Γυμνάσιο Κιτίου: Ο Υπ. Παιδείας στην παράσταση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη

Ο Υπ. Παιδείας δήλωσε: »Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι στην αποψινή μουσική παράσταση, που διοργανώνει η Διεύθυνση του Περιφερειακού Γυμνασίου Κιτίου με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του εθνικού μας ποιητή, Βασίλη Μιχαηλίδη. Η αξιόλογη αυτή εκδήλωση παρουσιάζει το σπουδαίο ποιητικό έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη, μέσα από τις μελοποιήσεις του μουσικοσυνθέτη και καθηγητή Μουσικής του Σχολείου κ. Λάρκου και ερμηνείες από τα ίδια τα παιδιά, καθώς και θεατρικά δρώμενα.

Το μουσικό αυτό αφιέρωμα θα προβάλει, ανάμεσα σε άλλα, τον πλούτο και την ομορφιά της κυπριακής διαλέκτου, έτσι όπως αναδεικνύονται μέσα από την ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημιουργική σύμπραξη επί σκηνής εκπαιδευτικών και μαθητών που συνεργάστηκαν από κοινού για το αποτέλεσμα της αποψινής διοργάνωσης.

Ο Βασίλης Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1849 στο κατεχόμενο σήμερα Λευκόνοικο. Σε μικρή ηλικία δείχνει την έφεση και την αγάπη του για τα γράμματα, ενώ παράλληλα καλλιεργεί και τη ζωγραφική τέχνη κοντά στον αγιογράφο Χαράλαμπο Ζωγράφο.

Στη Λευκωσία, μόλις 17 ετών, γνωρίζεται με τον Γεώργιο Βιζυηνό και τον Στυλιανό Χουρμούζιο. Τους ανταγωνίζεται στους στίχους και ανακαλύπτει το πάθος του και τη λαχτάρα του για την ποίηση. Αργότερα στην Λάρνακα, γνωρίζεται με τον ποιητή Γουστάβο Λαφφόν, τον λόγιο Θεμιστοκλή Θεοχαρίδη και άλλες σημαντικές προσωπικότητες. Μέσα από τις κοινωνικές συναναστροφές του, ενημερώνεται για τα τοπικά και διεθνή ζητήματα και εξάπτεται το ενδιαφέρον του να γράψει για την τύχη της δικής του πατρίδας.

Τα ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη, πολιτικά, ερωτικά, πατριωτικά και σατιρικά, ξεδιπλώνουν όλη τη δύναμη του ταλέντου του και τυγχάνουν θερμής αποδοχής από το κοινό. Μέσα από τα έργα του, αντικατοπτρίζονται γνωρίσματα της προσωπικότητάς του, τα οποία φανερώνουν ένα άνθρωπο ηθικό και τίμιο, με κοινωνικές αρετές, πίστη στον Θεό και υπέρμετρη αγάπη για την πατρίδα του.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαιτέρως τον μουσικοσυνθέτη Λάρκο Λάρκου, γιατί με το μουσικό και παιδαγωγικό του ταλέντο έχει επιτύχει την ουσιαστική εμπλοκή των μαθητών του σε μια διοργάνωση με διαθεματικό χαρακτήρα, όπως η αποψινή. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το σχολείο να προσφέρει στα παιδιά ευκαιρίες, ώστε να μαθαίνουν με τρόπο βιωματικό και δημιουργικό. Θερμά συγχαρητήρια εκφράζω, επίσης, στη Διεύθυνση, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Περιφερειακού Γυμνασίου Κιτίου, καθώς και στον Σύνδεσμο Γονέων του Σχολείου τόσο για την εποικοδομητική τους συνεργασία όσο και για την πρωτοβουλία να αναδείξουν την προσωπικότητα και το έργο του σημαντικότερου ποιητή της νεότερης Κυπριακής Λογοτεχνίας, Βασίλη Μιχαηλίδη.»