Εσείς γνωρίζετε από τι είναι φτιαγμένο το φιδάκι για τα κουνούπια;

Τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί το «όπλο» μας έναντι των κουνουπιών. Γνωρίζετε, όμως, από τι είναι φτιαγμένο το φιδάκι και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία μας;

Το φιδάκι, μπορεί να είναι αποτελεσματικό, δεν είναι, όμως, και πολύ αθώο. Δυστυχώς, μπορεί να προκαλέσει μία σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας στον άνθρωπο.

Παρασκευάζεται από μία αποξηραμένη σκόνη πύρεθρου, το οποίο είναι ένα φυσικό υλικό που προέρχεται από ένα είδος χρυσάνθεμου.

Τα προβλήματα από το φιδάκι

Το πύρεθρο μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις, όπως πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, ερεθισμό στο δέρμα ή τα μάτια και φλεγμονή.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί, ακόμα, να προκαλέσει μούδιασμα της γλώσσας και των χειλιών, σπασμούς, μυϊκή μαρμαρυγή, αναπνευστικά προβλήματα ή και θάνατο.

Οι χημικές ουσίες

Στο πύρεθρο βρίσκονται οι πυρεθρίνες, εκχυλίσματα χημικών ουσιών. Οι πυρεθρίνες έχουν γενικά καρκινογόνα δράση σε ζώα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και σε παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι ο καπνός που παράγεται από την καύση μιας σπείρας από φιδάκι, είναι πολύ επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ζημιά που προκαλείται στους πνεύμονες από ένα πηνίο κουνουπιών είναι ισοδύναμη με την ζημία που γίνεται από 100 τσιγάρα.

Άλλοι ερευνητές υπολογίζουν ότι ένα φλεγόμενο πηνίο παράγει την ίδια ποσότητα σωματιδίων που παράγουν 75-137 αναμμένα τσιγάρα και εκπέμπει τόση φορμαλδεΰδη όση απελευθερώνεται από 51 τσιγάρα.