«Η πανοπλία του πρόσφυγα» από την Μίριαμ Μακ Κόννον στην Πάφο

Τη νέα εικαστική πρόταση της Μίριαμ Μακ Κόννον με τίτλο «Η πανοπλία του πρόσφυγα» σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα, παρουσιάζει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ στις 25 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κέντρου, η Μίριαμ Μακ Κόννον παρουσιάζει τις ατομικές ιστορίες νεαρών ανδρών προσφύγων σε πίνακες και γλυπτική προσωπικών αντικειμένων που αφηγούνται το ταξίδι μετατόπισης, ένταξης και φιλοδοξιών τους για το μέλλον. Η δουλειά της εξετάζει τα πολλά επίπεδα αυτών των ιστοριών, αποτρέποντας την κατηγοριοποίηση του «προσφυγικού» για να ορίσει αυτούς τους νεαρούς άνδρες.

Αναφέρεται ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια η καλλιτέχνις, η οποία κατοικεί στην Πάφο, εργάζεται με συνέπεια γύρω από αντικείμενα που αποκαλύπτουν μια ανθρώπινη ιστορία. Για αυτή την έκθεση έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από συνεντεύξεις με μερικούς νεαρούς άνδρες που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο.

Τραύμα, μνήμη, ασφάλεια, πολιτική

Μαζί συζήτησαν θέματα τραύματος, μνήμης, ασφάλειας, πολιτικής και της κοινής παγκόσμιας ευθύνης για τους πολέμους. Ανακαλεί στοιχεία από τις προηγούμενες ιστορίες τους και τις ελπίδες τους για το μέλλον μέσα από την απεικόνιση αντικειμένων που εκφράζουν τα διαφορετικά στρώματα αυτών των αφηγήσεων. Η δουλειά της λειτουργεί ως φορέας για να δώσει φωνή στις εμπειρίες αυτών των νεαρών ανδρών και αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διατήρηση των προσωπικών τους μαρτυριών.

Επισημαίνεται επίσης πως αυτή η έκθεση αποτελεί το δεύτερο μέρος ενός πρότζεκτ με τίτλο «Η Πανοπλία του Πρόσφυγα» που χρηματοδοτήθηκε από το Irish Arts Council.

Το πρώτο μέρος του πρότζεκτ ήταν μια ατομική έκθεση ζωγραφικής με τον ίδιο τίτλο στην γκαλερί Olivier Cornet στο Δουβλίνο τον Σεπτέμβριο του 2023.

«Οι δύο εκθέσεις πραγματοποιούνται σε πόλεις στις παρυφές των ανατολικών και δυτικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας το ζήτημα ότι η ελευθερία της μετακίνησης κατέληξε να είναι προνόμιο αν και ανθρώπινο δικαίωμα», προστίθεται.
Όπως αναφέρεται σε μια σειρά από μεγάλα σχέδια, η Μίριαμ παρουσιάζει ανδρικά σακάκια κρεμασμένα από ένα σύρμα.
Κάθε σακάκι κοστουμιού φέρει διακοσμητικά μοτίβα που προέρχονται από προσωπικά αντικείμενα που σχετίζονται με το ατομικό ταξίδι μετατόπισης. Αυτά τα σακάκια αντιπροσωπεύουν την πανοπλία ή το δίχτυ ασφαλείας κάθε νεαρού άνδρα πρόσφυγα απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μια νέα ζωή μετά από πόλεμο.

εγκατάσταση «Altered Epilogues»

Επιπρόσθετα σημειώνεται πως η εγκατάσταση «Altered Epilogues» παρουσιάζει βιβλία που έχουν κοπεί και αφαιρεθεί από τα εξώφυλλά τους. Εκτίθενται και παίρνουν τη μορφή σκηνών τοποθετημένων σε σχήμα καταυλισμού προσφύγων. Αυτό το γλυπτό παρουσιάζει την ανεπανόρθωτη ζημιά που προκαλεί ο πόλεμος στην εκπαίδευση ενός παιδιού, μειώνοντας τις ευκαιρίες του για ένα καλύτερο μέλλον.
Στον χώρο της γκαλερί η εγκατάσταση «Armours» αποτελείται από πέντε ενδύματα που ανήκουν σε καθέναν από τους νεαρούς άνδρες των οποίων οι ιστορίες εκτοπισμού έχουν εμπνεύσει τα έργα της έκθεσης.

Έχουν δοθεί δανεικά στον καλλιτέχνη για την έκθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ενδύματα είναι εκείνα με τα οποία ταξίδεψαν οι νεαροί άντρες, αναζητώντας καταφύγιο. Κάθε ρούχο κρεμιέται στο ύψος του άνδρα στον οποίο ανήκει, δημιουργώντας έναν χώρο για την παρουσία των ανδρών μέσα στη γκαλερί με τρόπο που δεν είναι μεταφορικός αλλά αληθινή φυσική παρουσία, ενώ οι ταυτότητές τους παραμένουν προστατευμένες.

ψυχολογική πανοπλία

Σύμφωνα με την εικαστικό, η έκθεση εξετάζει την ψυχολογική πανοπλία για προστασία, προσωπικά αντικείμενα για τη σύνδεση με αυτούς τους ανθρώπους και τα ρούχα τους ως μαρτυρία, ενώ παρέχει μια φωνή για να λεχθούν οι πιο ανθρώπινες ιστορίες.

  • Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 7μμ. από τον Νίκο Τριμικλιώτη.
  • Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου 2023.
  • Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 5μμ στη γκαλερί θα γίνει προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους «Μια νύχτα ταραχών» του Κύπριου σκηνοθέτη Ανδρέα Σεϊτάνη.
Διαβάστε επίσης:

“Δεν θέλησα ποτέ δικά μου παιδιά, αλλά λατρεύω όσο τίποτα τα ανίψια μου”

«Ο Μικρός Πρίγκηπας»: Από το Broadway στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας