«Έξυπνες σημαδούρες» θα δείχνουν την πραγματική εικόνα των κυπριακών θαλασσών

Έξυπνες σημαδούρες θα αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα των κυπριακών θαλασσών

Εξυπνες σημαδούρες, οι οποίες αποτελούν πρωτοποριακές πλωτές πλατφόρμες αισθητήρων (Smart Floating Sensor Platforms), δώρισε η κυπριακή εταιρεία SignalGeneriΧ στο Κυπριακό Ινστιτούτο για τη θάλασσα και τη Ναυτιλία “CMMI”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την SignalGeneriX, η θάλασσα της Μεσογείου γίνεται πλέον έξυπνη, με τη χρήση δύο σημαδούρων που θα μπορούν να απεικονίζουν ψηφιακά και με τη χρήση αισθητήρων την πραγματική εικόνα των κυπριακών θαλασσών.

Την τεχνολογία αυτή, ανέπτυξε η κυπριακή εταιρεία SignalGeneriX, η οποία ήδη έχει σχεδιάσει παρόμοιου τύπου τεχνολογία για χώρες όπως η Ισπανία.

Προστίθεται ότι η SignalGenerix, σχεδίασε, κατασκεύασε και δώρισε τις έξυπνες σημαδούρες, οι οποίες αποτελούν πρωτοποριακές πλωτές πλατφόρμες αισθητήρων (Smart Floating Sensor Platforms), αξίας 130.000 ευρώ, στο Κυπριακό Ινστιτούτο για τη θάλασσα και τη Ναυτιλία “CMMI” προκειμένου να τις αξιοποιήσει ως κύρια ερευνητική υποδομή, το Κυπριακό παρατηρητήριο Θάλασσας “CyMON”.

Οι έξυπνες σημαδούρες έχουν διάμετρο 3 μέτρων και θα αξιοποιηθούν σε έργα για τη δειγματοληψία σε πραγματικό χρόνο της κυπριακής θάλασσας και τη συλλογή ζωτικής σημασίας περιβαλλοντικών και ποιοτικών δεδομένων για την έρευνα.

Με συνολικό ύψος 7 μέτρα, 4 μέτρα πάνω από το νερό και 3 μέτρα κάτω από το νερό, υποστηρίζουν πλήθος αισθητήρων με δυνατότητα δειγματοληψίας παραμέτρων επιφάνειας της θάλασσας όπως και παραμέτρων ποιότητας του νερού.

Προστίθεται ότι μερικές από τις πληροφορίες οι οποίες μέσω των σημαδούρων θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο για επεξεργασία στην στεριά από το CMMI είναι στοιχεία για τον άνεμο, την ατμοσφαιρική πίεση, την ηλιακή ακτινοβολία, τα κύματα και τα ρεύματα στην περιοχή, την υποβρύχια ακουστική δραστηριότητα, όπως και αρκετά στοιχεία ποιότητας του νερού.

Οι σημαδούρες είναι πλήρως ενεργειακά αυτόνομες μέσω συστήματος φωτοβολταικών και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας και μπορούν να ελεγχθούν από απόσταση, μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης συστημάτων IoT Wisense® της SignalGeneriX.

Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε στην SignalGeneriX για τη δωρεά, ο Διευθύνων Σύμβουλος του CMMI Ζαχαρίας Σιόκουρος.

«Οι έξυπνες πλωτές πλατφόρμες είναι μοναδικές και ζωτικής σημασίας για την καλύτερη κατανόηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Θα χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή αναλυτικών δεδομένων απευθείας από τη θάλασσά μας και θα συμβάλουν σε ερευνητικά έργα για πολλά ακόμη χρόνια» ανέφερε ο κ. Σιόκουρος.

Επιδεικνύουμε την ισχυρή μας δέσμευση να υποστηρίξουμε το CMMI ως ιδρυτικό εταίρο, δήλωσε ο ιδρυτής της SignalGeneriX, Δρ Τάσος Κουνούδης.

«Οι έξυπνες σημαδούρες προσφέρονται στη χώρα μας, ως μια μοναδική καινοτόμα ερευνητική υποδομή. Η ομάδα μηχανικών και επιστημόνων μας, έχει εργαστεί για περισσότερο από ένα χρόνο, για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τις έξυπνες σημαδούρες και τα καινοτόμα ηλεκτρονικά τους. Είμαστε περήφανοι που αυτές οι δύο πλωτές πλατφόρμες αισθητήρων θα υπηρετούν την επιστημονική μας κοινότητα για τα επόμενα χρόνια», είπε.

Τις έξυπνες σημαδούρες, προστίθεται, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να ενημερωθεί για την μελλοντική συμβολή τους στην έρευνα, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου σε πρόσφατη επίσκεψη του στο λιμάνι Λεμεσού.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η SignalGeneriX είναι κυπριακή εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), υψηλής τεχνολογίας, η οποία εφαρμόζει την προηγμένη γνώση της σε αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες για την δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων hardware και software τα οποία σχεδιάζονται και αναπτύσσονται αποκλειστικά για τους πελάτες της.

Iδρύθηκε το 2005 και σήμερα εργοδοτεί επιστημονικό προσωπικό που αποτελείται από Κύπριους ερευνητές και μηχανικούς. Εδρεύει στην Λεμεσό και σήμερα εξάγει τις τεχνολογίες της σε 28 χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Νίκησε και επέστρεψε στο σπίτι της η 4χρονη Μαρία που νοσηλευόταν με στρεπτόκοκκο

Στο πλευρό των μαμάδων και των μωρών τους η πριγκίπισσα Κέιτ

Άλλο ένα ολοήμερο σχολείο «Μαγειρεύει και προσφέρει» υγιεινό φαγητό στα παιδιά