έχει έδρα την Γενεύη. Κατόπιν ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες του Ο.Η.Ε., φθάνοντας έως τη θέση του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα διαχείρισης προσωπικού (1987 – 1990), του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα προγραμματισμού (1990 – 1992), του βοηθού γενικού γραμματέα και του δεύτερου γενικού γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών (Μάρτιος 1992 – Δεκέμβριος 1996). Στις 13 Δεκεμβρίου 1996 έγινε γενικός γραμματέας και έγινε ο πρώτος κάτοχος της θέσης που εξελέγη με άμεσο τρόπο από το προσωπικό του ΟΗΕ. Έγινε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σε αντικατάσταση του Αιγυπτίου Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι, την 1η Ιανουαρίου 1997.

Η θητεία του στη θέση αυτή ανανεώθηκε την 1 Ιανουαρίου 2002 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Είναι ο δεύτερος Αφρικανός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Οργανισμού που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την υψηλότερη διοικητική και πολιτική βαθμίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Στην θητεία του τιμήθηκε με πάρα πολλά βραβεία, γνώρισε πολλές επιτυχίες, αλλά και σημαντικές αποτυχίες. Πολλοί, μάλιστα, θεώρησαν ότι δεν επέδειξε την απαραίτητη πυγμή σε ζητήματα, όπως της Κύπρου και της Παλαιστίνης, στα οποία έπρεπε να είναι πιο «σκληρός».
Στην προσωπική του ζωή παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε πέντε παιδιά, ενώ πολλά από τα λόγια του θα μείνουν στην ιστορία για τη σοφία και το διορατικό τους στοιχείο.
Το Infokids.com.cy, θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του σημαίνοντος αυτού ιστορικού προσώπου συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει μερικά από τα λόγια εκείνα που καλό θα ήταν να θυμόμαστε πάντα.
Για τους νέους ανθρώπους και την εκπαίδευση
«Έχετε πίστη στους νέους ανθρώπους, δώστε τους την ευκαιρία και θα σας εκπλήξουν»
«Οι νέοι άνθρωποι θα έπρεπε να βρίσκονται μπροστά στην παγκόσμια αλλαγή και καινοτομία. Ενδυναμωμένοι, μπορούν να γίνουν το κλειδί για την ανάπτυξη και την ειρήνη. Αν, όμως, τους αφήσουμε στο περιθώριο, θα ξεπέσουμε όλοι. Ας σιγουρευτούμε ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ολοκληρωτικά στη ζωή της κοινωνίας»
«Δεν είστε ποτέ πολύ μικροί για να ηγηθείτε και δεν θα έπρεπε ποτέ να αμφιβάλλετε για την ικανότητά σας να τα καταφέρετε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν»
«Η γνώση είναι δύναμη. Η πληροφορία είναι απελευθερωτική. Η παιδεία είναι η προϋπόθεση της εξέλιξης σε κάθε κοινωνία, σε κάθε οικογένεια»
«Η εκπαίδευση είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα με την δύναμη να μεταμορφώνει. Στη βάση της βρίσκονται οι ακρογωνιαίοι λίθοι της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανθρώπινης ανάπτυξης»
Για την ισότητα των φύλων
«… Δεν υπάρχει “εργαλείο” για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερο από την ενδυνάμωση των γυναικών»
«Όταν οι γυναίκες θριαμβεύουν, όλη η κοινωνία επωφελείται και δίνεται στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή»
«Η ισότητα των φύλων είναι κάτι περισσότερο από έναν στόχο. Αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την αειφόρο ανάπτυξη και την οικοδόμηση της καλής διακυβέρνησης»
Για την ζωή
«Πρέπει να διατηρήσουμε την ελπίδα ζωντανή και να προσπαθήσουμε για τα καλύτερα»
«Χωρίς όνειρο, δεν μπορείς να πας πουθενά»






