Έξαρση RSV στην Κύπρο: 10 βρέφη νοσηλεύονται στο Μακάρειο

Με βρογχιολίτιδα νοσηλεύονται 10 βρέφη στην παιδιατρική κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου στη Λεμεσό.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία σε γονείς και ιατρούς, καθώς ο ιός προσβάλλει και βρέφη κάτω των 3 μηνών, τα οποία δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα.

Διαβάστε ακόμη: Τι συμβαίνει φέτος με τη γρίπη και τις αλλεπάλληλες ιώσεις; Γνωστός παιδίατρος δίνει την απάντηση

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, κ. Αβραάμ Ηλία, στον reporter.com.cy, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 10 παιδιά και βρέφη, που  υπάρχει υποψία ότι προσβλήθηκαν από τον συγκεκριμένο ιό.

Ένα από αυτά, μάλιστα, ένα βρέφος, μόλις 16 ημερών, χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Μακάρειου. Έμεινε μια βδομάδα στην εντατική, εξήλθε από αυτήν, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και συμφωνα με τον κ. Ηλία, η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ικανοποιητικά.

«Ο RSV, είναι ένας αναπνευστικός ιός που προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά, κάτω των δύο χρόνων και τα βρέφη. Τους προκαλεί βρογχιολίτιδα. Μεταδίδεται εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, συνήθως από μεγαλύτερα παιδιά στα μικρότερα.

Τα βρέφη, λόγω της κατασκευής του αναπνευστικού τους συστήματος, είναι πιο ευάλωτα, νοσούν περισσότερο και χρειάζεται περισσότερες μέρες για να τους περάσει. Προκαλεί βήχα, δύσπνοια, ανορεξία, πυρετό. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να προσέχουν οι γονείς, να μην μεταφέρουν τον ιό αυτό, ειδικά στα βρέφη κάτω των τριών μηνών, αφού δεν έχουν αντισώματα».

Μάλιστα, λόγω και της έξαρσης και της γρίπης Α’, κάποιες μέρες το Μακάρειο Νοσοκομείο, είναι υπερπλήρες.

Διαβάστε ακόμη: Τι συμβαίνει φέτος με τη γρίπη και τις αλλεπάλληλες ιώσεις; Γνωστός παιδίατρος δίνει την απάντηση

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 90% πληρότητα στο Μακάρειο Νοσοκομείο, κάποιες μέρες ξεπερνά το 100%. Ο αριθμός των παιδιών με RSV, είναι ο ίδιος με των αριθμό των παιδιών που προσβλήθηκαν από γρίπη Α’. Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των μωρών που νοσηλεύουμε οφείλονται, στον RSV. Αυτή τη στιγμή συνολικά νοσηλεύονται τριάντα παιδιά. Τα δέκα είαι ύποπτα για τον RSV», σημείωσε ο κ. Ηλία.

Όπως σημείωσε ο κ. Ηλία, υπάρχει μεγάλη αυξομείωση στις εισαγωγές παιδιών στο Μακάρειο Νοσοκομείο. «Μπορεί να έχουμε δέκα εισαγωγές με δέκα εξιτήρια την ημέρα.  Είναι, βέβαια περίοδος αυξημένης νοσηρότητας», ανέφερε καταλήγοντας.