Στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται η Κύπρος όσον αφορά στις πολιτικές πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Forum για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα (European Parliamentary Forum for Sexual & Reproductive Rights), δημοσίευσε έναν άτλαντα για τις πολιτικές πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ο άτλας παρουσιάζει στοιχεία από 46 χώρες και παρουσιάστηκε στο Λονδίνο στις 22 Ιανουαρίου.
Στον άτλαντα τονίζεται το ζήτημα της ανισότητας που υπάρχει ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ είναι ξεκάθαρο πως οι ανατολικές και νότιες χώρες καθυστερούν την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης, πράγμα το οποίο –δυστυχώς- αποτελεί εμπόδιο στην αντιμετώπιση περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε αυτές τις περιοχές.
Τα στατιστικά, που βασίζονται σε εθνικά στοιχεία κάθε χώρας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του εμβολιασμού για τον HPV, παρουσιάζουν μια άνιση εικόνα στις χώρες της Ένωσης.
Διαβάστε ακόμη: Eνδομητρίωση: Μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο των ωοθηκών;

Τα κύρια ευρήματα
Κάθε χρόνο 61,072 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 25,829 πεθαίνουν εξ’ αιτίας του στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 9ος πιο συχνός και ο 2ος πιο θανατηφόρος στις γυναίκες ηλικίας από 15 εώς 44 ετών.
Τις πρώτες θέσεις στις πολιτικές πρόληψης και την εφαρμογή τους κατέχουν το Βέλγιο, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βρετανία (όταν εκδόθηκαν τα αποτελέσματα δεν είχε ανακοινωθεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.), ενώ 15 χώρες «τρέχουν» έναν άψογα σχεδιασμένο και γεμάτο πληροφορίες ιστότοπο με πληροφορίες για τον HPV, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τις εξετάσεις που είναι απαραίτητες να γίνονται για αυτές τις ασθένειες.
Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Αζερμπαϊτζάν και Λευκορωσία, ενώ 8 ευρωπαϊκές χώρες δεν παρέχουν καν πρωταρχική πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (εμβολιασμός για HPV).
Η Κύπρος βρίσκεται στην 33η θέση ανάμεσα σε 46 χώρες στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα στην 28η.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Forum για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, υποστηρίζεται από ειδικούς στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και την ογκολογία.
«Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (σχετικός με τον HPV) είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. Πλέον, ο εμβολιασμός και η συχνή παρακολούθηση μέσω εξετάσεων, μειώνουν τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου και τη θνησιμότητα. Κι όμως, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποτυγχάνουν να παρέχουν τις πολιτικές αυτές, οι οποίες μπορούν να σώσουν τις ζωές των γυναικών», τόνισε o γραμματέας του Forum, Neil Datta.









