Φθινοπωρινή ισημερία: Ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσουμε και επίσημα το καλοκαίρι

Μπορεί η ευχή “Καλό Φθινόπωρο!” να μην είναι και πολύ καλοδεχούμενη, ειδικά από εκείνους που επιθυμούν να κρατήσουν μια καλοκαιρινή άυρα στις ημέρες τους, το φθινόπωρο όμως ξεκινά επίσημα στις 22 Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις 16:31 το απόγευμα.

Η ισημερία σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου για το βόρειο ημισφαίριο, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια.

Στο βόρειο ημισφαίριο, δηλαδή, η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια (θερινό και χειμερινό), συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Βέβαια, στην Κύπρο η «ισότητα» μέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση μέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.