«Κατάντησαν οι μαθητές χορηγοί των εταιρειών»

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν το πρώτο κουδούνι οι γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους, όσον αφορά τη συμφωνία που έχει υπογράψει το Υπουργείο Μεταφορών με τις εταιρείες που παρέχουν λεωφορεία για τις σχολικές διαδρομές.

Γιατί όπως φαίνεται  αποφασίστηκε η αύξηση στα κόμιστρα, χωρίς να προηγηθεί διάλογος.

Η εν λόγω απόφαση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας των γονέων Μέσης Εκπαίδευσης. Η οποία εξαπολύει πυρά κατά του Υπουργείου για απόφαση που λήφθηκε κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους άμεσα εμπλεκόμενους.

«Είναι λες και πηγαίνει κάποιος στο εστιατόριο, τρώει και στέλνει το λογαριασμό στον δίπλα. Θα πρέπει να αναβαθμίσουν το σχέδιο για μεταφορά των μαθητών, έρχονται να βάλουν αυξήσεις. Οι εταιρείες ζητούν αυξήσεις και αυτό είναι δικαίωμά τους.

Όμως, εμείς είμαστε κλειστή δομή αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές κυκλοφορούν με κάρτα και δηλώνουν από πριν ότι θέλουν να κυκλοφορούν με λεωφορείο, το Υπουργείο Παιδείας μεταφέρει τη λίστα στο Υπουργείο Μεταφορών και μετά το Υπουργείο στις εταιρείες και οι εταιρείες διαθέτει λεωφορεία μισή ώρα το πρωί και μισή ώρα το μεσημέρι για να τους πάρουν και να τους φέρουν», εξήγησε στον Reporter ο Λοΐζος Κωνσταντίνου, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Ουσιαστικά, οι γονείς εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, καθώς οι ίδιοι πληρώνουν τα κόμιστρα της μετακίνησης των μαθητών, ενώ τονίζουν ότι έπρεπε να υπάρξει πρώτα διάλογος μεταξύ της Συνομοσπονδίας και του Υπουργείου Μεταφορών, πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφασή. Πάντως, δηλώνουν έτοιμοι για μία κατά μέτωπο επίθεση.

Tα παιδιά μας δεν είναι για πέταμα

«Δεν απάντησαν ποτέ για τους ελέγχους, αν γίνονται ή όχι, ούτε για τα λεωφορεία για τις σχολικές εκδρομές, ούτε τα παραπτώματα που γίνονται, ενώ δεν έχουν δημιουργήσει μητρώο για σχολικά λεωφορεία.

Κατάντησαν οι μαθητές και τα σχολεία να είναι ο χορηγός των εταιρειών. Πιάνει ένας την προσφορά και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Αφού δεν μας σέβονται θα μας φοβούνται. Δεν είναι για πέταμα τα παιδιά μας».

Αυτό που θέλουν να ξεκαθαρίσουν είναι ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν την εν λόγω απόφαση, για κανένα λόγο. Και προειδοποιούν το Υπουργείο Μεταφορών να μην αποστείλει εγκύκλιο στα σχολεία, με την επιστροφή, ζητώντας τα στοιχεία των μαθητών που θα επιλέξουν τα λεωφορεία, ως μέσο μεταφοράς στα σχολεία, καθώς τότε θα λάβουν δυναμικά μέτρα.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

«Χωρίς να γίνει διαβούλευση, το Υπουργείο Μεταφορών υπέγραψε νέες συμβάσεις για Λευκωσία και Λάρνακα και λέει ότι εγκρίθηκε 50% αύξηση. Είναι τα δικά μας λεφτά και αποφασίζουν εκείνοι για τις αυξήσεις και κάνουν αυτά τα παιχνίδια.

Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω στις θέσεις μας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτές τις αυξήσεις. Μας κοροϊδεύουν. Κάνουν συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, για να ευκολύνουν τις εταιρίες και πρέπει να πληρώνουμε εμείς».

Για την συγκεκριμένη απόφαση, η Συνομοσπονδία Γονέων είχε μία πρώτη επαφή με την υπουργό Παιδείας, η οποία εξέφρασε πρόθεση για συνάντηση, ενώ δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει με τον υπουργό Μεταφορών, καθώς ο ίδιος έλειπε στο εξωτερικό.

«Με την υπουργό Παιδείας μιλήσαμε και προσπαθήσαμε να έχουμε επαφή και με τον υπουργό Μεταφορών, όμως έλειπε στο εξωτερικό και μας ενημέρωσε ότι με την επιστροφή του θέλει να έχουμε συνάντηση. Εμείς μέχρι στιγμής δεν λάβαμε επιστολή για συνάντηση. Αν είναι για να μας ενημερώσει για την κατάσταση, καλώς, αν είναι να μας ενημερώσει ότι δεν αλλάζει η απόφασή του εμείς δεν θα συμφωνήσουμε. Υπάρχει πρόθεση να βρεθεί μία λύση από ό,τι κατάλαβα».