Κινδυνεύει η ζωή της αγριόγατας που επιτέθηκε στο 3χρονο παιδί – Τι συνέβη (εικόνες)

«Άμεση επιστροφή του Berton στο περιβάλλον που γνώρισε και μεγάλωσε», ζητά το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών.

Ο λόγος για την αγριόγατα Σαβάνας που τον Μάιο ξέφυγε από διαμέρισμα και επιτέθηκε σε ένα τρίχρονο αγοράκι στη Λεμεσό, με συνέπεια να το τραυματίσει και να το οδηγήσει στο νοσοκομείο.

Η Γάτα Σαβάνας προήλθε από διασταύρωση της Αφρικάνικης Αγριόγατας Σερβάλ με οικόσιτη γάτα, ενώ επόμενες γενιές της γάτας Σαβάνας προέκυψαν από διασταυρώσεις των αρχικών απογόνων με άλλες φυλές όπως Όσικατ ή οι Αιγυπτιακές Μάου.

Ειδικότερα, σε γραπτή δήλωση η Ανθή Μουζούρη, Συντονίστρια Ομάδας Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αναφέρει ότι «σχετικά με το περιστατικό του γάτου σαβάνας με το όνομα Berton που έγινε τον Μάιο 2022 με αποτέλεσμα την μεταφορά του στον ζωολογικό κήπο Λεμεσού με την Άδεια των κτηνιατρικών υπηρεσιών, πληροφορηθήκαμε τόσο από την ιδιοκτήτρια του Berdon όσο και από κτηνίατρο που το επισκέφτηκε, ότι δυστυχώς είναι σε άσχημη κλινική εικόνα, είναι αφυδατωμένος, αρνείται να φάει εδώ και τέσσερις μέρες, κάνει εμετούς, έχασε αρκετά κιλά και υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του».

Στην ανακοίνωση τονίζει ότι «η θλιβερή κλινική του εικόνα ήταν αναμενόμενη γιατί ένα ζώο που μεγάλωσε σε σπίτι με αγάπη, φροντίδα σαν κατοικίδιο και μέλος της οικογένειας ξαφνικά όλα άλλαξαν χωρίς να φταίει το ίδιο το ζώο και μεταφέρθηκε σε κλουβί μακριά από την ιδιοκτήτρια του. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ζώα και ιδιαίτερα οι γάτες δένονται με τον κηδεμόνα τους και τον χώρο που μεγαλώνουν και η αλλαγή τους προκαλεί άγχος, σύγχυση, κατάθλιψη και με συνδυασμό με τις αντίξοες συνθήκες που ζει να έχουν αυτό το θλιβερό αποτέλεσμα και να απειλείται άμεσα ακόμα και η ζωή του. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές άμεσα να μεταφερθεί σε κλινική και να παραδώσουν τον Berton στην ιδιοκτήτρια του, η οποία είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα ώστε ο Berton να είναι και πάλι καλά στην υγεία του και να είναι μαζί της. Σημειώνεται ότι η ιδιοκτήτρια του είναι συνεχώς στο πλευρό του καθώς είναι και η ίδια συντετριμμένη. Για ποια ευημερία των ζώων μιλούμε στην Κύπρο όταν ένα ζώο χωρίς να φταίει σε τίποτα, βασανίζεται και αργοπεθαίνει μακριά από το περιβάλλον που μεγάλωσε;

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχουμε επικοινωνήσει με αρκετές αρμόδιες αρχές και είχαμε ενημέρωση, δεν είχαμε καμία ανταπόκριση από τον ζωολογικό κήπο Λεμεσού. Αργά χθες το απόγευμα ενημερωθήκαμε από την ιδιοκτήτρια του του ότι ο Berton μεταφέρθηκε σε δωμάτιο με κλιματισμό εντός του ζωολογικού κήπου και αύριο θα μεταφερόταν σε κλινική για περίθαλψη. Προς μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως ο Berton μεταφέρθηκε στην Πάφο, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση της υγείας του καθώς η ιδιοκτήτρια του δεν θα μπορεί πλέον να το επισκέπτεται. Ποιος έδωσε άδεια να μεταφερθεί το ζώο στην Πάφο πρωί πρωί σήμερα και για ποιο λόγο δεν μεταφέρθηκε στην κλινική για περίθαλψη; Περιμένουμε απαντήσεις καθώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες . Καλούμε τον κόσμο σε μαζική κινητοποίηση για διάσωση του Berton

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε την υπόθεση σοβαρότατη και πρέπει να βρεθεί λύση για το καλό του ζώου και να επιστραφεί στην ιδιοκτήτρια του».

Τι απαντά ο Δήμος Λεμεσού

Στις καταγγελίες για άθλιες συνθήκες φιλοξενίας αιλουροειδούς είδους Σερβάλ στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού, απαντά ο Δήμος της Λεμεσού. Σημειώνεται ότι η καταγγελία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το συγκεκριμένο ζώο κατασχέθηκε παράνομα και κρατείται στον άθλιο ζωολογικό κήπο της Λεμεσού με τη ζωή του να κινδυνεύει, λόγω θερμοπληξίας.

Μέσω ανακοίνωσης, ο Δήμος Λεμεσού ξεκαθαρίζει ότι, «το αιλουροειδές είδους Σερβάλ από τα μέσα Μαίου φιλοξενείται στον ΖΚΛ, ο οποίος με παράκληση των αρχών παρέχει προσωρινά τις υπηρεσίες του για την φύλαξη του ζώου αυτού μέχρι να παρθεί απόφαση για το που θα μεταφερθεί. Η παράδοση του συγκεκριμένου ζώου στον ΖΚΛ έγινε εθελοντικά από την ιδιοκτήτρια μετά από προτροπή των αρχών και δεν θεωρείται κατάσχεση. Η ιδιοκτήτριά έχει καθημερινή επαφή με το εν λόγω ζώο σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του ΖΚΛ».

Όπως σημειώνει ο Δήμος, «μετά από ανησυχία που είχε για το ζώο ζήτησε να το δει κτηνίατρος, όπως και έγινε. Αφού το εξέτασε, ένα από τα πράγματα που σύστησε προληπτικά ήταν η υποδόρια χορήγηση φυσιολογικού ορού. Δεν έγινε καμία αναφορά από τον κτηνίατρο για θερμοπληξία ή κάτι άλλο που να απειλεί την ζωή του ζώου. Ευχαριστούμε όλους όσους δείξανε την ευαισθησία τους για το εν λόγω ζώο».

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τον χαμό της Ελευθερίας

Καλό μήνα με καύσωνα στην Κύπρο – Κίτρινη προειδοποίηση

Ένα μικρό καρχαριάκι «πιάστηκε» στη Λεμεσό – Δείτε εικόνες και βίντεο