ΓεΣΥ- Εξελίξεις: Ξεκινά η διανομή φαρμάκων και αυξάνεται ο αριθμός παιδιάτρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Εξελίξεις σημειώνονται στο μέτωπο της υγείας και τη λειτουργεία του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, ξεκινά η διανομή φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία και αυξάνεται ο αριθμός των παιδιάτρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η διανομή φαρμάκων του ΓεΣΥ

Το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τις ελλείψεις φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία τα οποία είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ αναμένεται ότι θα λύσει η έγκριση της πρότασης του Υπουργού Υγείας από το Υπουργικό Συμβούλιο για την αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από την Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας ή/και τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ για διανομή στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η διανομή φαρμάκων από τις αποθήκες φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας στα ιδιωτικά φαρμακεία, ξεκινά σήμερα Τετάρτη, 8 Αυγούστου, ενώ σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Ανώτερη Λειτουργός, Υπεύθυνη της Ομάδας Φαρμάκων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), κα. Γνώσια Αχνιώτη, είπε ότι «κατόπιν της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε για την έλλειψη των φαρμάκων, όπως ο Οργανισμός αγοράσει κάποια αποθέματα φαρμάκων που υπάρχουν στις φαρμακευτικές αποθήκες του Υπουργείου Υγείας και να τα διανέμει στα ιδιωτικά φαρμακεία».

Από ιδιωτική εταιρεία η διανομή φαρμάκων

Η διανομή φαρμάκων θα γίνει από ιδιωτική εταιρεία που έχει επιλεχθεί και είχε συνεργαστεί παλαιότερα με τον ΟΑΥ και που έχει δίκτυο διανομής σε όλα τα φαρμακεία.

«Επειδή οι ποσότητες φαρμάκων δεν αρκούν για να διανεμηθούν σε όλα τα φαρμακεία και για να μην έχουμε το φαινόμενο κάποια φαρμακεία να πάρουν αποθέματα και άλλα όχι θα μπούμε εμείς στην μέση αυτής της διαδικασίας ούτως ώστε τα φαρμακεία εφόσον έχουν συνταγή να μας κάνουν εμάς παραγγελία και τότε θα τους δίνουμε ό,τι χρειάζονται, ελέγχοντας έτσι και τις ποσότητες», είπε η κ. Αχνιώτη.

Τα φάρμακα που θα διανεμηθούν

Τα φάρμακα που θα διανεμηθούν είναι γύρω στα 13 με προοπτική να προστεθούν κι άλλα στον κατάλογο. «Ξεκινούμε με 12-13 προϊόντα μεταξύ των οποίων δύο είδη ινσουλινών. Αυτά ήταν έλλειψη, αφού οι εταιρείες δεν είχαν αποθέματα για να πάρουν στα φαρμακεία διότι οι ποσότητες είχαν πάει για να καλύψουν συμβατικές τους υποχρεώσεις στο κράτος».

Όπως εξήγησε λόγω εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) την 1η Ιουνίου και της δυστοκίας για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ΟΑΥ και των φαρμακευτικών εταιρειών, τα φαρμακεία του δημοσίου που εξυπηρετούσαν εξωνοσοκομειακούς ασθενείς για να συνεχίσουν να εργάζονται με το υφιστάμενο καθεστώς μέχρι 31.08.2019, αποφασίστηκε όπως οι αποθήκες φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας προμηθευτούν πρόσθετες ποσότητες φαρμάκων από τα φάρμακα που ήδη προμηθευόταν το δημόσιο, ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς από τα δημόσια φαρμακεία και να καλυφθούν τυχόν ελλείψεις στην αγορά.

Αυτός όμως ο προγραμματισμός, σημείωσε η κ. Αχνιώτου, ελαχιστοποίησε τα αποθέματα των προμηθευτών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να προμηθεύσουν την αγορά και να παρουσιάζονται ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Τι θα γίνει με συγκεκριμένες ειδικότητες και φάρμακα;

Είπε ότι στην περίπτωση όπου οι ποσότητες των φαρμάκων είτε είναι πολύ μικρές είτε ο αριθμός των ασθενών που τα χρειάζονται είναι πολύ μικρός με αποτέλεσμα τα φάρμακα αυτά να μην μπορούν να διανεμηθούν στα ιδιωτικά φαρμακεία, ο ΟΑΥ θα τα αγοράζει στην τρέχουσα τιμή πώλησης αλλά η διάθεση τους θα γίνεται από τα νοσοκομειακά φαρμακεία του ΟΚΥπΥ με συνταγή του ΓεΣΥ.

Επίσης ανέφερε ότι για αποφυγή ταλαιπωρίας των ασθενών, οι συνταγές που περιέχουν φάρμακα από συμβεβλημένους ή μη συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ ιατρούς των ειδικοτήτων Ογκολογίας, Ρευματολογίας, Νευρολογίας, Ψυχιατρικής και Γαστρεντολογίας, θα συνεχίσουν να εκτελούνται από τις θυρίδες των νοσοκομειακών φαρμακείων ΟΚΥπΥ και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, με το υφιστάμενο καθεστώς με απώτατο όριο την 31η Μαΐου 2020 ή μέχρι την συμπερίληψη των προϊόντων στο ΓεΣΥ.

Η κ. Αχνιώτη εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα απαμβλυνθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων. «Οι εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις που είχαν και τώρα που βλέπουν και την κατανάλωση μπορούν να κάμουν πιο καλό προγραμματισμό. Ελπίζουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ελλείψεων θα καλυφθεί», είπε συγκεκριμένα.

Αυξάνονται οι παιδίατροι στο ΓεΣΥ

Με τη συμπλήρωση δύο μηνών το νέο σύστημα Υγείας άρχισε να… ρολάρει για τα καλά, με νέους παρόχους να εντάσσονται συνεχώς.

Το γεγονός αυτό το είχε τονίσει επανειλημμένα και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας  o οποίος ανέμενε την σταδιακή αύξηση των παρόχων υγείας, μια αύξηση που σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχιστεί και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σημειώνεται μάλιστα ότι πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ υπήρχε έντονη ανησυχία όσον αφορά το κομμάτι των Παιδιάτρων μετά και από ανακοινώσεις που υπήρξαν από Παιδιάτρους για μη ένταξη τους στο ΓεΣΥ.

Την περίοδο εκείνη ο ΟΑΥ σύστηνε ψυχραιμία με πηγές από τον Οργανισμό να επισήμαναν ότι το ΓεΣΥ μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με την ένταξη 130 παιδιάτρων.  Δύο  μήνες μετά την έναρξη του νέου ΓεΣΥ ο ΟΑΥ πιάνει τον αρχικό στόχο με 128 Παιδίατρους να εντάσσονται μέχρι χθες στο ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα στο ΓεΣΥ εντάχθηκαν 50 Παιδίατροι στην Λευκωσία, 25 στην Λάρνακα, 21 στον Λεμεσό, 14 στον Αμμόχωστο και 18 στην Πάφο.

Δείτε εδώ την λίστα με τους Παιδίατρους του ΓεΣΥ