Οι μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ακρόπολης Κ.Α., πραγματοποίησαν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου τα εγκαίνια της έκθεσης έργων τέχνης που δημιούργησαν στην ενότητα Εικαστικής Αγωγής με τίτλο «Παράδοση, ένα μοναδικό στοιχείο που μας ενώνει», μια δημιουργική συνεργασία τους με την εικαστικό Κατερίνα Ξενοφώντος. Η ενότητα αποτελεί τη συμμετοχή του σχολείου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CREARTE, ένα πρόγραμμα που προωθεί και χρηματοδοτεί τις δημιουργικές συνεργασίες Δημοτικών Σχολείων με εικαστικούς καλλιτέχνες. Οι δημιουργικές συνεργασίες αποτελούν και μια καινοτομία του ΝΑΠ για την Εικαστική Αγωγή.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, η ενότητα συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία μεταξύ 15 άλλων προτάσεων δημοτικών σχολείων, μετά από αξιολόγηση λειτουργών της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και παρουσιάστηκε σε ευρωπαϊκό σεμινάριο επιμόρφωσης που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Crearte τον περασμένο Νοέμβριο στην Ισπανία.
Με αφορμή την πολυπολιτισμικότητα της μαθητικής κοινότητας του σχολείου, τα παιδιά παρατήρησαν και περιεργάστηκαν παραδοσιακές στολές του τόπου μας και άλλων λαών, μελέτησαν τη διακόσμηση και τα μοτίβα τους, εμπνεύστηκαν από αυτά για τις εικαστικές τους δημιουργίες και μίλησαν για την αξία και το σεβασμό στην παράδοση κάθε λαού .
Μέσα από την πληθώρα εικαστικών δραστηριοτήτων, οι μαθητές είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να συνεργαστούν με μια αληθινή καλλιτέχνη και να δουν και να αγγίξουν αυθεντικά έργα τέχνης, γεγονός που τους προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον. Στα πλαίσια της ενότητας, επισκέφθηκαν τα Λεύκαρα και μελέτησαν από κοντά το λευκαρίτικο κέντημα, ασχολήθηκαν με νέες μορφές εικαστικής έκφρασης όπως η εικαστική προβολή και η εγκατάσταση στο χώρο και τέλος δημιούργησαν το δικό τους ομαδικό έργο με τίτλο «Ένα μαξιλάρι για τα όνειρά μας», μια σύνθεση με την τεχνική του τυπώματος σε υφάσματα.
Τα οφέλη που προκύπτουν μέσα από μια συνεργασία μαθητών με καλλιτέχνες μέσα στο σχολείο είναι πολλαπλά, καθώς τα μαθήματα γίνονται συναρπαστικά, ενισχύουν τη δημιουργικότητα και εικαστική έκφραση των μαθητών και παράλληλα τους προσφέρουν πολύτιμες μαθησιακές εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες .




