«Η απουσία της μαμάς»: Ένα ξεχωριστό παραμύθι για την απώλεια

Η χειρότερη απουσία που μπορεί να βιώσει κάποιος είναι αυτή της μάνας. Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης μας προτείνει ένα ξεχωριστό παραμύθι με τίτλο «Η απουσία της μαμάς» από τη σχολική ψυχολόγο Γεωργία Γεωργίου και τις εκδόσεις bookwormpublication σε εικονογράφηση Χρίστου Ψιντρού.

Πως γεννήθηκε η ιδέα συγγραφής του παιδικού παραμυθιού “η απουσία της μαμάς” κυρία Γεωργίου;

«Πίσω από το παραμύθι «Η απουσία της μαμάς» κρύβεται μια προσωπική ιστορία. Μια από τις στιγμές, που λόγω θέματος υγείας δε μπορείς να αποφύγεις, ήταν και η έμπνευση της συγγραφής της απουσίας της μαμάς.

Ήταν λες και ξεκίνησε το στυλό να γράφει από μόνο του. Πολύ αυθόρμητα, έχοντας στο μυαλό τα παιδιά μου και τα παιδιά όλου του κόσμου που έχουν στερηθεί ή στερούνται τη μαμά τους για τον ένα ή τον άλλο λόγο».

Ο Διαμαντής έρχεται αντιμέτωπος με την απουσία της μαμάς του. Πως αντιμετωπίζει ο ίδιος τα νέα δεδομένα στη ζωή του;

«Στον κύκλο της ζωής, μικροί και μεγάλοι βιώνουμε κάποια γεγονότα που διαταράσσουν την καθημερινότητά μας. Ο ήρωας του παραμυθιού βρίσκει τον «μαγικό» τρόπο να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα στη ζωή του. Με οδηγό τη φαντασία αλλά και κάποιες σημαντικές αρετές όπως η πίστη, το θάρρος, η αγάπη και η υπομονή ο πόνος μαλακώνει και ο Διαμαντής διαχειρίζεται το δυσάρεστο γεγονός της απουσίας της μαμάς του.

Τρόπο διαχείρισης της νέας πραγματικότητας βρίσκει επίσης κρατώντας μία μικρή ανάμνηση στο χέρι από τη μητέρα του. Μέσα από το παραμύθι αναδύονται απλοί και εύκολοι τρόποι, τους οποίους τα παιδιά μπορούν να εφαρμόσουν για να διαχειριστούν απουσία αγαπημένων προσώπων και όχι μόνο της μαμάς».

Οι μικροί μας φίλοι θα λέγατε ότι είναι πιο ευάλωτοι στις αρνητικές καταστάσεις που προκύπτουν ή σε καταστάσεις που τους φέρνουν αντιμέτωπους με αρνητικά συναισθήματα; Πως το βλέπετε εσείς αυτό ως σχολική ψυχολόγος;

«Τα τραυματικά βιώματα επηρεάζουν άμεσα ένα παιδί σε φυσικό, διανοητικό και συναισθηματικό επίπεδο, έχοντας επιπτώσεις στην ομαλή ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη, στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στην ποιότητα της ζωής του.

Είναι όντως πιο ευάλωτα καθώς δυσκολεύονται πολλές φορές να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τις δυσάρεστες καταστάσεις και εδώ έρχεται ο ρόλος όλων εμάς γονέων, συγγενών, εκπαιδευτικών, ειδικών να τα βοηθήσουμε να βρουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους και να διαχειριστούν σκέψεις και συναισθήματα.

Αν τα ερωτήματα παραμείνουν αναπάντητα, πολλές φορές αυτό τα καθιστά πιο επιρρεπή και ευάλωτα αφού δημιουργούν σενάρια με το μυαλό τους τα οποία ενδέχεται να καταλήξουν σε λανθασμένα συμπεράσματα ή/και ενοχικά συναισθήματα».

Στόχος σας το παραμύθι αυτό να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο που θα βοηθήσει τους γονείς να στηρίξουν ένα παιδί που βιώνει μια δυσάρεστη εμπειρία. Πιστεύετε οι γονείς είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάτι τέτοιo;

«Οι ενήλικες χαρακτηρίζουμε την παιδική ηλικία, ως μία περίοδο ανεμελιάς και χαράς. Οι γονείς λοιπόν, έχουν ως πρώτιστο στόχο να προστατεύσουν τα παιδιά τους, και κατ’ επέκταση να διατηρήσουν αυτή τη ξεγνοιασιά, κρατώντας τα μακριά από αρνητικά βιώματα.

Τα παιδιά όμως αφουγκράζονται την τεταμένη ατμόσφαιρα και είναι πιο υγιή για όλους, οι γονείς να εκφράσουν συναισθήματα και σκέψεις στο επίπεδο κατανόησης του παιδιού. Κάποιοι γονείς είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις δυσάρεστες εμπειρίες κάποιοι πάλι όχι. Γι’ αυτό λοιπόν, τα παραμύθια είναι χρήσιμα εργαλεία για τον γονέα ή οποιονδήποτε άλλο κηδεμόνα, αφού μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε στιγμές που η «γλώσσα δένεται κόμπο» και να επεξηγήσει στο παιδί με ευχάριστο τρόπο τη δυσάρεστη εμπειρία που βιώνει».

Σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν είμαστε πονάει η απουσία της μαμάς. Τελικά, η μάνα κυρία Γεωργίου είναι αναντικατάστατη και ο ρόλος της μοναδικός; Ποια η άποψη σας για αυτό;

«Ο ρόλος της μητέρας δε χωράει στο χαρτί. Ο δεσμός μάνας – παιδιού ξεκινάει από τη σύλληψη. Μια μητέρα ξεκινάει να δίνει στο παιδί της πριν ακόμη γεννήσει. Το παιδί όταν γεννιέται είναι σαν ένα λευκό χαρτί. Το πρώτο άτομο που θα γράψει και θα σημαδέψει την πορεία του παιδιού είναι η μητέρα. Η απουσία της μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ανάπτυξή του.

Η μητέρα μπορεί να απουσιάζει για διάφορους λόγους, παροδικούς ή οριστικούς όπως ο θάνατος. Θα ήταν ευχής έργο όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν με την μητέρα τους. Υπάρχουν και περιπτώσεις, που παρόλο που η μητέρα είναι παρούσα, δεν περνάει αρκετό χρόνο με τα παιδιά της, είτε λόγω εργασίας, είτε λόγω διαζυγίου ή κάποιου άλλου παράγοντα. Θέλοντας και μη κατά την απουσία της μαμάς, θα χρειαστεί να βρεθεί κάποιο άλλο άτομο που θα αναλάβει το ρόλο της, προσφέροντας στο παιδί αγάπη και στοργή, ώστε να μειώσει τον πόνο της απώλειας και να γεμίσει εν μέρει το χάσμα στη ζωή του».

Διαβάστε επίσης:

Η Αστυνομία απορρίπτει τα περί συγκάλυψης σεξουαλικής παρενόχλησης μαθήτριας

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Ημέρα χαράς για όλη την οικογένεια στη Λάρνακα

Επιλόχειος κατάθλιψη και θηλασμός: Μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία